RMC-Transports: tachografo sprendimai 10 kartų palengvino darbo laiko planavimą

Šiandien sunku įsivaizduoti transporto ir logistikos pramonę be telematikos sprendimų. Vien Europoje yra daugiau nei milijonas įmonių, teikiančių transporto paslaugas, todėl dėl klientų, ieškančių aukščiausios kokybės už geriausią kainą, vyksta arši konkurencija. Tai, be kita ko, padeda užtikrinti transporto priemonių parko valdymo sistemos.

Norėdami sužinoti, kokie yra svarbiausi veiksniai verslui renkantis telematikos paslaugų teikėją ir kaip šie sprendimai padeda kasdienėje veikloje, pakvietėme pasikalbėti SIA RMC-Transports generalinį direktorių Artūrs Barojans.

1. Kokybiško transporto priemonių parko valdymo programinės įrangos sprendimai

RMC-Transports su Mapon bendradarbiauja nuo 2018 m., nors anksčiau naudojosi kito telematikos paslaugų teikėjo paslaugomis. Apibūdindamas perėjimą, Artūrs nurodo, kad tuo metu iš transporto priemonių parko valdymo sistemos tikėtasi tik tikslaus ir stabilaus GPS sekimo.

RMC-Transports kartu su susijusia įmone RMC Logistics vykdo krovinių pervežimą Europoje ir į trečiąsias šalis, kuriose veikla šiuo metu yra apribota dėl geopolitinės situacijos. Bendrovės pagrindinės paskirties vietos yra Italija, Vokietija, Beniliukso šalys, Skandinavija ir, visai neseniai, Baltijos šalys, kur prekės pristatomos naujomis tentinėmis puspriekabėmis – GARDIN ir BORT tipo priekabomis. RMC-Transports daugiausia teikia tiesiogines paslaugas siuntėjui / gavėjui, taip užtikrindami vairuotojui palankų darbo grafiką, leidžiantį reguliariai grįžti namo.

Prisimindamas situaciją, dėl kurios pasikeitė paslaugų teikėjai, Artūrs sako: „Praktiškai įvažiuojant į Rusiją ar Baltarusiją, transporto priemonė dingo iš žemėlapio, nors paslaugos teikėjas teigė, kad ten taip pat teikia sekimo paslaugą.

Susisiekėme su kitu vežėju, kuris rekomendavo Mapon. Per kelias dienas perėjome prie naujos sistemos. Tuo metu mes visi per platformą aktyviai stebėjome, kaip pirmasis sunkvežimis kirto tą pačią sieną, ir viskas veikė! Jokių trikdžių!

2. Veiksmingi telematikos sprendimai

Tachogram

Paklaustas apie sprendimus, kuriuos RMC-Transports naudoja dažniausiai ir kurie padarė didžiausią įtaką jų kasdienei veiklai, įmonės generalinis direktorius nedelsdamas atsako – tachografų duomenų įkėlimas ir tvarkymas: „Didžiausias privalumas neabejotinai yra Tachogram, kur matome visus darbo laikus. Anksčiau turėdavome tikėti vairuotojų žodžiais arba tiesiog skaičiuoti ant pirštų, kad sužinotume, kiek valandų vairuotojas nuvažiavo, kiek jis išnaudojo ir kiek dar liko darbo laiko. Buvo labai sunku tiksliai suplanuoti tvarkaraščius.“

Apibūdindamas situaciją įmonėje prieš sprendimo įgyvendinimą, Artūras pasakoja apie atvejį, kai vairuotojas pristatė siuntą Italijos šiaurėje ir vadovas paskambino jam ir paprašė paimti krovinį vėliau tą pačią dieną šalies pietuose. Vairuotojas atsakė: „Apgailestauju, aš nebeturiu darbo valandų!“ Dabar galima sužinoti, ar vairuotojas galės paimti krovinį ir kaip jį galės paimti, sudaryti planą ir negaišti laiko nereikalingiems pokalbiams.

Dabar tereikia atidaryti platformą, vienas spustelėjimas ir viską matote. Vairuotojas turi pailsėti ir viskas. Su Tachogram, dispečeriams ir logistikos darbuotojams planuoti yra dešimt kartų lengviau, jei ne daugiau!“

– sako Artūras.

Nuotolinis skaitmeninių tachografo duomenų atsisiuntimas

Be to, įmonės atstovas pabrėžia galimybę tachografų duomenis atsisiųsti nuotoliniu būdu. Kadangi pagal Europos Sąjungos teisės aktus reikalaujama dažnai atsisiųsti tachografo duomenis, o jų nesilaikant gali būti skiriamos didelės baudos, įmonės tam skiria daug dėmesio. Tačiau praktiškai rankiniu būdu atsisiųsti duomenis reiškia fiziškai aplankyti kiekvieną transporto priemonę ir jos vairuotoją. Įmonei, turinčiai didelį transporto priemonių parką, tai yra didelė našta.

Kaip nurodo Artūrs: „Turėjau pats rūpintis kiekvienu iš jų ir atsisiųsti duomenis. Žinoma, tam reikia laiko. Vairuotojai ne visada atvyksta darbo valandomis ir ne visada išvyksta darbo valandomis. Taip pat pasitaikydavo, kad kartais duomenys būdavo neatsisiunčiami, o dėl to skiriamos didelės baudos.

„Jei Tachogram yra didelis pranašumas dispečeriams ir vadovams, tai mano darbą palengvino nuotolinio atsisiuntimo sprendimas.“

Be laiko, kurio prireikdavo informacijai surinkti, man prireikdavo 2–3 dienų, kol atsisiųsdavau ir suvesdavau visą informaciją. Dabar tai trunka 20 minučių! Įdomumo dėlei, aš iš tikrųjų skyriau tam laiko ir patikrinau!

Įmonės atstovas pabrėžia, kad apskaitos skyriaus kolegos taip pat labai vertina informaciją, kuri yra aiškiai apibendrinta ir yra iš karto paruošta tolimesniam naudojimui.

Degalų kontrolė

Degalų kontrolės sprendimas taip pat buvo svarbus privalumas RMC-Transports kasdieniame darbe. Pradėjus bendradarbiauti su Mapon, nė vienoje transporto priemonėje nebuvo įrengti degalų lygio jutikliai. Dabar jie yra beveik visose.

Paklausus, ar įmonėje sumažėjo degalų sąnaudos, atsakymas yra teigiamas. „Pirmąsias transporto priemones degalų lygio jutiklių įrengimui pasirinkome pagal jų ankstesnius rezultatus, pasirinkdami tas, kurios sunaudojo daugiau nei turėtų. Ir įvyko stebuklas: transporto priemonės iš tiesų pradėjo efektyviau naudoti degalus!“ – šypsodamasis sako Artūrs. „Tai buvo atspirties taškas, po kurio mes šia įranga aprūpinome likusį transporto priemonių parką“, – tęsia jis.

Šis sprendimas ne tik padėjo sutaupyti pinigų, bet ir pagerino kasdienės veiklos efektyvumą.

Kiekvieno mėnesio pabaigoje savo buhalteriui galiu tiksliai pasakyti, kiek degalų liko kiekviename bake, o tai palengvina ataskaitų teikimą. Tai taip pat prisidėjo prie bendro degalų sąnaudų mažinimo transporto priemonių parke,“

– sako RMC-Transports vadovas.

Šiuo metu daugumoje įmonės sunkvežimių yra įrengti degalų lygio jutikliai, kurie taip pat pasirodė esantys veiksmingi prieš degalų vagystes. Artūrs dalijasi atveju, kai vidury nakties Mapon mobiliojoje programėlėje jam buvo pranešta apie spartų degalų lygio kritimą vienoje transporto priemonėje. Nedelsiant buvo susisiekta su vairuotoju ir, kadangi jis ilsėjosi transporto priemonėje, galėjo iš karto ją užvesti ir išgąsdinti vagį. Nors tam tikra žala jau buvo padaryta, šis įspėjimas padėjo išvengti didesnių nuostolių.

Artimiausiu metu bendrovė planuoja savo transporto priemonių parke įrengti išmaniuosius degalų dangtelius, nes mano, kad abu sprendimai papildo vienas kitą. Nors išmanieji degalų dangteliai suteikia papildomą apsaugą, degalų lygio jutikliai ne tik leidžia suprasti ir pastebėti vagių padarytą žalą, bet ir kasdien stebėti degalų sąnaudas.

„Būkime atviri – visi naudojamės automobiliais, visi žinome, kad rodmenys prietaisų skydelyje ne visada būna tikslūs. Naudodamas degalų lygio jutiklius galiu matyti tikslų kiekį. Vairuotojai dažnai man skambina ir klausia, ar užteks degalų pasiekti kitą degalinę, kuri yra už 1000 km“, – atkreipia dėmesį Artūrs.

3. Nauji, perspektyvūs sprendimai ir profesionali komanda

Pokalbio metu mes pakartotinai grįžtame prie teigiamo bendradarbiavimo su Mapon komanda, ypač jų klientų projektų vadovu ir technikais, su kuriais jie dažniausiai bendrauja.

