Hemmon Kuljetus: Mapon Helps Us Provide Exceptional Client Experience

A Mapon car next to a Hemmon Kuljetus cargo van, and the company's representative leaning against it.

Hemmon Kuljetus is a Finnish transport and delivery company established in the early 1980s. It handles various transportation needs – package and freight transportation, moving services, rental of moving boxes, furniture installations, as well as food delivery, which exploded in popularity during the COVID-19 pandemic. 

Continue reading “Hemmon Kuljetus: Mapon Helps Us Provide Exceptional Client Experience”

R GRUPA: Mapon hoiab kokku meie kõige väärtuslikumat vara – aega

Mida suurem on ettevõtte sõidukipark, seda rohkem lahendusi läheb selle haldamiseks tarvis, eriti kui sõidukipargis on lisaks kergsõidukitele või veokitele tööstusharuspetsiifilisi masinaid.

Üheks sellistest tööstusharudest on metsandus, mis kätkeb eneses palju enamat kui puude maharaiumine. See hõlmab ka metsa istutamist, hooldamist, koristamist ja pinnase uuendamist – kõik need metsandusetapid nõuavad erinevaid tehnikaid ja seadmeid.

Metsandusettevõttel R GRUPA on praegu üle 150 seadme, millest enamik on ühendatud Maponi platvormiga. Miks otsustas ettevõte sõidukipargi haldamisel Maponi kasuks? Milliseid lahendusi eri otstarvetel kasutatakse ja kuidas võimaldab Maponi platvormilt saadud teave tõhusamalt töötada? Neile küsimustele vastamiseks kohtusime R GRUPA turundus- ja kommunikatsioonijuhi Krišjānis Caunega.

Maponil on suurettevõtetele kõige põhjalikumad lahendused

R GRUPA turundus- ja kommunikatsioonijuht Krišjānis Caune vestlemas Maponi esindajatega.
Krišjānis Caune, turundus- ja kommunikatsioonijuht ettevõttes  R GRUPA, vestlemas Maponi esindajatega 

R GRUPA sõidukipark sisaldab halduspersonali ja metsandustööde juhatajate kasutuses olevaid kergsõidukeid, kaubaveokeid, raiemasinad ning eriseadmeid, näiteks puiduhakkureid. Iga masina andmehõive ja -analüüs nõuab erinevat meetodit.

„Oleme tootmisettevõte ja tootlikkus on meile väga oluline. Selle parandamiseks analüüsime tohutul hulgal olulist teavet, sealhulgas sõidukipargi andmeid. Kui mõistsime, et ettevõttel on selles vallas arenguruumi, uurisime turuolukorda, et selgitada välja oma vajadustega kõige paremini sobiv lahendus. Mapon osutus võitjaks, kuna pakub kõige paindlikumaid lahendusi, mis toimivad kõikide meie sõiduki- ja seadmekategooriate puhul.“ – selgitas R GRUPA esindaja Maponi kasuks otsustamise põhjust.

Kuus Maponi lahendust R GRUPA sõidukipargile

R GRUPA kasutab sõidukipargi haldamiseks järgmisi Maponi lahendusi:

Lisaks andmete hankimisele tuleb neid õigesti kasutada

Krišjānis Caune selgitab, et jälgimislahenduste olemasolust üksi ei piisa. Palju olulisem on mõista, mida hangitud andmetega peale hakata. Näiteks kaubaveo puhul on ülioluline valida parim marsruut. Laiema sõiduulatusega kergsõidukite ning kindlates piirkondades kitsamal alal töötavate metsakoristus- ja raiemasinate jaoks kasutatakse erinevaid andmeid.

Sama kehtib kütusekulu jälgimise andmete kohta. Uuemate ja vanemate masinate kütusekulu erinevusi kasutatakse tootlikkuse arvestamisel ja tööde planeerimisel.

Kõrvalekalded normist on kohe nähtavad

Kütuse jälgimise lahenduste kasutuselevõtt võib kiiresti ja märgatavalt kulusid vähendada, kuna tuvastab nii vargusi kui ka ebatõhusaid sõidukeid. Siiski keskendub R GRUPA pigem regulaarsele pikaajalisele jälgimisele, mis võimaldab välja selgitada täpseid keskmisi näitajaid. Kuna ettevõttel on uuenduslik viis kütusekulu hallata ning positiivne töökultuur, kasutatakse kütusekulu jälgimist peamiselt tavatarbimisest kõrvalekallete avastamiseks ja olukorra võimalike parandusmeetmete mõistmiseks.

Sõidukipargi haldamine sarnaneb lennundusega

Ettevõtte R GRUPA töötaja istub kontoris arvuti taga ja vaatab kuvarilt Maponi platvormi andmeid.
R GRUPA töötaja kasutab Maponi sõidukipargihaldusplatvormi

Sõidukipargi haldamisel võtab R GRUPA eeskuju lennundusest, kus ohutus ja veatu töö andmetega on möödapääsmatud. Krišjānis Caune selgitab, et ettevõte teeb andmekirjetest varukoopiaid – seda otstarvet täidavad nii kütusehalduse kui ka sõidumeeriku kaugallalaadimise lahendused. Need aitavad tagada ohutust ja täpsust, viies inimliku eksimuse tõenäosuse miinimumini.

Halduslahendused mõjutavad ka tootlikkust

R GRUPA juhtkond on kindel, et sõidumeerikueeskirjade põhjalik järgimine on iga juhi oluline tulemuslikkusnäitaja. Puhanud inimene töötab palju tulemuslikumalt, samas kui ületöötamine halvendab töötulemusi drastiliselt. Kuna sõidukijuhi tulemuslikkus maanteel on tihedalt seotud ohutusega, rõhutab R GRUPA, et jälgib sõidumeerikuandmeid peamiselt tagamaks, et ükski sõidukijuht ei sõidaks ülemääraselt. Lahendus aitab ka avastada vähese töökoormusega sõidukijuhte, kellele saab määrata lisasõite.

