Mapon Expert – edistynyt telemetrialaite tehokkaaseen kalustonhallintaan

Maponin aloittaessa toimintansa 16 vuotta sitten oli tavallista, että kalustonhallintapalvelujen tarjoajat kehittivät omia laitteistojaan, sillä massamarkkinoiden seurantalaitteita oli tuolloin saatavilla hyvin vähän. Vaikka vuosia on kulunut ja telemetrialaitteita on nyt laajasti saatavilla, Mapon kehittää edelleen omia laitteistojaan rinnakkain massamarkkinoiden tuotteiden käytön kanssa.

Itse valmistetussa laitteistoissa on se hyöty, että voimme päivittää laiteohjelmistoja ajan myötä ja kehittää lisäominaisuuksia. Maailmanlaajuisen sirupulan aikana on tärkeää, että luotettavien laitteisto-kumppanien lisäksi tuotamme myös omia laitteistoja. Näin pyrimme tarjoamaan mahdollisimman hyvän saatavuuden.

Tässä blogissa käsittelemme uusimpia päivityksiä Mapon Expert -laitteen saralla.

Alkolukkointegraatiot

Mapon on kehittänyt alkolukkointegraatiota jo jonkin aikaa. Alkolukkojen käyttötarkoitus on hyvin yksinkertainen: alkolukko estää ajoneuvon moottorin käynnistyksen, kunnes kuljettaja on läpäissyt hengitystestin, joka osoittaa hänen hengityksensä alkoholipitoisuuden olevan lain rajoissa ja että hänen on turvallista ajaa.

Alkolukot ovat useimmiten valinnaisia. On kuitenkin olemassa jo sellaisia maita, joissa alkolukkojärjestelmät ovat pakollisia tietyillä toimialoilla, esimerkiksi matkustajaliikenteessä Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa. Vaikka ratkaisu on kallis, se vähentää radikaalisti alkoholin vaikutuksen alaisena ajamisen aiheuttamien liikenneonnettomuuksien riskiä.

Tällä hetkellä Mapon Expert -laitteet tukevat Drager IL7000– ja Dignita AL100 -alkolukkoja.

Tämä integraatio tarjoaa muun muassa seuraavaa:

  • Reaaliaikainen testitulosten lähetys Mapon palveluun;
  • Kaikkien testitulosten pysyvä tallennus Mapon palvelussa;
  • Mahdollisuus pyytää lisätestejä milloin tahansa;
  • Yleiskatsaus esimerkiksi kalibrointipäivääriin ja ongelmakoodeihin Maponin kautta;
  • Moottorin etälukitus (ei vaadi ylimääräistä asennusrelettä; vain Dignita-laitetuen).

Integraatiot järjestelmiin, joilla voidaan tarkkailla lastin painoa

Ajoneuvon ja perävaunun paino on tärkeä tieto jokaiselle kuljetusyritykselle, sillä painokuormitusrajoitukset ovat tiukasti säänneltyjä. Liiallinen paino akselilla voi heikentää jarrutustehoa ja aiheuttaa jarrujen kulumista, mitkä taas voivat johtaa onnettomuuksiin. Myös epätavallisen raskaat kuormat voivat vahingoittaa teitä.

Kun puhutaan tavallisista kuorma-autoista ja FMS-liitännästä CAN:iin, saamme yleensä tietoja akselipainosta näiden yhteyksien kautta. Joissakin järjestelmissä tiedot voivat olla saatavilla ainoastaan paikallisesti ajoneuvossa. Yksi keino välttää sakkoja, onnettomuuksia ja ajoneuvovaurioita on, että painotiedot nähdään läpinäkyvästi myös konttorilla. Näin lastin painoa voi valvoa muutkin kuin kuljettaja, ja kuormaa voidaan tarvittaessa muuttaa ylipainon välttämiseksi. Mapon Expert -laitteiden uusin versio sisältää integraation VEI Traiload -järjestelmään, jonka avulla voit saada tarkkaa tietoa painosta Mapon palveluun.

On tärkeää noudattaa asiaankuuluvia lakeja ja määräyksiä tavaroita kuljetettaessa. Jos olet kuljetusalalla, haluat todennäköisesti kuitenkin myös maksimoida rahtisi tehokkaasti ja seurata sen tietoja aktiivisesti.

Olemme mahdollistaneet integraatiot VEI Millenium5 / HelperX -punnitusjärjestelmiin, joiden avulla voit saada tarkkoja tietoja näistä järjestelmistä Mapon palveluun laskutusprosessin hallintaa varten lähes reaaliajassa.

Tietojen etäluku hiekoitus- ja levitinyksiköistä

Teiden kunnossapito talvisin herättää keskustelua. Monissa maissa viranomaiset todella vaativat tietoja tietyillä tieosuuksilla tehtävästä työstä tilanteen seuraamiseksi.