„Labai vertinu bendradarbiavimą su Mārtiņš, mūsų klientų projektų vadovu, kuris skyrė laiko ateiti ir susitikti su mumis. Jis pristatė kai kurias naujausias funkcijas, trumpai pademonstravo ir paaiškino, kaip ši informacija galėtų pagerinti mūsų kasdienę veiklą. Akivaizdu, kad naršau platformoje ir bandau sužinoti naujoves, bet labai malonu, kad kas nors ateina, parodo ir paaiškina, kaip tai veikia“, – sako Artūrs.

Transporto priemonių apžiūros

Po susitikimo su Mapon, RMC-Transports komanda pradėjo naudotis transporto priemonių apžiūros funkcija, kurioje vairuotojai gali įrašyti pastabas apie savo transporto priemonės techninę būklę per Mapon GO mobiliąją programėlę. Kaip nurodo Artūrs: „Kai turiu laiko, pats pažiūriu, kaip tai veikia. Tada įdiegiame vairuotojams su išmaniaisiais telefonais skirtą programėlę ir lėtai mokomės kartu.“

„Tai dar viena funkcija, kuri labai palengvina mano darbą. Anksčiau turėdavau prašyti, kad kiekvienas vairuotojas visą informaciją užrašytų ant popieriaus, o paskui periodiškai ją surinkdavau. Kartą per šešis mėnesius peržiūrėdavau informaciją ir ją apibendrindavau. Naudodamas šį sprendimą galiu greitai nusiųsti užduotį vairuotojui programėlėje, jis per pertrauką viską patikrina ir man dėl to nereikia jaudintis. Tą pačią dieną galiu pamatyti dabartinę transporto priemonės būklę, sužinoti, ko trūksta, jei ko nors trūksta, ir ar man tai reikia gauti. Daugiau jokių nereikalingų sustojimų biure ar popierinių formų pildymo“, – sako generalinis direktorius.

Vairuotojų elgesena

Vairuotojų elgsenos analizė taip pat yra vienas iš sprendimų, kurį bendrovė kartais naudoja, tačiau dabar jam rasta papildomų taikymo galimybių.

„Paskutinio susitikimo su Mārtiņš metu sužinojau, kad kitose įmonėse vyrauja praktika skatinti vairuotojus vadovautis gerais vairavimo principais organizuojant varžybas. Planuoju išsamiau pristatyti komandai idėją ir sprendimą, kitą mėnesį atidžiau išnagrinėti rezultatus ir apdovanoti efektyviausius vairuotojus,“ – sako Artūrs.

Galiausiai generalinis direktorius taip pat primena mažiau teigiamą atvejį, kai Mapon komanda sugebėjo aktyviai reaguoti ir rasti puikų sprendimą. Be kliento projektų vadovo, įmonės atstovai dažniausiai bendrauja su technikais, kurie montuoja GPS sekimo įrenginius ir kitą įrangą. Nors Artūrs jų darbą dažniausiai apibūdina kaip sklandų ir kokybišką, buvo atvejis, kai dėl lėto techniko darbo jis buvo priverstas pasilikti gerokai po darbo valandų.

„Kitą kartą užsakydamas techniką per palaikymo komandą norėjau, kad būtų nurodyta, kas bus paskirtas atvykti. Manęs iškart paklausė, ar nebuvo jokių problemų, ir aš sąžiningai papasakojau apie savo paskutinę patirtį. Nuo to laiko konkretus technikas nebuvo paskirtas atlikti darbą mums, o bendradarbiavimas buvo puikus!“ – sako Artūrs, pridurdamas, kad malonu būti išgirstam ir matyti, kad Mapon komandai rūpi pagerinti savo klientų patirtį.

Pokalbio pabaigoje Artūrs nurodo, kad jis taip pat vertina mažesnes funkcijas, kurios nėra reikšmingos kasdieniame darbe, tačiau vis tiek palengvina kelių įmonių veiklą. Pavyzdžiui, priminimus apie transporto priemonės draudimą, tachografo kalibravimą arba techninės apžiūros terminus. „Paėmus kiekvieną mygtuką Mapon platformoje, atrodo, kad kiekvienas iš jų kažką palengvina!“ – Artūrs šypsodamasis užbaigia.

Jei nori sužinoti daugiau apie darbą su Mapon ar bet kurį iš platformoje prieinamų sprendimų, užsiregistruok Mapon eksperto konsultacijai!

Ledinis efektyvumas: Temperatūros stebėjimas logistikoje

Jei kada nors iškrovę krovinį radote pernokusius vaisius, dygstančias daržoves ar pakitusios spalvos krevetes, žinote, kokių pasekmių gali turėti temperatūros nesklandumai transportavimo metu.

Tiems, kurie dirba šaldymo grandinės valdymo srityje, tinkamos temperatūros palaikymas yra gyvybiškai svarbus verslo sėkmei. Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime temperatūros stebėjimą logistikoje, įskaitant svarbiausius iššūkius ir būdus, kaip juos įveikti naudojant temperatūros diagramas.

Temperatūros stebėjimas logistikoje: 3 svarbiausi iššūkiai

Neteisingi vienetų nustatymai

Didelė transportavimo įmonių problema – neteisingi šaldymo įrenginių temperatūros nustatymai.

Įsivaizduokite scenarijų, kai siunta turėtų būti laikoma +2 °C temperatūroje, tačiau dėl žmogaus klaidos įrenginys buvo nustatytas į +22 °C temperatūrą. Tokių klaidų pasitaiko kur kas dažniau, nei galite pagalvoti.

Dar viena dažna klaida – praleidžiamas arba pridedamas papildomas kablelis po skaičiaus – vietoj to, kad refrižeratorius veiktų +6 °C temperatūroje, jis veikia +0,6 °C temperatūroje ir t. t. Taip pat dažnai pasitaikanti problema yra teigiamų skaičių supainiojimas su neigiamais ir temperatūros nustatymas -6°C vietoj +6°C.

Taip pat dėl įrangos gedimų, pavyzdžiui, išdegusių valdymo skydelio ekrano pikselių, gali būti neteisingai nustatyta temperatūra.

Kad ir kokia būtų priežastis, nukrypimas nuo pageidaujamų parametrų kelia pavojų gabenamų prekių kokybei. Nuotolinis temperatūros stebėjimas logistikoje gali išgelbėti situaciją, nes vadovas aptiks tokias klaidas ir susisieks su vairuotoju.

Neteisingi vienetų režimai

    Šaldomus produktus galima vežti dviem skirtingais režimais: nepertraukiamu režimu ir paleidimo–išjungimo režimu. Pasirinkus netinkamą režimą, transportavimo metu gali kilti su temperatūra susijusių problemų.

    Nepertraukiamu režimu šaldymo įrenginys veikia be pertraukų. Pasiekus pageidaujamą temperatūrą, įrenginys pereina į nedidelės spartos vėsinimo režimą, tačiau vis tiek užtikrina optimalią temperatūros kontrolę. Šis būdas paprastai pasirenkamas gabenant greitai gendančias prekes, nes padeda išvengti temperatūros svyravimų, kurie gali pakenkti krovinio kokybei.

    Kita vertus, paleidimo–išjungimo režimas veikia su pertrūkiais, kai šaldymo įrenginys periodiškai įsijungia ir išsijungia, kad reguliuotų temperatūrą. Nors jis tinka tam tikrų rūšių kroviniams, pavyzdžiui, negendantiems produktams, jis kelia pavojų jautrioms prekėms.

    Dėl temperatūros svyravimų paleidimo–išjungimo režimu tam tikrose krovinio vietose gali atsirasti „viršutinio užšalimo“ požymių – viršutinis prekių sluoksnis užšąla labiau, o likusi dalis išlieka nustatytoje temperatūroje. Tai gali pakenkti jautriems produktams, pavyzdžiui, vaisiams, daržovėms ar pieno produktams.

    Šilti kroviniai

      Įvairūs produktai – vaisiai, daržovės, pieno produktai, jūros gėrybės ir kt. – turi būti pakrauti tinkamoje temperatūroje, kad krovinys gabenimo metu išliktų šviežias.

      Sakykime, kad eksportui siunčiate šviežių jūros gėrybių partiją. Jei šios jūros gėrybės nėra tinkamai atšaldomos prieš pakraunant jas į šaldytuvus, greičiausiai jos nepateks į parduotuvių lentynas.

      Be šio pradinio atšaldymo jūros gėrybės išlieka jautrios temperatūros svyravimams ir gali sugesti ar būti užterštos. Tokiose situacijose bet kokie temperatūros stebėjimo sutrikimai šaldymo grandinėje gali lemti didelius nuostolius tiek tiekėjui, tiek gavėjui. Todėl labai svarbu užtikrinti sklandų ir patikimą šaldymo grandinės valdymą.

      Kaip tai padaryti?