Kuna õigusnõuete täitmine on hädavajalik, on R GRUPA seadistanud ka sõidumeerikuteavitused kalibreerimise ja andmete allalaadimise tähtaegade kohta.

Mapon lihtsustab marsruutide planeerimist

Valge veoauto kere, millel on mitu ettevõtte R GRUPA logo.

Krišjānis Caune nimetab Maponi lahenduste ühe suurima eelisena võimalust analüüsida igapäevategevust.

„Analüüsimise mõte pole ainult kontrollimine, vaid ka meie enda võimete teadvustamine.“

Kõik sõidukipargihalduslahendused annavad iga päeva koondtulemustesse oma panuse. Üks ilmselge näide on marsruudi planeerimine: varem puhtteoreetiline juhis liikuda punktist A punkti B on nüüd andmepõhine otsus. Ettevõte planeerib marsruute põhjalikult, suhtleb sõidukijuhtidega ja koostab optimaalse marsruudi. Samuti koostatakse marsruudikaarte, mida saab kasutada igaüks, kes ettevõtte sõidukeid juhib.

R GRUPA teab, et paberil mõistlikuna näiv marsruut ei pruugi olla alati läbitav, näiteks ilmastikuolude tõttu. Et kasutada sõidukijuhtide aega kõige tulemuslikumalt, tuleb logistikaosakonnal ja sõidukijuhtidel omavahel korralikult suhelda ja vajadusel muudatusi teha. Lahendus mõjutab positiivselt ka sõidukijuhtide töötasu, kuna ükski tund ei lähe raisku.

„Mapon hoiab kokku meie kõige väärtuslikumat vara – aega. Ja kokkuhoitud ajaga on alati midagi ette võtta, peaasi on see aeg esmalt leida.“

Mida arvavad Maponi lahendustest sõidukijuhid?

Kaks tee peal teineteise suhtes nurga all seisvat valget veoautot, millel on R GRUPA logod.
R GRUPA jälgib erinevaid sõidukeid, sealhulgas veokeid

Sõidukipargi haldamine algab sõidukist ja jätkub kontoris ning mõlemad etapid on teineteisega tihedalt seotud, mistõttu peab iga töötaja aru saama, kuidas ja miks ettevõttes kindlaid telemaatikalahendusi kasutatakse.

R GRUPA nendib, et kuigi sõidukijuhid pole Maponi lahendusi kuigi põhjalikult kommenteerinud, ei tähenda see tingimata, et nad lahendusi ei mõistaks või ei vajaks. Vastupidi, heade asjadega harjutakse väga kiiresti. Kui sa ei mõtle eriti millegi kasutamisele, tähendab see sageli, et oled lahendusega ja selle positiivse mõjuga oma igapäevaelus lihtsalt ära harjunud. Nii töös kui ka eraelus arutame takistusi ja probleeme suurema tõenäosusega kui häid asju – sama kehtib ka sõidukipargihalduse kohta.

Krišjānis Caune võrdleb sõidukijuhtide ja sõidukipargihaldurite suhet profispordiga:

„Võime võrrelda sõidukijuhte profisportlastega ja haldureid treeneritega. Sõidukijuhil tuleb meeles pidada ainult ühte asja: sõidukisse astudes sõidumeerikusse kaart sisestada. Seejärel saame koos sõidukijuhtidega vaadata, mida päeva jooksul tehti ja kuidas saaks paremini. Oleme nagu treenerid, kes arutavad sportlastega tulemuste parandamise viiside üle.“

Samuti rõhutab R GRUPA, et sõidukijuhtidel puudub Maponi platvormi andmete analüüsimise kohustus – see on halduri ülesanne.

Maponi lahendused pole mõeldud üksnes transpordiosakonnale

Sõidukipargi haldamise lahendused annavad rikkalikult teavet. Seetõttu kasutatakse Maponi platvormi mitmes eri osakonnas, et analüüsida kõiki andmeid ja saada nendest praktilisi ülevaateid.

R GRUPA ettevõttes on Maponi lahenduste järele suurim nõudlus transpordiosakonnas. Järgmine allüksus, kus lahendusi sageli kasutatakse, on logistikaosakond. Maponist on kasu ka metsakoristus- ja raieosakonnas, kuna ka nendes toimub teisaldus-ja transporditöid.

Üldiselt vaatavad Maponi andmeid kõik R GRUPA töötajad, kes sõidukipargi seadmeid kasutavad, et saada sõidumarsruutide ja -ajakavade kohta usaldusväärseid aruandeid. See info on oluline ka raamatupidamises, kus kontrollitakse Maponi lahenduste abil, kas iga kütuseliiter on korrektselt arvestatud.

Mapon lihtsustab uuenduste elluviimist

Ettevõtte kontoris laua kohal seinale kinnitatud R GRUPA logo.
R GRUPA juurutab uuendusi ja järgib jätkusuutlikkustrende

COVID-19 pandeemia on ajendanud paljusid ettevõtteid minema üle digitaalsetele protsessidele ning tagama kaugjuurdepääsu dokumentidele, koosolekutele ja seadmete jälgimisele. Viimane on eriti oluline ettevõtetes, kus seadmeid kasutatakse kaugasukohtades, sealhulgas väljaspool põhitegevusriiki.

Jälgimaks ettevõtte puiduhakkimisseadmeid, mida R GRUPA kutsub tõeliseks liikuvtehaseks, otsustati korraldada katse ja paigaldada ühe masina külge mitu kaamerat. Tänu kaameratele saab nüüd masinaga iga kell ühenduse luua ning kontrollida kaugteel selle turvalisust ja reaalajas tootlikkust.