Säännöllisiä tienpuhdistuspalveluita voidaan seurata tarkkailemalla, onko tietty laite/toiminto kytketty päälle ajoneuvossa. Talvella ei kuitenkaan ole kyse vain laitteiden päälläolosta, vaan tarkkojen tietojen saamisesta. Voi olla tärkeää tietää esimerkiksi, kuinka paljon suolaa tai hiekkaa on levitetty tielle, minkälaisessa kulmassa ja kuinka laajan alueen se kattaa. 

Mapon Expert -seurantalaitteet tukevat integraatiota ECON-hiomakoneiden kanssa. Näin voimme poimia kaikki tarvittavat tiedot suoraan yksiköistä ja tarjota sinulle tiedot Mapon palvelussa. Mapon palvelusta kaikki tiedot voidaan koota yhteen raporttiin, ladata ja tarvittaessa toimittaa viranomaisille.

Lämpötilan seuranta

Mapon Expert tunnetaan erilaisista lämpötilanlukumahdollisuuksista – voimme lukea lämpötilatietoja esimerkiksi langallisten antureiden kautta tai suorien integraatioiden avulla Carrier-, Thermo King– tai Lumikko-jäähdytysyksiköistä. Nyt laitteemme tukee myös integraatiota Euroscan MX1/MX2 -lämpötilamittareiden kanssa.

Jos haluat tietää lisää Mapon Expert -laitteesta ja sen käytöstä tai jos haluat kokeilla palveluamme ilmaiseksi, ole meihin rohkeasti yhteydessä!

Asiakkaidemme yleisimmät hyödyt jo 3 kk Maponin käyttöönoton jälkeen

Jos olet vasta törmännyt Maponiin tai pohdit kenties vaihtoa toiselta toimittajalta meille, niin tämän artikkelin sisältö on toteutettu juuri sinua ajatellen! Seuraavaksi käymme läpi, miten asiakkaamme hyötyvät Maponista jo ensimmäisen kolmen kuukauden käytön jälkeen.

Jokapäiväinen työ kalustonhallinnan parissa selkeytyy ja tehostuu

“Arkirutiinini ovat helpottuneet huomattavasti, kun näen koneelta, missä kaikki autot ovat, ja pystyn myös liikkeellä ollessani tarkistamaan reaaliaikaiset ja menneet sijainnit puhelimesta. Myyjillämme on käytössä digitaaliset ajopäiväkirjat, jotka helpottavat ajojen kirjaamista.” – Janne Juppala, Vesivek Oy

Maponin avulla saat yrityksesi kaikki kalustonhallintatiedot samaan palveluun. Sinun ei tarvitse enää tarkastaa eri tietoja monesta eri lähteestä. Palvelussamme on avoimet rajapinnat, eli pystyt viemään ja tuomaan tietoa eri järjestelmistä ja hyödyntämään kalustotietoja myös esimerkiksi asiakkaiden laskutuksessa tai työntekijöiden palkkojen laskennassa. Maponista näet aina kalustosi sijainnit reaaliajassa tai voit tarkastella menneisyydessä kuljettuja matkoja ja niiden tietoja.

Kun koko yrityksesi kalusto on paikannettu, löydät helposti kaikki ajoneuvosi kartalta ja voit hyödyntää hakutoimintoja. Voit etsiä ajoneuvoja rekisterinumerolla, mallilla tai kuljettajan nimellä tai vaikkapa siten, mikä ajoneuvoistasi on lähimpänä tiettyä osoitetta. Maponin reittisuunnittelu helpottaa esimerkiksi ajojärjestelijöiden ja kuljettajien työtä huimasti. Päivän toimitukset on helppo suunnitella etukäteen tai tehdä muutoksia reitteihin myös lennosta. Reittisuunnittelun ja -optimoinnin avulla turhat kilometrit jäävät pois – säästetään siis mahdollisuuksien mukaan kuljettajien aikaa, polttoaineeseen kuluvia kustannuksia ja luontoa.

Turvallisuuden tunne ja mielenrauha lisääntyy

“Olemme päässeet vaivalloisista paperisista ajopäiväkirjoista eroon. Maponin myötä kaluston seuranta on digitaalista ja automaattista, ja voimme tarvittaessa epäselvissä tilanteissa todentaa ajoneuvojen liikkeet historiatiedon perusteella. Tietynlainen varmuus ja turvallisuuden tunne kaluston suhteen on lisääntynyt.” – Pekka Ahonen, Campusta Oy

Sinun ei enää tarvitse elää muistin varassa, sillä Mapon tietää aina, missä kalustosi on. Paikannuspalvelua hankkiessasi laitteen valintaan vaikuttaa se, mitä kaikkea tietoa haluat kerätä ja kuinka tiheästi haluat tietää kalustosi sijainnin. Osa laitteista esimerkiksi ilmoittaa ajoneuvon sijainnista vain, kun ajoneuvo liikkuu ja osa laitteista taas esimerkiksi aina 30 sekunnin välein. 