      Patikimų pristatymų paslaptis – tinkamas darbas su duomenimis, būtent su temperatūros diagramomis.

      Skaitykite toliau ir sužinokite, kaip teisingai interpretuoti šaldymo grandinės stebėjimo diagramas!

      Kaip veikia šaldymo įrenginiai

      Peržiūrėję šaltų grandinių stebėjimo grafikus Mapon platformoje, pamatysite skirtingas skirtingų oro srautų kreives – taip atrodo temperatūros stebėjimas logistikoje. Transporto priemonių parko vadovai ir vairuotojai turi suprasti šaldomųjų priekabų veikimo principą, kad galėtų naudotis šiais grafikais.

      Šaldymo įrenginys išstumia šaltą orą iš viršaus ir šis oras cirkuliuoja per krovinį, apgaubdamas produktus. Tada oras keliauja galinių durų link, pakeliui sugerdamas šilumą nuo gabenamų produktų.

      Pasiekęs galines duris, oras leidžiasi žemyn, galiausiai pasiekia grindis ir toliau sugeria šilumą iš produktų. Šis oro cirkuliacijos, šilumos sugėrimo ir grąžinimo į įrenginį procesas paprastai vadinamas „grįžtamuoju oru“

      Mėlyna spalva – šaltas oras; žalia spalva – grįžtamasis oras

      Grįžtamojo oro temperatūra rodo faktinę produkto temperatūrą ir temperatūros stebėjimas logistikoje gali suteikti vertingos informacijos, ar pakrovimo metu produktas buvo tinkamos temperatūros.

      Teisingai skaitykite šaltosios grandinės diagramas

      Kai produktai pakraunami tinkamos temperatūros, uždarius duris grįžtamojo oro temperatūra turėtų greitai nukristi iki nustatytosios temperatūros.

      Pažvelkite į toliau pateiktą diagramą, kad sužinotumėte, kaip stebėti temperatūrą šaldymo grandinės krovinyje:

      Kai gaminys tinkamos transportavimo temperatūros – baigus krauti ir uždarius duris, žalia linija (grįžtamojo oro temperatūra) per labai trumpą laiką nukrenta iki raudonos linijos (nustatytosios temperatūros) lygio

      Tačiau, jei produktai pakraunami šilti, gali užtrukti daug ilgiau, kol šaldymo įrenginys juos atvėsins, dėl to padidėja kuro sąnaudos ir gali pablogėti produkto kokybė.

      Štai pavyzdys, kaip temperatūros stebėjimo logistikoje funkcija gali aptikti šiltą krovinį:

      Nustatytoji šio produkto transportavimo temperatūra yra +8 °C. Grįžtamoji temperatūra (žalioji linija) po produkto pakrovimo yra 21 °C. Šiame pavyzdyje šaldymo priekabai prireikė 2 dienų, kad produkto temperatūra sumažėtų iki nustatytosios vertės.

      Degalų suvartojimas šaldymo grandinėje

      Kai produktas yra tinkamos temperatūros, šaldymo įrenginys per valandą sunaudoja apie 1,1 litro degalų. Palyginus, jei šaldymo įrenginys veikia maksimalia galia, kad produkto temperatūra sumažėtų iki nustatytosios vertės, kuro sąnaudos yra apie 4,1 litro per valandą.

      Jei naudosime aukščiau pateiktą šilto krovinio pavyzdį, šaldytuvas sunaudojo 3 kartus daugiau degalų, kad sumažintų produkto temperatūrą, nei būtų sunaudojęs, jei produktas būtų tinkamos temperatūros pakrovimo metu.

      Mūsų pavyzdyje išlaidos degalams yra:

      • 52 litrai per 2 dienas, jei produktas prieš pakrovimą yra tinkamos temperatūros
      • 196 litrai per 2 dienas, jei šaldytuvas veikia be sustojimo, kad sumažintų temperatūrą

      Skirtumas akivaizdus, ar ne?

      Norėdami taupyti degalus, turite stebėti temperatūrą šaldymo grandinėje pristatymo metu, pradedant nuo pakrovimo.

      Įsitikinkite, kad krovinys jau pakrautas atvėsintas, o jei taip nėra, kreipkitės į krovinio tiekėją ir praneškite jam, kad jo produktai nebuvo tinkamos temperatūros.

      Stebėkite viską, kas svarbu

      Siekiant išspręsti šias problemas, prekių paėmimo vietose įdiegtos geografinės ribos, kad platformoje būtų įjungti įspėjimai, kai prekės palieka nustatytą zoną.

      Įdiegus temperatūros stebėjimą logistikoje, transporto priemonių parko vadovai gali peržiūrėti svarbius parametrus, pavyzdžiui, įrenginio nustatymus, įrenginio darbo režimą ir produkto temperatūrą.

      Čia pateikiamas temperatūros ataskaitos duomenų pavyzdys po to, kai per Mapon platformą išsiunčiamas pavojaus signalas. Klientas gali priimti duomenimis pagrįstą sprendimą pakrauti krovinį į kitą priekabą, kol jis nesugedo.

      Be to, aptikus šiltą krovinį, Mapon sistema siunčia integruotus įspėjimus, informuodama, kada reikia sumažinti temperatūrą, kad krovinys būtų tinkamai atvėsintas.

      Išmokykite savo vadovus ir vairuotojus stebėti šaldymo grandinės pristatymų temperatūrą. Jūsų įmonė neatsako už sugedusį krovinį, jei paėmimo vietoje produktas nebuvo atšaldytas iki reikiamos temperatūros. Turėdami temperatūros diagramos duomenis, galite grįžti pas tiekėją ir pasakyti, kad produktas nebuvo tinkamai atvėsintas.

      Mapon užtikrina lengvą temperatūros stebėjimą logistikoje

      Mapon turi daug patirties šaldymo grandinės logistikos srityje ir gali padėti jums supaprastinti operacijas ir išlaikyti produktų kokybę net ir sudėtingiausiose rinkose, įskaitant vaistų ir greitai gendančių maisto produktų rinkas.

      Susisiekite su mūsų komanda ir sužinokite, kaip integruoti Mapon šaldymo grandinės stebėjimo sprendimus į savo kasdienę veiklą!

      Bertschi AG, naudodama Mapon sprendimus, gerina vairuotojų mokymą ir tiekimo grandinės matomumą

      Transporto ir logistikos įmonės visame pasaulyje deda daug pastangų, kad jų transporto priemonių parkai būtų saugesni ir efektyvesni, taip pat kad padidėtų tiekimo grandinės matomumas. Pastebime, kad vis daugiau įmonių renkasi naudoti transporto priemonių parko valdymo sprendimus, kad pagerintų tiek transporto priemonių parko saugą, tiek apskritai vidaus veiklą. Štai kaip mūsų parko valdymo platforma padėjo Bertschi AG – Europos intermodalinio cheminių medžiagų vežimo rinkos lyderei – laikytis savo šūkio Sustok, jei kyla rizika.

      Pramonės šaka, kurioje reikia užtikrinti ypatingą saugą

      Bertschi AG specializuojasi skysčių ir sausų birių produktų, skirtų chemijos pramonei, logistikos paslaugomis. Šiandien bendrovė yra Europos intermodalinio cheminių medžiagų vežimo geležinkeliais, keliais ir vandeniu rinkos lyderė, taip pat užėmė pirmaujančią poziciją pasaulinių ISO cisternų vežimo ir pridėtinės vertės logistikos paslaugų srityje. Bertschi AG turi 1100 sunkvežimių, kurie pristato krovinius į šimtus vietų visoje Europoje.

      Kaip teigia Paula Sanchez Sobrini, Bertschi AG procesų pertvarkymo ir skaitmeninimo projektų vadovė,

      Matomumas visada yra pagrindinis iššūkis teikiant patikimas logistikos paslaugas. Tik turėdami pakankamai ir tikslios informacijos apie esamą transporto būklę, galite efektyviai planuoti ir taip pagerinti paslaugų kokybę.“

      Norėdama turėti aiškius duomenis apie savo transporto priemonių parką ir priemonę, kuri padėtų įmonei gerinti vairuotojų darbą, Bertschi AG nusprendė ieškoti savo poreikius atitinkančios transporto priemonių parko valdymo paslaugos.

      Bandomasis projektas su patronuojamąja bendrovės įmone Suomijoje

      Bertschi AG turi patronuojamųjų įmonių 38 šalyse, o Bertschi Finland buvo ta, kuri supažindino Šveicarijoje įsikūrusios būstinės komandą su Mapon. Patronuojamoji įmonė beveik metus bandė mūsų sprendimus, o po to nusprendė tęsti bandymus dar vienerius metus – šį kartą Mapon komanda taip pat dalyvavo kuriant kai kurias specialiai Bertschi AG poreikiams pritaikytas funkcijas.

      Išbandę platformą vienerius metus, suvokėme Mapon potencialą ir nusprendėme tęsti testavimo laikotarpį. Paslaugų kokybė, taip pat lengvas ir aiškus bendradarbiavimas su įmone buvo lemiamas veiksnys priimant sprendimą visuose Bertschi AG sunkvežimiuose įrengti Mapon,

      – paaiškina Paula Sanchez Sobrini.