Maponi lahendustega on ühendatud ka teisi eriseadmeid, näiteks on metsandusseadmete puhul, mida R GRUPA oma igapäevatöös väga palju kasutab, suurt kasu CAN-andmete abil kütusekulu jälgimisest. Krišjānis Caune võrdleb seda tehnoloogiat lausa kosmoselaevadega: kui varem võis sellist murrangulist tehnikat näha vaid teleriekraanilt, siis täna teevad sama keerukad seadmed tööd siinsamas meie metsades.

Võib eeldada, et tulevikus käitatakse neid masinad kaugteel ilma juhita. Juhul kui see stsenaarium peaks tõeks saama, läheb sõidukipargi haldamise lahendusi tarvis ka edaspidi, sest nende abil saab maailma mis tahes paigast kontrollida, kas töö sujub eelduspäraselt või mitte.

Aga kui telemaatikalahendused peaksid kaduma?

Meie ja R GRUPA vestluse lõpetuseks küsime naljaga pooleks, mis juhtuks, kui telemaatikalahendused peaksid äkitselt kaduma. Krišjānis Caune vastab enesekindlalt:

„Võrdleksin seda maailma lõpuga. Oleme mitmesuguste tehnoloogialahendustega nii ära harjunud, et telemaatika on meile sama tähtis kui internetiühendus. Mis juhtuks, kui mõlemad äkki kaoksid? Me jääksime muidugi ellu, aga see oleks väga raske.“

Kui ka sinu ettevõte vajab mitmekülgseid sõidukipargihalduslahendusi, broneeri aeg Maponi kliendiprojektijuhi juures või kirjuta aadressil sales@mapon.com!

R GRUPA: Mapon es la clave para ahorrar en el recurso más valioso que tenemos; el tiempo

Cuanto mayor es la flota de una empresa, más soluciones se necesitan para su gestión, sobre todo si la flota incluye no sólo vehículos ligeros o camiones, sino también maquinaria específica del sector.

Uno de esos sectores es el forestal, que abarca mucho más que la tala de árboles. También incluye la plantación de árboles, el cuidado y mantenimiento de estos y la renovación del suelo; todas estas etapas de la actividad forestal requieren técnicas y equipos diferentes.

La empresa forestal R GRUPA dispone actualmente de más de 150 equipos, la mayoría conectados a la plataforma Mapon. ¿Qué llevó a la empresa a elegir Mapon como proveedor de gestión de flotas? ¿Qué soluciones se utilizan para los distintos fines, y cómo puede utilizarse la información obtenida de la plataforma Mapon para un trabajo más eficaz?

Nos reunimos con Krišjānis Caune, Jefe de Marketing y Comunicaciones de R GRUPA, para encontrar respuestas a todas estas preguntas.

Mapon tiene las soluciones más completas para grandes empresas

Krišjānis Caune, Head of Marketing and Communications at  R GRUPA talks with Mapon representatives
Krišjānis Caune, Jefe de marketing y comunicaciones de
R GRUPA, hablando con los representantes de Mapon. 

La flota de R GRUPA incluye vehículos ligeros utilizados por los empleados de la administración y los silvicultores, transporte de mercancías, maquinaria de tala, así como equipos específicos, como astilladoras de madera. Cada unidad requiere su propio enfoque para la adquisición y el análisis de datos.

“Somos una empresa de fabricación y la productividad es muy importante para nosotros. Para poder mejorarla, analizamos una enorme cantidad de información clave, incluidos los datos de la flota. Cuando nos dimos cuenta de que la empresa necesitaba mejorar en este aspecto, investigamos el mercado para saber qué solución se adaptaría mejor a nuestras necesidades. Mapon nos ganó porque ofrece las soluciones más versátiles que funcionan para todas nuestras categorías de vehículos y equipos“, explica el representante de R GRUPA sobre la decisión de elegir a Mapon.

Las 6 Soluciones de Mapon para la Flota de R GRUPA

R GRUPA utiliza las siguientes soluciones de Mapon para la gestión de flotas:

No te limites a recibir los datos: utilízalos correctamente

Krišjānis Caune explica que disponer de las soluciones de seguimiento es sólo una parte del trabajo. Lo más importante es saber qué hacer con los datos obtenidos. Por ejemplo, es crucial elegir la ruta más adecuada para el transporte de mercancías. Se utilizan datos distintos para los vehículos ligeros que circulan por una zona más amplia o para la maquinaria de recolección y tala que trabaja más localmente, en regiones concretas.

Lo mismo ocurre con los datos de control del combustible. Las diferencias de consumo entre la maquinaria más nueva y la más antigua se utilizan en los cálculos de productividad y en la planificación del trabajo.

Detecta inmediatamente cualquier infracción

Implantar soluciones de control del combustible puede reducir rápida y significativamente el consumo, al detectar robos o un vehículo ineficiente. R GRUPA, sin embargo, se centra más en la monitorización periódica a largo plazo, que le permite hacer un seguimiento de indicadores medios precisos. La empresa tiene un enfoque innovador de la gestión del consumo de combustible, así como una cultura positiva de los empleados, por lo que la monitorización del combustible se utiliza sobre todo para detectar desviaciones del consumo normal y entender cómo mejorar la situación.

La gestión de flotas es similar a la aviación

Un empleado de R GRUPA utiliza la plataforma de gestión de flotas Mapon

Cuando se trata de la gestión de flotas, R GRUPA se inspira en la aviación, donde la seguridad y el trabajo sin errores con los datos son vitales. Krišjānis Caune explica que la empresa hace copias de seguridad de los registros de datos: tanto las soluciones de gestión de combustible como las de descarga remota de tacógrafos sirven para este fin. Ayudan a garantizar la seguridad y la precisión minimizando los errores humanos.