Voit määrittää palvelussa haluamasi hälytykset tai muistutukset. Muistutusten avulla huolto- tai katsastusvälit eivät veny liian pitkiksi. Valitsemiesi hälytysten avulla taas tiedät aina, jos ajoneuvosi poistuu tietyltä alueelta tai reitiltä, tai esimerkiksi, jos ajoneuvon akku on kulunut liian tyhjäksi. Saamme myös tasaisin väliajoin asiakkailtamme huojentuneita puheluita, kun varastettu tai kadonnut omaisuus on saatu paikannuspalvelun avulla takaisin omistajalleen. Mapon toimii siis myös varkauden turvana.

Toiminnasta tulee läpinäkyvämpää 

“Meidän kalusto konkretisoitui ja tuli läpinäkyvämmäksi Maponin käyttöönoton jälkeen. Autojen käyttöaste on parantunut, kun ei jouduta kuluttamaan aikaa kaluston etsimiseen ja nähdään heti, jos joku meidän autoista on vapaana käyttöön. Nykyään pystymme tarvittaessa todentamaan asiakkaille tehdyn työn tai laskuttamaan vuokra-ajan raporttien kera.” – Joni Pirtelä, JBygg Oy

Kaluston etsimiseen ei toden totta kannata turhaan tuhlata aikaa eikä arvokasta kalustoa kannata seisottaa työmaalla, jos sille ei todellisuudessa ole paljoakaan tarvetta. Maponin avulla seuraat helposti kalustosi käyttöastetta ja tehokkuutta. Voit arvioida onko sinulla liikaa tai liian vähän ajoneuvoja ja tarvittaessa pienentää ylläpitokustannuksia luopumalla turhasta kalustosta ja lisäämällä ajoneuvojen yhteiskäyttöä työntekijöidesi kesken.

Asiakkaamme voivat taata paremman läpinäkyvyyden toiminnalleen. Laskutuksesta voi tehdä läpinäkyvämpää esimerkiksi lisäämällä laskutuksen yhteyteen mukaan raportit ajoneuvojen käytöstä. Mapon on hyödyllinen urakoiden aikataulujen ja toteutuksen seurantaan sekä laskutukseen ja vuokraustoiminnassa asiakkaiden laskutukseen toteutuneiden kilometrien tai vuokra-ajan mukaisesti. Mapon mahdollistaa myös asiakaspalvelun parantamisen: esimerkiksi logistiikka-alan yritykset voivat tarjota asiakkailleen tarkkaa ja realistista tietoa kuljetuksien tilasta ja saapumisajoista.

Seuraamalla kuljettajien ajotapaa ja ajopiirturisäännösten noudattamista asiakkaamme tekevät liikenteestä entistä turvallisempaa. Ajotavan seuranta mahdollistaa kehityskohtien havaitsemisen ja siten kuljettajien ajotavan parantamisen, ekologisemman ajon ja kustannussäästöt. Parantunut logistiikka säästää pitkän pennin.

Resursseja säästyy yrityksen tärkeimmille tehtäville

“En yksinkertaisesti hukkaa enää aikaa turhiin asioihin, kuten selvittelytyöhön ja lomakkeiden keräämiseen. Meillä työajat merkitään Mapon Worktime -sovelluksella, lomakkeet luodaan ja palautetaan digitaalisesti ja ajot suunnitellaan niin, että vältyttäisiin turhilta hukkakilometreiltä.” – John Rönnholm, Kokouspoukama Oy

Maponin avulla voit säästää resursseja aiemmin mainittujen lisäksi muun muassa seuraavilla tavoilla:

  • Hyödyntämällä lämpötilojen seurantaa saat reaaliaikaista tietoa kylmälaitteiden tilasta ja voit seurata lämpötilojen vaihtelua vaikka etänä toimistolta käsin. Havaitsemalla ajoissa häiriöt tai viat kylmälaitteiden toiminnassa voit säästyä vahingoittuneen lastin aiheuttamilta taloudellisilta menetyksiltä. 
  • Onnettomuustilanteiden sattuessa ammattikuljettajan kokeneena liikenteenkäyttäjänä on todistettava syyttömyytensä. Reittien ja ajonopeuksien dokumentoinnista voi onnettomuus- tai riitatilanteissa olla hyötyä. 
  • Suunnittelemalla ja optimoimalla reitit vältyt turhilta kilometreiltä – ja säästät näin aikaa, rahaa ja ympäristöä.
  • Ottamalla käyttöön digitaaliset lomakkeet vältyt paperilomakkeiden tulostelulta, keräämiseltä ja säilyttämiseltä. Lomakkeiden kanssa työskentely tehostuu – säästät siis kallisarvoista aikaasi ja hermojasi.