      Nuotrauka su kai kuriais Bertschi sunkvežimiais

      Žingsnis link verslo operacijų optimizavimo ir individualaus vairuotojų mokymo

      Pasak Paulos Sanchez Sobrini, Bertschi AG naudoja daugelį Mapon sprendimų – nuo GPS sekimo iki vairuotojų elgsenos stebėjimo, kuris, pasak Paulos Sanchez Sobrini, yra viena naudingiausių funkcijų įmonei.

      „Naudodamiesi Mapon galime optimizuoti savo klientų užsakymų išsiuntimą, todėl galime pasiūlyti tikslų ir patikimą atvykimo laiką“, – sako Bertschi AG atstovas. „Kitas iššūkis, su kuriuo galime susidoroti naudodamiesi Mapon, yra saugumo kelyje gerinimas.

      Atsižvelgdami į vairuotojų elgsenos parametrus, galime mūsų rengiamus elgesiu pagrįstus saugos mokymus (BBS) orientuoti konkrečiai pagal kiekvieno vairuotojo poreikius. Siūlydami individualų mokymą, orientuotą į pagrindines tobulintinas sritis (pvz., sklandų ir efektyvų vairavimą ir pan.), galime užtikrinti, kad eismo įvykių skaičius sumažėtų iki minimumo,“

      – priduria ji.

      Patogi platforma ir klientų aptarnavimas

      Kalbėdama apie bendradarbiavimą su Mapon, Paula Sanchez Sobrini atkreipia dėmesį į tai, kad mūsų platformą patogu naudoti kartu su klientų aptarnavimu.

      Greita reakcija į bet kokius nepatogumus, taip pat Mapon noras padėti Bertschi AG pasiekti savo tikslus neabejotinai yra vertingiausias visos paslaugos aspektas.

      Naudotojui patogi ne tik Mapon platforma, bet ir už jos dirbantys žmonės. Įmonės darbuotojai yra profesionalūs, patikimi ir atviri naujoms idėjoms bei projektams,“– sako ji.

      Mapon siūlo transporto priemonių parko valdymo ir išteklių stebėjimo sprendimus pagal kiekvieną verslo poreikį. Jei nori sužinoti, ką mūsų komanda gali padaryti tavo įmonės labui, susisiek su mumis bet kuriuo metu!

      19.05 trucking: Mapon platformą tikriname kaip Instagram

      Lauke stovi didelis raudonas sunkvežimis, priklausantis 19.05 transporto priemonių parkui, nukreiptas į žiūrovą.

      19.05 trucking transporto versle veikia nuo 2021 m. ir naudoja Mapon sprendimus nuo pat pirmos dienos. Pabendravome su įmonės savininkais Artur Dukalsky ir Pavel Korol, kad sužinotume, kaip mūsų sprendimai padėjo naujai įmonei augti ir teikti kokybiškas paslaugas labai konkurencingoje pramonėje.

      Kodėl Mapon?

      Artur pradeda teigdamas, kad kai jie su Pavelu įkūrė įmonę, iš karto buvo aišku, kad reikia naudoti telematikos sprendimus. Abu 19.05 trucking įkūrėjai turėjo teigiamos patirties su Mapon savo ankstesnėje darbo vietoje ir jiems patiko logiška, patogi platformos sąsaja bei platus funkcionalumas.

      Rodomas darbo stalas su dviem atidarytais nešiojamaisiais kompiuteriais. Pirmame plane stovi stiklinė vandens, o antrame plane – interviu besiruošiantis asmuo.
      Mapon komanda ruošiasi pokalbiui su 19.05 trucking

      Dabar Artur ir Pavel, kaip vadovai, ir toliau gauna naudos iš Mapon – jų įmonė naudoja beveik visus mūsų siūlomus sprendimus. Vairuotojų elgsenos stebėjimas ir transporto priemonių parko degalų valdymas yra ypač vertinami, nes šie sprendimai padeda greitai nustatyti išteklių taupymo galimybes, o naujai įmonei tai ypač svarbu.

      Svarbiausi Mapon sprendimai

      Apskritai, transporto priemonių parko vadovai pirmiausia pastebi ir jaučia didelių degalų sąnaudų poveikį. Norint pagerinti šį rodiklį, labai svarbu stebėti degalų sąnaudas ir analizuoti vairuotojų elgseną.

      Pirmasis sprendimas padeda kovoti su degalų švaistymu ir vagystėmis, o antrasis sprendimas nustato įvairius degalus eikvojančius vairavimo įpročius.

      19.05 trucking aktyviai naudojasi abiem sprendimais, todėl mums, Mapon, buvo ypač įdomu išgirsti, kokių rezultatų padėjo pasiekti mūsų platforma.

      Vairuotojai dabar prašo degalų kontrolės

      Visose 19.05 trucking transporto priemonėse yra įrengtos degalų plūdės. Šis sprendimas užtikrina visus įmonės darbuotojus, kad jų darbas atliekamas sąžiningai.

      Artur atkreipia dėmesį, kad vairuotojai taip pat vertina šį požiūrį – net ir tada, kai kuro plūdės dar nebuvo sumontuotos, darbuotojai žinojo, kad bendrovė naudoja jutiklius kuro lygiui matuoti ir gerbė šį sprendimą.

      Vyksta interviu Mapon biure: pirmame plane esanti moteris užduoda klausimą, o antrame plane esantis vyras atsako.
      Artur Dukalsky paaiškina, kaip 19.05 naudoja Mapon sprendimus

      Artur prisimena atvejį, kai kažkas bandė pavogti degalus iš stovinčios transporto priemonės. Po šio incidento bendrovės vairuotojai patys pareikalavo įdiegti pilną degalų stebėjimo sistemą su signalizacija.

      Dabar 19.05 trucking darbuotojai gali jaustis saugūs, nes jų degalus saugo signalizacijos sistema. Apie tai pranešama ir ant transporto priemonės užklijuotais lipdukais, kad nusikaltėliai žinotų, jog bandyti vogti degalus neverta.

      Vairuotojų elgsenos stebėjimas mažina išlaidas

      Mapon vairavimo elgsenos sprendimas matuoja aštuonis parametrus – keturis rizikingo ir keturis saugaus vairavimo modelius.

      19.05 atstovai nurodo, kad analizuoti įvertinimus dėl staigaus stabdymo ar greitėjimo prasmingiau ilguoju laikotarpiu, pvz., per vienerius metus. Tokios vairavimo elgsenos poveikį galima nustatyti kasmet atliekant transporto priemonės techninę apžiūrą ir remontą.

      Tačiau degalų sąnaudos iš karto daro poveikį įmonei, todėl svarbu nustatyti vairuotojus, kurių vairavimo stilius yra neefektyvus. Būtent todėl 19.05 naudoja Mapon vairavimo elgsenos sprendimą.

      Įmonės savininkai pateikė konkretų pavyzdį, kaip vairavimo elgsenos analizė padėjo nustatyti ir pagerinti neefektyvų vairavimą. Degalų sunaudojimo ataskaitos padėjo nustatyti vairuotoją, kuris sunaudodavo daugiausiai degalų, nors jo bendras vairavimo stiliaus įvertinimas nebuvo itin blogas.

      Štai ką sako Pavel:

      Pats keletą kartų važiavau su šiuo vairuotoju ir supratau, kad jis sunkvežimį vairuoja kaip lengvąją transporto priemonę.

      Aptarėme situaciją su vairuotoju, o kiekvienos dienos pabaigoje siunčiau jam informaciją iš Mapon. Reguliariai kalbėdavomės telefonu ir aptardavome kasdienius rezultatus. Eksperimentavome, kur, kaip ir kokiu greičiu sukti, ir tai darėme maždaug mėnesį, kad vairuotojas išsiugdytų naujus įpročius.“

      Po šių mokymų vidutinės degalų sąnaudos sumažėjo 2 litrais 100 km, o tai leido sutaupyti 300 eurų per mėnesį.

      Grįžtant prie vairuotojų įvertinimų, jie iš pat pradžių 19.05 įmonėje jau buvo geri. Įmonės vadovai paaiškina, kad taip yra todėl, kad jie samdo tik patyrusius vairuotojus. Tačiau praktiškai geras vairavimo lygis ne visada reiškia mažas degalų sąnaudas. Todėl 19.05 vadovai pabrėžia, kad svarbu kalbėtis su vairuotojais ir mokyti juos, kaip sutaupyti pinigų keičiant vairavimo stilių.

      Vairavimo analizės duomenys vairuotojų mokymui

      Pavel įmonėje yra atsakingas už vairuotojų mokymą, nes jis daug metų vairuoja ir toliau pristato krovinius Europoje. Jis taip pat turi „YouTube“ kanalą Pavel Korol Live, skirtą tolimųjų reisų vairuotojo darbui.