Las soluciones de gestión también afectan a la productividad

La Dirección de R GRUPA está convencida de que el cumplimiento riguroso de las normas del tacógrafo es un indicador clave de la productividad de cada conductor. Una persona descansada es mucho más productiva, por el contrario, el exceso de trabajo la reduce drásticamente. La productividad de un conductor en carretera está estrechamente relacionada con la seguridad, por eso R GRUPA subraya que controla los datos del tacógrafo principalmente para asegurarse de que ningún conductor ha conducido demasiado. La solución también ayuda a descubrir a qué conductores les falta trabajo y se les pueden asignar viajes extra.

Como es esencial cumplir los requisitos legales, R GRUPA también ha establecido alertas de tacógrafo para los plazos de calibración y descarga de datos.

Planificar rutas, más fácil con Mapon

An R GRUPA employee uses the Mapon fleet management platform
R GRUPA dispone actualmente de más de 150 equipos, la mayoría de ellos conectados a la plataforma Mapon

Krišjānis Caune menciona la posibilidad de analizar las actividades diarias como una de las mayores ventajas de utilizar las soluciones Mapon.

Analizamos no sólo para controlar, sino para ser más conscientes de lo que somos capaces de hacer“.

Cada solución de gestión de flotas contribuye diariamente a un resultado total. La planificación de rutas es un ejemplo obvio: lo que antes sólo parecía un encargo para llegar de un punto A a un punto B, ahora es una decisión basada en datos. La empresa lleva a cabo una planificación detallada de las rutas, se comunica con los conductores y desarrolla la ruta óptima. También se elaboran mapas de ruta que pueden ser utilizados por cualquiera que conduzca los vehículos de la empresa.

R GRUPA es consciente de que una ruta que parece buena sobre el papel no siempre es transitable, por ejemplo, debido a las condiciones meteorológicas. Para aprovechar al máximo el tiempo de los conductores, los compañeros del departamento de logística y los conductores deben mantener una buena comunicación para hacer ajustes. También repercute positivamente en la retribución de los conductores, ya que no se desperdician horas.

Mapon es la clave para ahorrar en el recurso más valioso que tenemos; el tiempo. Y si podemos ahorrar tiempo, entonces podemos pensar qué hacer con él; lo principal es liberar realmente ese tiempo“.

¿Qué opinan los conductores sobre las soluciones de Mapon?

Two white trucks with R GRUPA logos stand on the road at an angle to each other.
R GRUPA rastrea gran variedad de vehículos, incluidos camiones

La gestión de flotas empieza en el vehículo y continúa en la oficina, y ambas etapas están estrechamente relacionadas, por lo que todos los empleados deben entender cómo y por qué la empresa utiliza soluciones telemáticas específicas.

R GRUPA señala que, aunque los conductores no hayan hecho demasiados comentarios sobre las soluciones de Mapon, eso no significa necesariamente que no las entiendan o necesiten. Al contrario, uno se acostumbra muy rápidamente a las cosas buenas. Si no piensas demasiado en utilizar algo, significa que te has acostumbrado a la solución y a su impacto positivo en tu vida diaria. En el trabajo y en la vida, es mucho más probable que hablemos de las cosas que nos estorban en lugar de destacar los aspectos buenos: lo mismo ocurre con la gestión de flotas.

Krišjānis Caune compara la relación entre los conductores de vehículos y los gestores de flotas con los deportes profesionales:

“Podemos comparar a los conductores con los deportistas profesionales, y a los gestores con los entrenadores. Pedimos a los conductores que recuerden una cosa: introducir la tarjeta en el tacógrafo cuando suben al vehículo. Después, podemos trabajar con los conductores para ver qué se ha hecho durante el día y cómo hacerlo mejor. Somos como entrenadores que hablan con los deportistas sobre cómo mejorar su rendimiento”

R GRUPA también destaca que los conductores no están obligados a analizar los datos de la plataforma Mapon: esto es tarea de la administración.

Soluciones Mapon: no sólo para el departamento de transporte

Las soluciones de gestión de flotas proporcionan una gran cantidad de información. Por eso, la plataforma de Mapon es utilizada por distintos departamentos para analizar todos los datos y proporcionar información útil.

En R GRUPA, la mayor demanda de soluciones Mapon se da en el departamento de transporte. La siguiente estructura que también utiliza con frecuencia estas soluciones es el departamento de logística. El departamento de cosecha y tala también se beneficia de Mapon, ya que también tiene que trabajar con desplazamientos o transportes.

En general, todos los empleados de R GRUPA que utilizan unidades de flota suelen consultar los datos proporcionados por Mapon para obtener informes fiables sobre las rutas de conducción y los plazos. Esta información también es importante para la contabilidad, que utiliza las soluciones de Mapon para asegurarse de que cada litro de combustible se contabiliza correctamente.

Innovar es más fácil con Mapon

The R GRUPA’s logo on a blue wall above a table in the company office.
R GRUPA innova y sigue las tendencias de la sostenibilidad

Con la pandemia de COVID-19, muchas empresas se han visto obligadas a digitalizar los procesos y a proporcionar un acceso fiable y remoto a los documentos, las reuniones y la supervisión de los equipos. Esto último es especialmente relevante para las empresas que utilizan equipos en lugares remotos, incluso fuera de su país base.

Para supervisar su equipo de astillado de madera, que R GRUPA considera una auténtica fábrica móvil, la empresa decidió hacer un experimento: instaló varias cámaras en una máquina. Gracias a esas cámaras, ahora es posible conectarse al vehículo en cualquier momento y comprobar a distancia la seguridad y la productividad en tiempo real.

Otra maquinaria sofisticada también está conectada a las soluciones Mapon: por ejemplo, la monitorización del combustible con datos CAN es muy útil para los equipos forestales, que R GRUPA utiliza ampliamente en su trabajo diario. Krišjānis Caune incluso compara esta tecnología con las naves espaciales: mientras que antes sólo se podían ver dispositivos tan complicados en la televisión, ahora hay equipos casi igual de avanzados trabajando aquí mismo, en nuestros bosques.

