Riiassa tutustumassa Maponin pääkonttoriin

Sain ainutkertaisen ja ensimmäisen mahdollisuuteni kesätyöntekijänä lähteä ulkomaille työasioissa. Matkustin siis kahdeksi päiväksi Riikaan tutustumaan Maponin pääkonttoriin ja siellä markkinointia hoitaviin ihmisiin. Saavuin Riikaan aikaisin tiistaiaamuna ja sain ystävällisen vastaanoton heti lentokentältä lähtien. Ensimmäisenä suuntasimme aamiaiselle ja sieltä sitten tänne Maponin pääkonttorille. Sää Riiassa oli ihan mahtava ja aamupäivää viettelimmekin ulkona kahvin äärellä tutustuen. He opastivat minulle blogien maailmaa ja muita teknisiä asioita liittyen tähän mun kesätyöhöni. Keskiviikkona, toisena päivänäni Riiassa, sain kyydin konttorille ja aloin työstää tätä blogipostausta ja pientä videota. Tutustuin lisää konttorin väkeen ja sain kierrellä myös itsenäisesti ympäriinsä. Kaksi päivää kului todella nopeasti. Tunsin itseni oikeasti tervetulleeksi ja minusta pidettiin huolta koko reissuni ajan.

Kun työntekijät saapuivat aamusella töihin, kaikki huikkasivat hyvät huomenet toisilleen. Erityisesti mieleeni jäi erään nuorukaisen saapuminen, hän kävi moikkaamassa jokaista erikseen ja kyseli kuulumisia. Siitä välittyi sellainen fiilis, että kaikki tulevat täällä toimeen ja ovat ystävällisiä. Kyseinen fiilis vain vahvistui vierailuni myötä nähdessäni työkaverusten yhteisen aamukahvihetken, kuplivan keskustelun lounastauolla ja monet kerrat kun kaikki kysyivät toisiltaan neuvoa estoitta. Mullekin tuli jälleen sellanen fiilis, että ei mun tarvitse täällä Maponilla pelätä tekeväni jotain väärin, vaan voin aina kysyä neuvoa. Sama homma Suomen päässä: mut on vakuutettu siitä, että aina saa ja pitääkin uskaltaa kysyä mieltä askarruttavista asioista.

Riian konttori itsessään oli yksi hienoimpia näkemiäni. Se on sisustettu ja kalustettu modernisti. Jokaisella on oma työpiste, mutta tila on avoin eikä eri osastoja ole jaettu seinin erilleen. Ehkä konttorilla on niin rento ja yhtenäinen tunnelma juuri siksi, että tila on yhteinen ja siellä työskentelee monen alan ammattilaisia. Toki erillisiä kokoushuoneitakin on. Konttorin ruokasalissa tarjoillaan lounasta ja käytössä on kahvikoneita, sohvia ja erillinen rentoutumishuone. Siellä voi viettää taukoa rentoutuen tai pelaillen pingistä tai pöytäfutista esimerkiksi. Minulle välittyi sellainen kuva, että Maponilla pidetään ihmisten viihtyvyydestä ja hyvinvoinnista oikeasti huolta, antaen aikaa työn lomassa myös tauoille ja pysähtymiselle. Keskustelimme vähän työmotivaation ylläpitämisestä, jolloin itse tajusin kuinka paljon ympäröivä tila vaikuttaa. Joillekin työnteko ihmisten ympäröimänä on parempi vaihtoehto, joillekin toimii oma rauha ja omat aikataulut. Täällä Riiassa Maponilla ihmiset työskentelevät yksin, mutta silti yhdessä. Jokainen tekee oman työnsä ja saa myös itse aikatauluttaa työpäivänsä, mutta kaikki kerääntyvät yhdessä tänne toimistolle. Täällä ihmeteltiin, mutta myös ihailtiin sitä, että Maponilla ei ole Suomessa omaa toimipistettä vaan jokainen työskentelee pääosin kotoa käsin. Suomessa meno Maponilla on vapaampaa siltä osin, että oman työnsä voi tehdä omalla kotisohvalla tai vaikkapa lähipuistossa. Mulle tämä vapaus oli täysin uutta, mutta koen oppivani tässä vastuusta ja luottamuksesta enemmän kuin missään aiemmassa työssäni. Arvostan myös etätyön kustannustehokkuutta: rahaa ei kulu joka päivä työpaikalle matkustamiseen tai toimipisteen vuokrakuluihin.

No, mitkä ovat mun fiilikset reissun jälkeen? Ensimmäisenä mieleen tulee kiitollisuus. Se, että Mapon pystyy tarjoamaan nuorelle tällaisen mahdollisuuden nähdä ja kokea työtä myös ulkomailla, on mun mielestä upeaa. Vaikka en hallitse latvian kieltä, pärjäsin englannilla hyvin ja pystyin kommunikoimaan kaikkien kanssa. Tulin toimeen ihmisten kanssa ja mulla oli alkujännityksen jälkeen koko ajan sellainen olo, että musta pidetään huolta eikä mun tarvitse pelätä yksin jäämistä. Käsitys Maponista laajeni ja aloin ymmärtää tätä kansainvälisyyttä paremmin. Mapon Finland Oy on osa isompaa kokonaisuutta. Yhteistyötä tehdään yli valtionrajojen eikä pelätä ollenkaan kontaktia eri maihin, vaan itseasiassa arvostetaan juuri sitä globaaliutta. Maailmanlaajuisesti toimiminen lisää tunnettavuutta ja mahdollistaa työnteon suuremmalla volyymilla.

Työelämästä ja itsestäni mä opin tällä reissulla, että ihmiset tykkää oikeasti erilaisista rutiineista. En osaa itseäni lokeroida sen mukaan, pidänkö enemmän yksin vai porukassa työskentelystä, koska molemmissa on omat hyvät puolensa. Tää reissu kuitenkin osoitti mulle, että mä haluan työskennellä jossain kohtaa elämässäni mahdollisesti myös ulkomailla tai tehdä jonkunlaista yhteistyötä globaalisti, kuten Maponilla. Haluan päästä oppimaan lisää bisnesmaailmasta. Riian konttorilla kuulin ympärilläni latviaa ja englantia ja toki omissa ajatuksissani myös suomea. Siellä minulla heräsi ajatus siitä, että haluan ehkä opiskella vielä jonkun uuden kielen. Täällä latviassa työt aloitetaan yleensä aamulla yhdeksän aikaan, jotkut aiemmin, jotkut myöhemmin. Aiemmissa kesätöissäni olen tehnyt töitä tiettyinä työaikoina, mutta nyt Maponilla saan aika paljon itse aikatauluttaa töitäni. Siinä oppii paljon priorisoinnista, vastuunottamisesta ja luottamuksesta.

Leave a Reply