      Sunkvežimio vairuotojas dalijasi patirtimi apie transporto priemonių parko valdymo sprendimus, sėdėdamas prie biuro stalo paprastame fone.
      Pavel Korol kalba apie vairuotojų mokymą 19.05 trucking įmonėje

      Abu vadovai pažymi, kad jiems pasisekė, jog įmonėje jiems buvo paskirtos tam tikros pareigos. Artur yra labiau biuro darbuotojas, dirbantis su skaičiais ir žiūrintis į transporto priemonių parko valdymą iš efektyvumo perspektyvos, o Pavel palaiko ryšį su vairuotojais ir tuo, kas vyksta kelyje. Todėl jis atsakingas už darbuotojų bendravimą ir mokymą.

      19.05 vadovai pažymi, kad patyrusio vairuotojo atsiliepimus ir pasiūlymus darbuotojai priima daug geriau nei biuro specialisto pastabas.

      Kalbėdami su vairuotojais jų kalba galite pasiekti geresnių rezultatų. Tikslas nėra kontroliuoti dėl pačios kontrolės ar primesti tam tikras vairavimo normas, bet parodyti, kaip geriau vairuoti, naudojantis Mapon surinktais duomenimis.

      Raudonas sunkvežimis su 19.05 logotipu, pastatytas prie Mapon biuro, su Mapon logotipu, matomu pastato išorėje.
      Vienas iš 19.05 sunkvežimių, lankantis Mapon

      Mums Mapon yra transporto priemonių parko valdymo Instagram

      „Kasdien tikriname, kas naujo, ar visi žino naujienas. Turiu pasakyti, kad būna rytų, kai pirmiausiai pažiūriu į Mapon vadovo programėlę ir patikrinu, ar viskas yra taip, kaip turėtų būti.

      Kaip kiti žmonės tikrina Instagram, taip mes transporto sektoriuje tikriname Mapon.

      Dėl išsamios transporto priemonių parko stebėsenos mes teikiame aukšto lygio paslaugas, o mūsų klientai yra labai patenkinti, vertindami tai, kad beveik nebūna vėlavimų. Tačiau viso to fone vyksta mūsų darbas, kuriame, padedami Mapon, stebime viską, kas vyksta.“

      – sako Artur.

      Tachogram greitam darbo užmokesčio apskaičiavimui

      Kadangi 19.05 trucking veža krovinius visoje Europos Sąjungoje, ji taip pat aktyviai naudoja Tachogram platformą vairuotojų darbo ir poilsio laikui stebėti. Kita priežastis, dėl kurios buvo pasirinktas šis sprendimas, buvo poreikis turėti patogią apskaitos sistemą, nes įmonėje už darbo užmokesčio apskaitą atsakingas vienas asmuo: Artur.

      „Kaip asmuo, atsakingas už duomenų tvarkymą, galiu lengvai gauti ataskaitas, suapvalinti kelionės išmokas ir spręsti kitus finansinius klausimus.

      Darbo užmokesčio skaičiavimas tapo 100 % lengvesnis, net nežinau, kaip būčiau tai padaręs be Tachogram. Apskaičiuoti 10 žmonių atlyginimus užtrunka iki valandos, nes jau turiu paruoštą ataskaitą, kurią reikia išsiųsti buhalteriui.“

      Kitas ne mažiau svarbus Tachogram privalumas yra galimybė lengvai laikytis ES darbo ir poilsio laiko taisyklių. Kadangi šių taisyklių turi laikytis ne tik vairuotojai, bet ir įmonės, būtina tiksliai registruoti darbo ir poilsio laiką. Jei Tachogram nesuteiktų šio skaidrumo, įmonei kiltų didelė rizika gauti dideles baudas.

      Mums nebereikia rūpintis kortelių ir tachografo duomenų nuskaitymu per teisės aktuose nustatytą laiką – viskas automatizuota. Mums tai sumažina galvos skausmą.“

      – atkreipia dėmesį Artur.

      Pavel priduria, kad vairuotojai jau taip priprato prie Tachogram, kad labai nerimauja, jei platforma neveikia taip, kaip turėtų. Kartą Tachogram buvo nepasiekiama, nes reikėjo pakeisti tachografą ir pašalinti įmonės kortelę. Per tas kelias dienas įmonė sulaukė daugybės žinučių ir skambučių iš vairuotojų, kurie nerimavo, kad Tachogram neveikia.

      19.05 rekomenduoja Mapon visiems

      19.05 trucking įkūrėjai turėjo galimybę pamatyti Mapon privalumus ir kaip darbuotojai, ir kaip vadovai. Dabar Artur ir Pavel rekomenduoja Mapon visiems, dirbantiems transporto srityje.

      Esame tarsi Mapon ambasadoriai – visiems pažįstamiems apie šį sprendimą pasakojame ir rekomenduojame.

      „Girdėjau, kad žmonės, dirbantys įmonėse, kurios nesinaudojama Mapon, skundžiasi, kad trūksta funkcijų. Mes visada jiems sakome, kad Mapon įdiegimas visiškai išspręstų jų problemas. Tiesą sakant, nesu tikras, kaip be Mapon valdytume savo veiklą.“

      – daro išvadą Artur.

      Norite optimizuoti savo transporto priemonių parko valdymą ir užtikrinti kokybišką bei patikimą veiklą? Susisiekite su mūsų komanda, ir mes parengsime individualų pasiūlymą pagal jūsų įmonės poreikius ir galimybes!

      R GRUPA: Mapon taupo brangiausią mūsų turimą dalyką – laiką

      Baltas sunkvežimis su dideliu logotipu, ant kurio užrašyta R GRUPA Green Energy.

      Kuo didesnis įmonės transporto priemonių parkas, tuo daugiau sprendimų reikia jo valdymui – ypač jei parką sudaro ne tik lengvosios transporto priemonės ar sunkvežimiai, bet ir konkrečios pramonės šakos mašinos.

      Viena iš tokių pramonės šakų yra miškininkystė, kuri apima kur kas daugiau nei tik medžių kirtimą. Miškininkystė taip pat apima miško sodinimą, priežiūrą, tvarkymą, kirtimą ir dirvožemio atnaujinimą – visiems šiems miškininkystės etapams reikalinga skirtinga technika ir įranga.

      Miškininkystės įmonė R GRUPA šiuo metu turi daugiau nei 150 įrangos vienetų, kurių dauguma yra prijungti prie Mapon platformos. Kodėl įmonė pasirinko Mapon kaip savo transporto priemonių parko valdymo paslaugų teikėją? Kokie sprendimai naudojami skirtingais tikslais ir kaip galima efektyviau naudoti iš Mapon platformos gautą informaciją? Atsakymų į visus šiuos klausimus ieškojome su Krišjānis Caune, R GRUPA rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovu.

      Mapon turi išsamiausius sprendimus didelėms įmonėms

      Krišjānis Caune, R GRUPA rinkodaros ir komunikacijos vadovas, kalbasi su Mapon atstovais
      Krišjānis Caune, rinkodaros ir komunikacijos vadovas
      R GRUPA, pokalbiai su Mapon atstovais

      R GRUPA automobilių parką sudaro lengvosios transporto priemonės, kuriomis naudojasi administracijos darbuotojai ir miškininkai, krovininis transportas, miško ruošos mašinos ir speciali įranga, pavyzdžiui, medienos smulkintuvai. Kiekvienam įrenginiui reikia savito duomenų rinkimo ir analizės metodo.

      „Esame gamybos įmonė ir mums labai svarbus našumas. Kad galėtume jį tobulinti, analizuojame daugybę svarbios informacijos, įskaitant transporto priemonių parko duomenis. Kai supratome, kad įmonei reikia tobulinti šią sritį, atlikome rinkos tyrimus, kad suprastume, koks sprendimas geriausiai atitiktų mūsų poreikius. Mapon laimėjo, nes siūlo universaliausius sprendimus, kurie tinka visoms mūsų transporto priemonių ir įrangos kategorijoms,“ – sprendimą pasirinkti Mapon paaiškina R GRUPA atstovas.

      6 Mapon sprendimai R GRUPA transporto priemonių parkui

      R GRUPA naudoja šiuos Mapon transporto priemonių parko valdymo sprendimus:

      Ne tik gaukite duomenis – naudokitės jais tinkamai

      Krišjānis Caune aiškina, kad stebėjimo sprendimai yra tik dalis darbo. Svarbiausia suprasti, ką daryti su gautais duomenimis. Pavyzdžiui, labai svarbu pasirinkti tinkamiausią maršrutą kroviniams vežti. Skirtingi duomenys naudojami lengvosioms transporto priemonėms, kurios važinėja didesniame plote, arba miško ruošos ir medienos ruošos mašinoms, kurios dirba daugiau vietoje, konkrečiuose regionuose.

      Tas pats pasakytina ir apie degalų stebėjimo duomenis. Naujesnių ir senesnių mašinų sąnaudų skirtumai naudojami skaičiuojant našumą ir planuojant darbus.