En el futuro, se espera que estas máquinas se manejen a distancia, sin conductor. Aunque este escenario se haga realidad, las soluciones de gestión de flotas seguirán siendo relevantes porque te permiten asegurarte de que el trabajo se desarrolla como debe, desde cualquier lugar del mundo.

¿Y si desaparecen las soluciones telemáticas?

Terminamos nuestra conversación con R GRUPA con una nota de humor y preguntamos qué pasaría si las soluciones telemáticas desaparecieran de repente. Krišjānis Caune responde con seguridad:

“Yo lo compararía con el Apocalipsis. Estamos tan acostumbrados a diferentes soluciones tecnológicas que la telemática es tan valiosa para nosotros como el propio Internet. ¿Qué pasaría si ambos desaparecieran de repente? Sobreviviríamos, seguro, pero sería muy difícil”.

Si tu empresa también necesita una amplia gama de soluciones de gestión de flotas, reserva una reunión de consulta con uno de nuestros comerciales de Mapon o ponte en contacto con contacto@mapon.com.

20 interesting facts about traffic and traffic jams

Interested in the history of traffic jams or want to read some facts about traffic in the EU or US? You have come to the right place!

We have compiled a list of interesting facts and statistics about traffic and traffic jams. Even though they’re something we encounter almost every day, there is a lot that you might not know. Read about them below or watch a video here!

Continue reading “20 interesting facts about traffic and traffic jams”

Monitoreo de la temperatura en logística

A white truck operating in cold chain logistics driving on the road.

Si alguna vez al descargar la mercancía has encontrado frutas demasiado maduras, verduras germinadas o gambas que han perdido el color, conoces de primera mano las consecuencias de los contratiempos de temperatura durante el transporte.

Para quienes se dedican a la gestión de la cadena de frío, mantener la temperatura correcta es vital para el éxito del negocio. En este artículo, profundizaremos en los detalles del monitoreo de la temperatura en logística, incluidos los retos más importantes y las formas de superarlos utilizando gráficos de temperatura.

Continue reading “Monitoreo de la temperatura en logística”

How to avoid traffic jams?

Nobody wants to be stuck in traffic, sit idly, and wait to get wherever they have to be. There are a multitude of causes for traffic jams – unfavourable weather conditions, road accidents, poor driving skills, or simply a large volume of vehicles. Though it is an everyday occurrence, one can learn to steer clear of traffic congestion. In this article, we will share 6 tips that will help you avoid traffic jams and make the most of your day.

Continue reading “How to avoid traffic jams?”

Kuidas mõõta ja parandada ettevõtte sõidukipargi tõhusust?

Sinu sõidukipark kasvab su ettevõttega ühes taktis. Aja jooksul on sõidukiparki ja selle tõhusust järjest keerukam hallata. Mida rohkem sõidukeid sul on, seda raskem on aru saada, kas neid on parasjagu, liiga palju või hoopis puudu.

Kuna tänapäeval seisab sellesama probleemiga silmitsi arvukalt era- ja riigiettevõtteid, oleme Maponis loonud uhiuue sõidukipargi tõhususe lahenduse, mille toel saad oma sõidukipargis välja selgitada üldise tõhususe optimeerimiseks tarvilikud muudatused. Milleks ise rehkendada, kui kasutajasõbralik süsteem teeks töö sinu eest ära? 

Kuidas see toimib?

Igal sõidukipargil on oma iseärasused ja kasutusmustrid. Mõnda sõidukit kasutatakse ainult kindlatel kellaaegadel, mõnega töötamine tähendab sõitu, teised seisavad töö ajal kindlas kohas paigal. Mõtle näiteks tavalisele kergsõidukile, millega sõidetakse kodu ja töö vahet, pikamaaveokile ja ehitusmasinale. Kasutatavatest sõidukitüüpidest olenemata teeb Maponi sõidukipargi tõhususe lahendus sõidukipargi jõudluse sulle automaatselt läbipaistvaks.

Lahenduse kasutuselevõtul tuleb sul määrata päevad, millal sõidukipargi tõhusust arvutatakse. Lisaks saad määrata päevased töötunnid, mis tähistavad 100% tõhusust. Näiteks kui ettevõtte sõidukeid kasutatakse ainult esmaspäevast reedeni 7,5 tundi päevas, tuleb täpse tõhususarvutuse saamiseks määrata järgmine seadistus:

Meie süsteem kogub kõikidest sõidukitest andmeid kord päevas ja salvestab need süsteemi, nii et ajalooandmed jäävad muutumatuks, kui peaksid muutma tööpäevi ja/või päevaseid töötunde või eemaldama sõidukilt jälgimisseadme. Lühidalt

näitab sõidukipargi tõhusus ettevõtte sõidukipargi seisundit kindlal kuupäeval.

Üksikasjalik tõhususarvutus

Sõidukipargi tõhusust mõõdetakse skaalal 0–100% ja üldskoor kuvatakse lihtsa värviskeemiga, kus:

  • punane tähistab halvimaid tõhususskoore;
  • oranž ja kollane tähistavad keskmiseid tõhususmäärasid;
  • roheline tähistab häid ja suurepäraseid tulemusi.

Analüüsida saab sõidukite gruppide, grupeerimata sõidukite või kogu sõidukipargi tõhusust. Lisaks leiad päeva-, nädala- ja kuuvaatest käepärase ülevaate.

Nimetatud vaated sisaldavad viite hõlpsasti mõistetavat teabetahvlit, millel kuvatakse järgmiste parameetrite keskmiseid päevaseid väärtusi.