Asiakkaidemme hyötyjä jo kolmen kuukauden käytön jälkeen ovat tiivistettynä työnkulun tehostuminen, lisääntynyt mielenrauha ja toiminnan läpinäkyvyys sekä ajan ja rahan säästö. Jos sinunkin yrityksesi voisi hyötyä ratkaisuistamme, ole rohkeasti yhteydessä. Meillä saat myös kokeilla palveluamme ilmaiseksi ennen ostopäätöstä!

Mapon Expert: un dispositivo de telemetría avanzado para una gestión eficaz de la flota

Cuando nació Mapon, era habitual que los proveedores de servicios de gestión de flotas desarrollaran su propio hardware, ya que en aquel momento había muy pocos dispositivos de seguimiento del mercado masivo. Aunque han pasado los años y el hardware de telemetría está ahora ampliamente disponible, Mapon sigue desarrollando sus propias unidades de hardware en paralelo al uso de productos del mercado masivo.

El hardware fabricado por nosotros mismos nos permite seguir desarrollando nuestro diseño original simplemente actualizando el firmware (y el software) a medida que avanzamos. Para que se haga una idea de los últimos cambios en nuestro desarrollo de firmware, le invitamos a ver lo que la última actualización ha aportado a nuestro dispositivo de telemetría Mapon Expert.

Continue reading “Mapon Expert: un dispositivo de telemetría avanzado para una gestión eficaz de la flota”

Mapon Expert – multifunktsionaalne telemeetriaseade sõidukipargi tõhusaks haldamiseks

Mapon algusaegadel oli jälgimisseadmete masstootmine väga haruldane, mistõttu valmistas enamik autopargi haldusteenuse pakkujaid oma seadmeid ise. Ja kuigi telemeetriaseadmed on tänapäeval laialdaselt saadaval, arendab Mapon endiselt oma jälgimisseadmeid. Omatoodetud riistvara võimaldab tõhusalt kasutada selle algset disaini, värskendades ainult püsi- ja tarkvara. Selleks, et meie püsivara viimastest arengutest paremini aru saada vaadake meie Mapon Expert telemeetriaseadme funktsioone.

Continue reading “Mapon Expert – multifunktsionaalne telemeetriaseade sõidukipargi tõhusaks haldamiseks”

Mapon Expert – daudzfunkcionāla telemetrijas iekārtā ērtai autoparka pārvaldībai

Mapon darbības pirmsākumos izsekošanas iekārtu masveida ražošana bija liels retums, tāpēc lielākā daļa autoparka pārvaldības pakalpojumu sniedzēju savas iekārtas izgatavoja paši. Un, lai gan šodien telemetrijas iekārtas ir plaši pieejamas,  Mapon joprojām turpina izstrādāt arī savas izsekošanas iekārtas. Pašu ražotā aparatūra ļauj efektīvi izmantot tās oriģinālo dizainu, atjaunojot tikai programmaparatūru un programmatūru. Lai sniegtu priekšstatu par jaunākajām izmaiņām mūsu programmaparatūras izstrādē, apskati, kādas funkcijas pieejamas mūsu Mapon Expert telemetrijas ierīcē.

Continue reading “Mapon Expert – daudzfunkcionāla telemetrijas iekārtā ērtai autoparka pārvaldībai”

Mapon Expert – an advanced telemetry device for effective fleet management

When Mapon started out, it was common for fleet management service providers to develop their own hardware, as very few mass market tracking devices were available at the time. While years have passed and telemetry hardware is now widely available, Mapon is still developing its own hardware units in parallel to using mass market products. 

In-house made hardware allows us to build on our original design by simply upgrading the firmware (and software) as we go. To give you an idea of the latest changes in our firmware development, take a look at what the latest upgrade has brought to our Mapon Expert GPS tracking device.

Continue reading “Mapon Expert – an advanced telemetry device for effective fleet management”

Mapon Expert – передовое телеметрическое устройство для легкого управления автопарком

Когда Mapon начинал свою деятельность, поставщики услуг по управлению автопарком обычно разрабатывали собственное оборудование, поскольку в то время было доступно очень мало отслеживающих устройств для массового рынка. Несмотря на то, что прошли годы, и телеметрическое оборудование теперь широко доступно, Mapon все еще разрабатывает свои собственные аппаратные блоки параллельно с использованием продуктов массового рынка.

Аппаратное обеспечение собственного производства позволяет нам опираться на наш первоначальный дизайн, просто обновляя прошивку (и программное обеспечение) по ходу дела. Чтобы иметь представление о последних изменениях в нашей разработке прошивки, взгляни на то, что последнее обновление привнесло в наше телеметрическое устройство Mapon Expert.

Continue reading “Mapon Expert – передовое телеметрическое устройство для легкого управления автопарком”