      Iškart pastebėkite nukrypimus nuo normos

      Įdiegus degalų stebėjimo sprendimus galima greitai ir gerokai sumažinti degalų suvartojimą nustačius vagystę arba neefektyviai naudojamą transporto priemonę. Tačiau R GRUPA daugiau dėmesio skiria reguliariam, ilgalaikiam stebėjimui, kuris leidžia stebėti tikslius vidutinius rodiklius. Įmonėje taikomas novatoriškas požiūris į degalų sąnaudų valdymą, taip pat teigiama darbuotojų kultūra, todėl degalų stebėsena dažniausiai naudojama siekiant pastebėti nuokrypius nuo įprastų sąnaudų ir suprasti, kaip pagerinti situaciją.

      Transporto priemonių parko valdymas panašus į aviaciją

       Įmonės R GRUPA darbuotojas sėdi biure prie kompiuterio ir monitoriuje peržiūri Mapon platformos duomenis.
      R GRUPA darbuotojas naudojasi Mapon transporto priemonių parko valdymo platforma

      Kalbant apie transporto priemonių parko valdymą, R GRUPA ima pavyzdį iš aviacijos, kur saugumas ir nepriekaištingas darbas su duomenimis yra gyvybiškai svarbūs. Krišjānis Caune paaiškina, kad bendrovė daro atsargines duomenų kopijas – tam tikslui naudojami ir degalų valdymo, ir nuotolinio tachografų duomenų atsisiuntimo sprendimai. Jie padeda užtikrinti saugumą ir tikslumą, nes sumažina žmogiškųjų klaidų skaičių.

      Valdymo sprendimai taip pat turi įtakos produktyvumui

      R GRUPA vadovybė įsitikinusi, kad kruopštus tachografo taisyklių laikymasis yra pagrindinis kiekvieno vairuotojo produktyvumo rodiklis. Pailsėjęs žmogus yra daug produktyvesnis, o pervargęs – gerokai mažiau. Vairuotojo produktyvumas kelyje yra glaudžiai susijęs su saugumu, todėl R GRUPA pabrėžia, kad tachografo duomenis daugiausiai stebi siekdama įsitikinti, kad nė vienas vairuotojas nevažiuoja per daug. Sprendimas taip pat padeda nustatyti, kurie vairuotojai šiuo metu dirba nepakankamai ir kuriems galima skirti papildomų reisų.

      Kadangi būtina laikytis teisinių reikalavimų, R GRUPA taip pat nustatė tachografų įspėjimus dėl kalibravimo ir duomenų atsisiuntimo terminų.

      Maršrutų planavimas – lengviau su Mapon

      Balto sunkvežimio kėbulas su keliais bendrovės R GRUPA logotipais
      R GRUPA šiuo metu turi daugiau kaip 150 įrenginių, kurių dauguma prijungti prie Mapon platformos.

      Krišjānis Caune įvardija galimybę analizuoti kasdienę veiklą kaip vieną didžiausių Mapon sprendimų privalumų.

      Analizuojame ne tik tam, kad kontroliuotume, bet ir tam, kad geriau suvoktume, ką sugebame“.

      Kiekvienas transporto priemonių parko valdymo sprendimas kasdien prisideda prie bendro rezultato. Maršruto planavimas yra akivaizdus pavyzdys – tai, kas anksčiau atrodė kaip teorinis nurodymas, kaip nuvykti iš taško A į tašką B, dabar yra duomenimis pagrįstas sprendimas. Įmonė vykdo detalų maršruto planavimą, bendrauja su vairuotojais, rengia optimalų maršrutą. Taip pat rengiami maršrutų žemėlapiai, kuriais gali naudotis visi, vairuojantys bendrovės transporto priemones.

      R GRUPA supranta, kad popieriuje gerai atrodantis maršrutas ne visada gali būti įveikiamas, pavyzdžiui, dėl oro sąlygų. Kad vairuotojų laikas būtų kuo geriau išnaudojamas, kolegos iš logistikos skyriaus ir vairuotojai turi palaikyti gerus ryšius, kad galėtų atlikti pakeitimus. Tai taip pat turi teigiamos įtakos vairuotojų darbo užmokesčiui, nes nėra gaištamos valandos.

      Mapon taupo brangiausią mūsų turimą dalyką – laiką. Jei galime sutaupyti laiko, tada galime sugalvoti, ką su juo daryti – svarbiausia iš tikrųjų atlaisvinti tą laiką“.

      Ką vairuotojai mano apie Mapon sprendimus?

      Du balti sunkvežimiai su R GRUPA logotipais stovi ant kelio kampu vienas kito atžvilgiu.
      R GRUPA seka įvairias transporto priemones, įskaitant sunkvežimius

      Transporto priemonių parko valdymas prasideda transporto priemonėje ir tęsiasi biure – abu etapai yra glaudžiai susiję, todėl visi darbuotojai turi suprasti, kaip ir kodėl įmonė naudoja konkrečius telematikos sprendimus.

      R GRUPA atkreipia dėmesį, kad nors vairuotojai išsamiai nekomentavo Mapon sprendimų, tai nebūtinai reiškia, kad jie jų nesupranta ar jiems jų nereikia. Priešingai, žmogus labai greitai pripranta prie gerų dalykų. Jei per daug negalvojate apie tai, ką nors naudodami, vadinasi, jau pripratote prie sprendimo ir jo teigiamo poveikio jūsų kasdieniam gyvenimui. Tiek darbe, tiek gyvenime esame labiau linkę aptarti dalykus, kurie trukdo, o ne pabrėžti geruosius aspektus – tas pats pasakytina ir apie transporto priemonių parko valdymą.

      Krišjānis Caune lygina transporto priemonių vairuotojų ir transporto priemonių parko vadovų santykius su profesionaliu sportu:

      „Vairuotojus galime palyginti su profesionaliais sportininkais, o vadovus – su treneriais. Prašome vairuotojų nepamiršti vieno dalyko – įlipant į automobilį įdėti kortelę į tachografą. Vėliau galime dirbti su vairuotojais ir išsiaiškinti, kas buvo padaryta per dieną ir kaip tai padaryti geriau. Esame tarsi treneriai, kalbantys su sportininkais apie tai, kaip pagerinti jų rezultatus.“

      R GRUPA taip pat pabrėžia, kad vairuotojai neprivalo analizuoti Mapon platformos duomenų – tai yra administracijos užduotis.

      Mapon sprendimai – ne tik transporto skyriui

      Transporto priemonių parko valdymo sprendimai teikia daug informacijos. Todėl Mapon platformą naudoja įvairūs skyriai, kad išanalizuotų visus duomenis ir pateiktų praktiškų įžvalgų.

      R GRUPA įmonėje didžiausia Mapon sprendimų paklausa yra transporto skyriuje. Kita struktūra, kurioje taip pat dažnai naudojami šie sprendimai, yra logistikos skyrius. Mapon taip pat naudinga medienos ruošos ir kirtimo skyriui, nes jie taip pat turi dirbti su judėjimu ar transportu.

      Apskritai visi R GRUPA darbuotojai, kurie naudojasi transporto priemonių parko įrenginiais, yra linkę naudotis Mapon pateiktais duomenimis, kad gautų patikimas važiavimo maršrutų ir laiko ataskaitas. Ši informacija taip pat svarbi buhalterijai, kuri naudoja Mapon sprendimus, siekdama užtikrinti, kad kiekvienas degalų litras būtų teisingai apskaitytas.

      Su Mapon naujoves diegti lengviau

      R GRUPA logotipas ant mėlynos sienos virš stalo įmonės biure.
      R GRUPA diegia naujoves ir seka tvarumo tendencijas

      COVID-19 pandemija paskatino daugelį įmonių skaitmeninti procesus ir suteikti patikimą nuotolinę prieigą prie dokumentų, susitikimų ir įrangos stebėjimo. Pastarasis aspektas ypač aktualus įmonėms, kurios įrangą naudoja atokiose vietose, įskaitant ne savo pagrindinėje šalyje.

      Norėdama stebėti savo medienos smulkinimo įrangą, kurią R GRUPA vadina tikru mobiliuoju fabriku, įmonė nusprendė atlikti eksperimentą – ant vienos mašinos įrengė kelias kameras. Dėl šių kamerų dabar galima bet kuriuo metu prisijungti prie transporto priemonės ir nuotoliniu būdu patikrinti saugumą bei našumą realiuoju laiku.

      Prie Mapon sprendimų prijungtos ir kitos sudėtingos mašinos, pavyzdžiui, degalų stebėsena, naudojant CAN duomenis, labai naudinga miško technikai, kurią R GRUPA plačiai naudoja savo kasdieniame darbe. Krišjānis Caune tokią technologiją netgi lygina su kosminiais laivais – jei anksčiau tokius sudėtingus įrenginius buvo galima pamatyti tik per televizorių, tai dabar beveik tokia pat pažangi įranga veikia čia pat, mūsų miškuose.