1. Tõhusus
2. Sõiduaeg
3. Tühikäiguaeg
4. Süüte väljalülitusaeg
5. Süüte sisselülitusaeg

Kõik teabetahvlitel kuvatavad väärtused põhinevad sinu määratud ajavahemikul ja grupeeritud/grupeerimata sõidukitel. Kuid iga kasutaja saab vaadata ainult neid sõidukite gruppe ja grupeerimata sõidukeid, millele tal on juurdepääs.

Päeva-, nädala- ja kuuvaate peamised erinevused on järgmised.

  • Päevavaade sisaldab eraldi iga sõiduki üksikasjalikku analüüsi: sõitmise, tühikäigu, sisse- ja väljalülitatud süüte aegu. Ja kui klõpsad kindla sõiduki ajariba, kuvatakse sõiduki kõik marsruudid vastava päeva jooksul.

  • Nädalavaade näitab nädalast sõidukipargi tõhusust valitud sõidukite ja gruppide kaupa ning keskmiseid päevase tõhususe, sisse- ja väljalülitatud süüte, tühikäigu ja sõitmise aegväärtusi. Lisaks sisaldab nädalavaade eraldi iga sõiduki päevaseid koguväärtusi. Samad funktsioonid on ka kuuvaates, mis kajastab ühe kuu tõhususandmeid.

Viis parandada tõhusust ja vähendada kulusid

Sõidukipargi tõhususe lahendusest lõikavad kasu nii erasektor kui ka riigiasutused. Läti riigikantselei hiljutise aruande kohaselt

oli riigiasutustel 2019. a alguses 301 sõidukit, mille aastane läbisõit oli väike

(alla 8500 km). Kuigi võrreldes 2018. a augustiga, mil ebatõhusaid sõidukeid oli 450, on tehtud edusamme, kulus sõidukipargi hetketõhususe arvutamiseks ja tõhususe parenduskava ellurakendamiseks rohkesti aega ja vaeva. Aga nüüd on saadaval kasutusvalmis lahendus, mis kogub terve sõidukipargi andmeid palju kiiremini ja mugavamalt, mis võimaldab organisatsioonidel näha suurt pilt ja parandada oma äritegevuse korraldust.

Kui saad oma sõidukipargi jõudlust jälgida, aitab see optimeerida sõidukipargi suurust ning hoida pikas perspektiivis kokku väärtuslikke ressursse – aega ja raha. Lahenduse abil saad igal juhul teada, kas kõiki ettevõtte sõidukeid läheb ka tegelikult tarvis, ja seda ilma vajaduseta ise mahukaid aruandeid koostada, sest süsteem teeb selle sinu eest ära.

Nagu näha, annab Maponi sõidukipargi tõhususe lahendus sõidukipargi mitmesuguste tõhususnäitajate hindamiseks sinu käsutusse hulganisti võimalusi. Meie meeskond tutvustab seda sulle meeleldi põhjalikumalt, nii et võta meiega julgesti ühendust meiliaadressil info@mapon.com või telefoninumbril +371 6727 1803.

Tänu Maponi lahendustele vähenes sõidukipargi kütusekulu 10%

Otaņķu Dzirnavnieks on Balti regiooni suurim põllumajandusteenuste osutaja, kellel on Euroopa turul 20 aasta pikkune kogemus. Ettevõtte põhitegevusalaks on põllumajandussaaduste transport. Seda tehakse paarikümnest sõidukist koosneva sõidukipargi toel.

Ettevõtte prioriteediks on toodete ja teenuste vastamine esmaklassilisele kvaliteedistandardile. Seetõttu pöörab Otanķu Dzirnavnieks alati suurt tähelepanu nii valdkondlikele kui ka tehnilistele arengusuundadele, et oma äritegevust, sh sõidukipargihaldust, pidevalt moderniseerida ja optimeerida.

Eesmärk: parandada sõidukipargi haldamise tõhusust

Vajadus sõidukipargi haldusprotsesside optimeerimise järele tekkis umbes 10 aastat tagasi. Tol ajal toimus suhtlus sõidukijuhtidega ja marsruutide planeerimine veel telefoni teel. See oli aeganõudev ja keerukas. Lisaks kulutas ettevõtte ressursse vajadus kaasata dispetšereid ja aeg-ajalt ka teisi töötajaid, et sõidukijuht saaks oma sõidumeeriku andmeid kontrollida. Mida suuremaks kasvas sõidukipark, seda ebatõhusamaks see asjaajamine muutus. Seega hakkas ettevõte otsima igapäevaseks asjaajamiseks mõeldud lahendust.

„Kui otsustasime, et ettevõte vajab sõidukipargi haldamise lahendust,

uurisime turul saadaolevaid võimalusi ja valisime Maponi tema pakutava platvormi tõttu. Alternatiividega võrreldes tundus see mugavam ja lihtsamini mõistetav,“

räägib ettevõtte Otaņķu Dzirnavnieks juhatuse liige Jānis Lanka, lisades, et 2009. aastal alanud partnerlus kestab siiani.

Lahendused kogu sõidukipargile – kergsõidukitest veokite ja traktoriteni

Tänaseks on Maponi seadmed paigaldatud peaaegu kõigile ettevõtte sõidukitele: autodele, veokitele, traktoritele ja tütarettevõtete sõidukitele. Muu hulgas kasutab Otaņķu Dzirnavnieks GPS-jälgimise, kütusekontrolli, sõidumeeriku kaugallalaadimise, sõidukijuhi käitumise analüüsi ja sõidukite ülevaatuse lahendust. Kogutud andmed sünkroonitakse ettevõtte ERP-süsteemiga, mis kasutab neid äriprotsesside juhtimisel.

Tõhusam transport ja väiksem kütusekulu

„Peagi pärast jälgimislahenduste kasutuselevõttu

hakkasid paranema nii transpordi kvaliteet kui ka tõhusus, kuna nägime sõidukite asukohta reaalajas ja saime edasisi ülesandeid ette planeerida,“

sõnab Jānis Lanka tulemuste kohta.

Teiseks märkimisväärseks edusammuks on muutus kütusetarbes: pärast Maponi kütusekontrolli lahenduse kasutuselevõttu vähenes kütusekulu 10%. Samuti on palju mugavam vaadata kogu teavet sõiduki kohta, näiteks kohustuslike sõidukiülevaatuste, litsentside, kindlustuste jms olekut, ja kasutada mobiilirakendust, millest on kasu nii meie töötajatele kui ka klientidele, kes näevad hõlpsasti sõiduki asukohta ja töö edenemist.

„Meil on väga hea meel, et Mapon täiendab oma lahendusi pidevalt ning võtab kuulda ja rakendab ellu meie soovitusi, aidates meil paremini töötada ja äritegevust laiendada.“

Kas soovid oma ettevõttes parandada sõidukipargi haldusprotsesse?

Võta meiega ühendust ja meie meeskond koostab sulle tasuta isikliku hinnapakkumise, mis põhineb su ettevõtte vajadustel.

SCHWENKI viis parandada ettevõtte sõidukipargi juhtide sõidustiili

Euroopa Komisjoni andmetel moodustab transpordisektor Euroopa energiatarbimisest 33%, millest omakorda 80% kuulub maanteetranspordi arvele. Siiski on ettevõtjad viimastel aastatel hakanud parandama sõidukite kasutusviise, et vähendada energia- ja kütusetarvet ning sõidukite hoolduskulusid. See tähendab, et ettevõtjad keskenduvad sõidukipargi tõhususe ja juhtide sõidustiili parandamisele, edendades kogu valdkonnas positiivseid muudatusi.  

Juhi käitumise lahendus näitab, kuidas sõidukijuht oma teadmiste, taju ja kognitiivsete oskuste põhjal tegutseb. Oleme seda aja jooksul märkimisväärselt täiustanud ja täna võime uhkust tunda, et Maponil on väga täpseks arendatud ja läbimõeldud sõidukijuhi käitumise jälgimislahendus, mille abil saavad meie kliendid hinnata sõidustiili mitmesuguste kriteeriumide alusel, sealhulgas:

  • kütusesäästlikult sõitmine;
  • tühikäiguaeg;
  • inertsjõu kasutamine;
  • äkiline pidurdamine, kiirendamine, kurvivõtt jne.

Nimetatud kriteeriumide põhjal määratakse sõidukijuhtidele tulemuslikkushinnangud skaalal A–G ning koostatakse üksikasjalikum aruanne iga sõidukijuhi harjumuste kohta.

Lahendus pole mõeldud ainult analüüsimiseks, vaid ka sõidukijuhtidele tagasiside andmiseks,


võimaldades neil paremini liigelda, parandada liiklusohutust ning vähendada kütusekulu ja heitkoguseid.

Sõidukijuhi käitumise analüüs suurettevõttes

Üha enam nii kohalikke kui ka rahvusvahelisi ettevõtteid võtab oma sõidukipargi haldusprotsessides kasutusele sõidukijuhi käitumise lahenduse, kuna see aitab parandada sõidukijuhtide tulemuslikkust ja optimeerida ettevõtte ressursse. Ülemaailmne ehitusmaterjalide tootja SCHWENK, mis tegutseb rohkem kui 50 eri riigis, oli Lätis üks esimesi ettevõtteid, mis hakkas sõidukijuhi käitumise lahendust kasutama.

SCHWENK kasutab Maponi lahendusi 2015. aastast ja sõidukijuhi käitumise lahendust 2017. aastast, mil see välja lasti.


Ettevõtte otsuse taga oli soov hoolitseda oma sõidukijuhtide ohutuse eest, mis on üks ettevõtte põhiprioriteetidest.

Investeering sõidukijuhtide ametialasesse arengusse

Regulaarne ja üksikasjalik sõidukijuhi käitumise analüüs annab ettevõtte juhtkonnale võimaluse hinnata, milliseid sõidukijuhi tulemuslikkuse aspekte tuleks parandada. Lisaks julgustab see ettevõtet eraldama sõidukijuhtide sõidustiilikoolitusteks vajalikke ressursse.

Ettevõttele on väga tähtis, et SCHWENKI sõidukijuhid liikleksid professionaalselt ja väärikalt, järgides liiklusohutuse ja -viisakuse põhimõtteid. Kogutud andmete abil saab analüüsida järgmist:

  • sõidukiirus;
  • äkiline kiirendamine ja pidurdamine;
  • äkiline kurvivõtt;
  • püsikiirusehoidiku ja inertsjõu kasutamine;
  • tühikäik ja muud tegevused.

Saadud tulemused aitavad ettevõttel korraldada töötajatele liikluskultuuri ja -ohutuse koolitusi.


Näiteks toimub äkilisi kurvivõtte märkimisväärselt harvem, mis vähendab ümberminekuohtu.

Sõidukijuhi tulemuslikkusest tervikpildi nägemine on suur eelis, mis aitab parandada logistika tõhusust ning optimeerida kütusetarvet, amortiseerumist ja ettevõtte kulusid. Ettevõtte SCHWENK ärivaldkond hõlmab raskesti ligipääsetavate objektidega seotud sõidukitööd, mis mõjutab kütusest ja kulumist tulenevaid kulusid arvestatavalt.

Maponi lahendus võimaldab ettevõttel neid objekte sõidukijuhi käitumise analüüsimisel tähele panna ning teha andmete põhjal klientidele täpsemaid finantspakkumisi.