      Tikimasi, kad ateityje tokios mašinos bus valdomos nuotoliniu būdu, be vairuotojo. Net jei šis scenarijus išsipildys, transporto priemonių parko valdymo sprendimai išliks aktualūs, nes jie leidžia užtikrinti, kad darbas vyktų taip, kaip reikia, iš bet kurios pasaulio vietos.

      Kas būtų, jei telematikos sprendimai išnyktų?

      Pokalbį su R GRUPA baigiame su humoru ir klausiame, kas nutiktų, jei telematikos sprendimai staiga išnyktų? Krišjanis Caune atsako užtikrintai:

      „Palyginčiau tai su apokalipse. Esame taip pripratę prie įvairių technologinių sprendimų, kad telematika mums yra tiek pat vertinga kaip ir pats internetas. Kas nutiktų, jei abu staiga išnyktų? Žinoma, išgyventume, bet būtų labai sunku“.

      Jei tavo įmonei taip pat reikia įvairių transporto priemonių parko valdymo sprendimų, užsisakyk konsultaciją su vienu iš Mapon klientų projektų vadovų arba kreipkis adresu sales@mapon.com!

      Cēsu alus patirtis – sklandus bendravimas ir darbuotojų valdymas su Mapon

      Didžiausia alaus darykla Latvijoje Cēsu alus valdo 64 transporto priemonių parką ir naudojasi Mapon paslaugomis nuo 2010 m. Nors bendradarbiavimo pradžioje tik keliuose automobiliuose buvo įrengti sekimo įrenginiai, pastaraisiais metais bendrovė prie Mapon platformos palaipsniui prijungė vis daugiau įrenginių.

      Šiuo metu Cēsu alus yra aprūpinusi beveik visą savo transporto priemonių parką, o 2024 m. sausio mėn. prijungė ir Mapon GO programėlę , kad būtų lengviau bendrauti su darbuotojais. Taigi, nusprendėme, kad dabar būtų puikus laikas pasikalbėti su Cēsu alus saugos specialistu ir automobilių parko vadovu Imants Pūce apie įmonės patirtį su Mapon sprendimais.


      Patobulintas maršruto planavimas ir sekimas realiuoju laiku

      Su Mapon akivaizdžiai pagerėjo pardavimo vadybininkų darbo kasdienybė. Vieni iš naudingiausių sprendimų yra transporto priemonių GPS stebėjimas realiuoju laiku, maršruto planavimas ir geografinių ribų nustatymas. Dabar pardavimo vadybininkai gali lengvai sekti grafiką ir įsitikinti, kad prekybos atstovai aplankė visas suplanuotas parduotuves ir klientus.

      Duomenys taip pat padeda vadovams pasirengti būsimiems darbams, nes jie planuoja ir pritaiko maršrutus remdamiesi šia informacija. Be to, vietos nustatymas realiuoju laiku taip pat padeda bendrovei kritinių situacijų atvejais. Imants pažymi:

      „Mapon labai praverčia tais atvejais, kai reikia pagalbos kelyje. Naudodamasis transporto priemonės sekimo realiuoju laiku funkcija, galiu greitai nustatyti, kur yra automobilis, ir suorganizuoti pagalbą.“


      Veiksmingesnė vairuotojų veiklos rezultatų peržiūra

      Pokalbio metu bendrovė pasidalijo savo patirtimi, susijusia su kitais dviem vertingais sprendimais – transporto priemonių parko efektyvumu ir vairuotojų elgsenos analize. Cēsu alus stebi darbuotojų važiavimo greitį, kad jie laikytųsi kelių eismo taisyklių. Pavyzdžiui, Imants papasakojo, kad apie pažeidimus sužino iš karto – jis gauna automatinius pranešimus, kai darbuotojas viršija greitį. Cēsu alus į vairuotojų veiklą žiūri ne tik tam, kad išvengtų pažeidimų, bet ir tam, kad pagerintų vairavimo kultūrą ir bendrą transporto priemonių parko efektyvumą. Bendrovės atstovas taip pat užsimena, kad saugaus vairavimo mokykla ilgainiui gali padėti išlaikyti teigiamą vairavimo kultūrą.

      „Matuojame vairavimo greitį ir efektyvumą; matau kiekvieno vairuotojo efektyvumo lygį. Prastai važiuojantiems vairuotojams sakoma, kad jie turi pagerinti savo vairavimo stilių, nes stengiamės dirbti efektyviai, kad [rezultatai] nebūtų raudoni. Reikia atkreipti dėmesį į staigų posūkių įveikimą arba staigų stabdymą“, – sako Imants.

      Mapon platformoje vairuotojo darbo efektyvumas vertinamas skalėje nuo A (efektyviausias) iki F (mažiausiai efektyvus), atsižvelgiant į keletą veiksnių, pavyzdžiui, pernelyg ilgą stovėjimą tuščiąja eiga, staigų greitėjimą ir staigų stabdymą.

      Mapon vairuotojų elgsenos analizės sprendimo ekrano kopija, kurioje rodomi pagrindiniai efektyvaus vairavimo veiksniai
      Mapon vairuotojų elgsenos analizės sprendimas

      Lengvesnis bendravimas su darbuotojais

      Pokalbio metu džiaugėmės išgirdę, kad Cēsu alus patobulino procesus ir keitimąsi informacija naudodamasi Mapon platforma ir Mapon GO programėle. Anksčiau informaciją reikėjo įvesti ir rinkti rankiniu būdu – buhalterija su darbuotojais susisiekdavo kartą per mėnesį, o transporto priemonių parko kontrolė – kas 3–4 mėnesius. Dabar visi reikalingi duomenys automatiškai pateikiami ataskaitos formatu. Bendrovė daugiausia naudoja mėnesio ir dienos ataskaitas, kad nustatytų nuvažiuotus kilometrus.

      Dar viena funkcija, palengvinanti bendravimą su darbuotojais, yra Mapon GO programėlėje įdiegta bendravimo skiltis, kurioje darbuotojai ir vadovai gali lengvai bendrauti vieni su kitais bet kur ir bet kada.


      Lengvai pasiekiama pagalba

      Bendrovė giria lengvą Mapon GO diegimo procesą. Prieš prijungdami programėlę įmonės atstovai turėjo galimybę ją išbandyti ir įsitikinti, kad funkcijos yra naudingos. Nuo pat pradžių pati programėlė buvo intuityvi ir paprasta naudoti, joje buvo keturi pagrindiniai skyriai: santrauka, suplanuoti maršrutai, ryšiai ir maršrutų istorija.

      Imants priduria, kad yra patenkintas technine pagalba, nes ji teikiama visoje Latvijoje. Jis taip pat pabrėžia teigiamą bendradarbiavimą su Mapon komanda, galimybę gauti visus reikiamus išteklius, įskaitant išsamias instrukcijas, ir tai, kad pagalbiniai darbuotojai operatyviai sprendžia įvairius klausimus.

      Pokalbio pabaigoje Imants pabrėžė, kad jis rekomenduotų Mapon kitiems kaip gerą transporto priemonių parko valdymo platformą, nes programinė įranga, įranga, klientų aptarnavimas ir požiūris yra aukšto lygio.


      Jei nori sužinoti, kaip mūsų sprendimai gali palengvinti tavo kasdienį darbą, susisiek su mumis ir suplanuok konsultaciją su vienu iš Mapon klientų projektų vadovų!

      Darbo laiko stebėjimas su Mapon: Sutaupykite laiko visiems

      Jei jūsų įmonė ieško paprasto būdo, kaip padidinti darbuotojų produktyvumą, sukurti naujo lygio ataskaitas ir skatinti vidinį skaidrumą, esate tinkamoje vietoje. Mapon siūlo Worktime – intuityvų darbo laiko stebėjimo sprendimą, kuris padės tai padaryti. Šiame straipsnyje pristatysime jo funkcijas ir naudą, kurią jis gali suteikti jūsų transporto priemonių parkui.

      Lengvas darbuotojų valdymas

      Vienas svarbiausių vadovo darbo aspektų yra užtikrinti, kad darbuotojai pasiektų tam tikrą produktyvumo lygį. Vienas iš būdų tai padaryti – paprašyti darbuotojų sekti darbo laiką.

      Worktime suteikia galimybę darbuotojams paprastai sekti darbo laiką naudojant programėlę, o vadovams – galimybę stebėti savo darbuotojų darbo laiką. Jie gali gauti dabartinės padėties santrauką arba, prireikus, gilintis į ją. Mapon žiniatinklio platformoje vadovas gali naudotis dviem skyriais:

      1. Apžvalga – rodomos kiekvieno darbuotojo darbo valandos per dieną, bendras darbo laikas ir pertraukos per mėnesį. Darbuotojai taip pat gali redaguoti įrašus, kurie vėliau bus rodomi kaip raudoni taškai, kad vadovai galėtų juos peržiūrėti.
      2. Stebėtas laikas – išsamiau rodomi visi užfiksuoti pasirinkto mėnesio duomenys, kaip pavyzdžiui, būsena (pvz., vairavimas, pertrauka, darbas), pradžios ir pabaigos adresas; galima filtruoti duomenis pagal susijusį klientą, projektą ir darbuotoją.