Ettevõtte ja keskkonna kestlikkust parandav lahendus

Maailmas on korraldatud rohkesti eri liiki uuringuid selle kohta, kuidas mõjutab sõidustiil sõiduki tehnoseisundit, liiklusõnnetuste hulka ja heitkoguste suurust. Näiteks on USA teadlased kindlaks teinud, et äkiline kiirendamine ja pidurdamine võib maanteel raisata kütust ja lühendada läbisõitu 33% ning linnas 5%. Mida rohkem kütust tarbitakse, seda suuremaid heitkoguseid lastakse atmosfääri.

Meie süsteemi kasutades on SCHWENK oma sõidukipargis vähendanud kütusekulu ja parandanud liikluskultuuri. Ettevõte on nii kohalikus kui ka üleilmses mastaabis seadnud esikohale ohutuse. Lisaks on SCHWENK saanud mitmesuguseid auhindu, mis tunnustavad selles vallas ettevõtte saavutusi ja häid tavasid.


Kui sul on sõidukijuhi käitumise analüüsi kohta küsimusi või soovid seda lahendust proovida oma ettevõttes, klõpsa siin.

Bertschi AG parandab Maponi lahenduste abil sõidukijuhtide koolitamist ja tarneahela nähtavust

mapon un bertschi ag case study

Transpordi- ja logistikaettevõtted üle maailma pingutavad selle nimel, et oma sõidukiparke ohutumaks ja tõhusamaks muuta ning tarneahelas nähtavust parandada. Üha enam ettevõtjaid otsustab kasutada sõidukipargihalduslahendusi nii sõidukipargi ohutuse kui ka üldiste sisetoimingute parandamiseks. Siit saad teada, kuidas on meie sõidukipargihaldusplatvorm aidanud Euroopa turu ühel peamisel kemikaalide ühendveoettevõttel Bertschi AG jääda kindlaks oma põhimõttele „Stop at risk“.

Täiendavaid ohutusmeetmeid nõudev tegevusala

Bertschi AG on spetsialiseerunud keemiatööstuse vedelike ja kuivpuistlasti hulgilogistikale. Täna on ettevõte Euroopas kemikaalide ühendvedude turuliider, transportides veoseid raudteid, maanteid ja veeteid mööda, ning on samuti tõusnud oluliseks tegijaks üleilmses ISO-mahutitranspordis ja lisandväärtusega logistikateenustes. Bertschi AG sõidukipargis on 1100 veokit, mis toimetavad veoseid sadadesse kohtadesse Euroopa eri paigus. 

Bertschi AG protsesside ümberkujundamise ja digiülemineku projektijuhi Paula Sanchez Sobrini sõnul:

Usaldusväärsete logistikateenuste osutamisel on nähtavus alati peamiseks katsumuseks. Tulemuslik plaanimine ja seega ka teenusekvaliteedi parandamine on võimalikud ainult siis, kui sul on veose praeguse oleku kohta piisavalt teavet ja täpne info.“

Soovides hankida läbipaistvaid andmeid oma sõidukipargi kohta ja vahendit, mis aitaks ettevõttel parandada sõidukijuhtide tulemuslikkust, hakkas Bertschi AG otsima sõidukipargihaldusteenust, mis vastaks tema vajadustele.

Pilootprojekt ettevõtte Soome tütarettevõttes

Bertschi AG tütarettevõtted tegutsevad 38 riigis ning Maponist kuulis Šveitsi peakorteri tiim esmakordselt Bertschi Finlandilt. Tütarettevõte katsetas meie lahendusi peaaegu terve aasta ja otsustas seejärel katseperioodi veel ühe aasta võrra pikendada – sel korral kaasati Bertschi AG teatud erinõuete kohaste funktsioonide arendamisse ka Maponi tiim.

„Kui olime platvormi ühe aasta katsetanud, mõistsime Maponi potentsiaali ja otsustamise katseaega pikendada. Meie otsuses varustada kõik Bertschi AG veokid Maponiga oli suur kaal teenuse kvaliteedil ning lihtsal ja selgel koostööl Maponiga,“

selgitas Paula Sanchez Sobrini. 

Äritegevuse optimeerimine ja sõidukijuhtide individuaalkoolituste pakkumine

Bertschi AG kasutab mitut Maponi lahendust, muu hulgas GPS-jälgimist ja sõidukijuhi käitumise lahendust, mis on Paula Sanchez Sobrini sõnul ettevõtte jaoks üks kõige kasulikumaid funktsioone. 

Maponit kasutades suudame klienditellimuste väljasaatmist optimeerida ning seega esitada täpseid ja usaldusväärseid saabumisaegu,“ räägib Bertschi AG esindaja. „Samuti saame Maponi abil lahendada liiklusohutusega seotud kitsaskohti.

Sõidukijuhtide käitumisparameetrite põhjal saame oma käitumispõhist ohutuskoolitust (BBS) kohandada iga sõidukijuhi vajaduste järgi. Isikupärastatud koolitus, mis keskendub konkreetse sõidukijuhi murekohtadele (nt sujuv ja tõhus sõit jne), aitab meil vähendada liiklusõnnetuste arvu,“

lisab ta. 

Kasutajasõbralik platvorm ja klienditeenindus

Rääkides koostööst Maponiga, tõstab Paula Sanchez Sobrini esile meie platvormi kasutatavust ja kliendituge.

Kiire reageerimine mis tahes ebamugavusele ning Maponi valmidus aidata Bertschi AG-l oma eesmärke saavutada on kahtlemata kogu teenuse kõige väärtuslikumad aspektid.”

Maponi platvorm on kasutajasõbralik ja seda töös hoidvad inimesed väga abivalmid. Ettevõtte meeskond on professionaalne, usaldusväärne ning vastuvõtlik uutele ideedele ja projektidele,“ ütleb ta.

Mapon pakub sõidukipargi haldamise ja varade jälgimise lahendusi iga ärivaldkonna tarbeks. Kui soovid teada, mida saab meie tiim teha sinu ettevõtte heaks, oled alati oodatud meiega ühendust võtma