      Be to, siekiant geriau suprasti, kurie darbuotojai dirba per daug ar per mažai, apskaičiuojamas balas. Vertinimai grindžiami įmonės nustatytais procentiniais dydžiais ir svyruoja nuo A (geriausias) iki G (blogiausias). Pavyzdžiui, vadovas gali pasirinkti B balo ribą nuo 80 % iki 90 %, t. y. jei darbuotojas dirbo 87 % reikalaujamo laiko, jis gaus B balą. Šie balai susieti su spalvomis, kurios rodomos šalia kiekvieno darbuotojo (gradientas nuo žalios iki raudonos spalvos), todėl vadovas vienu žvilgsniu gali sužinoti komandos padėtį.

      Mapon platformos ekrano nuotrauka, kurioje rodomas atidarytas darbo laiko stebėjimo sprendimas Worktime, jame pavaizduotos kiekvieno darbuotojo mėnesio darbo valandos; visos pamainos paryškintos žalia spalva, o dalinės pamainos – geltona ir raudona.
      Darbo laiko duomenų apžvalga Mapon platformoje, kurioje visos pamainos pažymėtos žalia spalva, o dalinės pamainos – geltona ir raudona

      Intuityvūs duomenys vadovams, buhalteriams ir darbuotojams

      Worktime užtikrina, kad tikslius duomenis visada galėtų gauti visos su kasdieniais procesais susijusios suinteresuotosios šalys – vadovai, darbuotojai ir buhalteriai. Remdamiesi patikima informacija, vadovai gali vertinti darbuotojų darbą, optimizuoti išteklius ir pagrįsti savo sprendimus duomenimis. Darbuotojai gali sekti savo atlyginimų skaičiavimus, o buhalteriai – tiksliai juos apskaičiuoti, todėl sumažėja klaidų rizika.

      Duomenis taip pat galima eksportuoti ir analizuoti už Worktime ribų, pavyzdžiui, įkelti į įmonės apskaitos sistemą. Be to, jei įmonė teikia paslaugas ir stebimą laiką reikia suskirstyti pagal klientus ir projektus, kad būtų galima išrašyti sąskaitas, Worktime pateikia tikslų darbo valandų skaičių.

      Galiausiai, mūsų darbo laiko stebėjimo sprendimas skatina įmonės skaidrumą ir didina darbuotojų atskaitomybę. Darbuotojai yra motyvuojami tiksliai registruoti savo valandas, kad būtų užtikrintas tinkamas darbo užmokestis. Dėl patogios Worktime vartotojo sąsajos ir mobiliosios programėlės prieinamumo šis procesas yra greitas ir patogus.

      Jūsų įmonei pritaikomas laiko stebėjimas

      Galiausiai, vienas iš vertingiausių Worktime aspektų yra tai, kad galite šią priemonę pritaikyti savo poreikiams. Vadovai gali nustatyti darbo dienas ir valandas, kad būtų lengva rinkti duomenis. Jei reikia stebėti konkrečią veiklą, Worktime turi galimybę sukurti pasirinktines neribotas darbo būsenas, nurodant, ar veikla laikoma produktyvia, ar ne. Be to, vadovai gali paskatinti darbuotojus naudotis programėle sukurdami aktyvųjį pranešimą, kuris primintų jiems pradėti ir baigti pamainą tam tikru laiku.

      Mapon platformos ekrano nuotrauka, kurioje matomas atidarytas darbo laiko stebėjimo sprendimo Worktime nustatymų skyrius, kuriame vadovai gali kurti pasirinktines darbo būsenas.
      Darbo laiko nustatymai su galimybe kurti pasirinktines darbo būsenas, kad būtų lengviau stebėti darbo laiką

      Pasinaudok galimybe palengvinti kasdienes operacijas ir sekti darbo laiką su Mapon! Susisiek su mūsų komanda ir sužinok daugiau apie mūsų sprendimus ir kaip jie gali padėti tau sutaupyti laiko ir išteklių!

      R GRUPA: Mapon säästää arvokkainta resurssiamme – aikaa

      Valkoinen kuorma-auto, jossa on iso logo, jossa lukee R GRUPA Green Energy.

      Mitä suurempi yrityksen kalusto on, sitä enemmän tarvitaan ratkaisuja sen hallintaan – etenkin, jos kalustoon kuuluu kevyiden ajoneuvojen tai kuorma-autojen lisäksi erilaisia alalla tarvittavia koneita.

      Yksi esimerkki on metsätalous, joka kattaa paljon muutakin kuin puiden kaatamisen. Se sisältää myös metsien istutuksen, hoidon, ylläpidon, hakkaamisen ja maaperän uudistamisen – kaikki nämä metsätalouden vaiheet vaativat erilaisia tekniikoita ja laitteita.

      Metsäyhtiö R GRUPA omistaa tällä hetkellä yli 150 työkonetta, joista suurin osa on yhdistetty Mapon-alustaan. Mikä sai heidät valitsemaan Maponin kalustonhallintapalvelujen tarjoajakseen? Mitä ratkaisuja käytetään erilaisiin tarkoituksiin ja miten Mapon-alustalta saatua tietoa voidaan käyttää työn tehostamiseen? Juttelimme R GRUPAn markkinointi- ja viestintäjohtaja Krišjānis Caunen kanssa näistä kysymyksistä.

      Maponilla on kattavimmat ratkaisut suurille yrityksille

      Krišjānis Caune, R GRUPAn markkinointi- ja viestintäjohtaja, 
keskustelee Maponin edustajien kanssa.
      Krišjānis Caune, R GRUPAn markkinointi- ja viestintäjohtaja, keskustelee Maponin edustajien kanssa

      R GRUPAn kalustoon kuuluu hallintotyöntekijöiden ja työnjohtajien käyttämiä kevyitä ajoneuvoja, kuljetusajoneuvoja, metsäkoneita sekä erikoislaitteita, kuten hakkureita. Jokainen laite vaatii omanlaisen lähestymistapansa tiedonkeruuseen ja analysointiin.

      ”Olemme valmistusyritys ja tuottavuus on meille erittäin tärkeää. Jotta voimme parantaa sitä, analysoimme valtavan määrän tärkeitä tietoja, kuten kalustoa koskevat tiedot. Kun huomasimme, että yrityksellä on parantamisen varaa tällä saralla, teimme markkinatutkimuksen selvittääksemme, mikä ratkaisu sopisi parhaiten tarpeisiimme. Mapon voitti, koska se tarjoaa monipuolisimmat ratkaisut, jotka toimivat kaikissa ajoneuvo- ja varustetyypeissämme”, R GRUPAn edustaja selittää päätöstä valita Mapon.

      6 Mapon-ratkaisua R GRUPAn kalustolle

      R GRUPA käyttää seuraavia Mapon-ratkaisuja kalustonhallintaan:

      Älä vain hanki tietoja – käytä niitä oikein

      Krišjānis Caune selittää, että paikannusratkaisujen käyttö on vasta osa työtä. Tärkeintä on ymmärtää, mitä tehdä saatujen tietojen kanssa. On esimerkiksi tärkeää valita sopivin reitti rahtikuljetuksiin. Kevyistä ajoneuvoista, jotka ajavat laajemmalla alueella, käytetään erilaisia tietoja kuin metsätyökoneista, jotka toimivat paikallisemmin tietyillä alueilla.

      Sama koskee polttoaineen seurantatietoja. Uudempien ja vanhempien koneiden kulutuseroja käytetään tuottavuuslaskelmissa ja työn suunnittelussa.

      Havaitse poikkeamat välittömästi

      Polttoaineen seurantaratkaisujen käyttöönotto voi vähentää kulutusta nopeasti ja merkittävästi, koska silloin havaitaan varkaudet tai tehottomasti toimivat ajoneuvot. R GRUPA keskittyy kuitenkin enemmän säännölliseen pitkän aikavälin seurantaan, jonka avulla yritys voi seurata tarkkoja keskimääräisiä mittareita. Yhtiöllä on innovatiivinen lähestymistapa polttoaineenkulutuksen hallintaan sekä myönteinen työkulttuuri, joten polttoaineen seurantaa käytetään enimmäkseen havaitsemaan poikkeamat normaalista kulutuksesta ja ymmärtämään, miten tilannetta voidaan parantaa.

      Kalustonhallinta muistuttaa ilmailua

      R GRUPAn työntekijä käyttää Maponin kalustonhallinta-alustaa

      Kalustonhallinnassa R GRUPA ottaa mallia ilmailusta, jossa turvallisuus ja virheetön datan käsittely ovat elintärkeitä. Krišjānis Caune kertoo, että yritys varmuuskopioi tietueet. Tätä tarkoitusta palvelevat sekä polttoaineen hallinta että digipiirturin etäluku. Ne auttavat varmistamaan turvallisuuden ja tarkkuuden minimoimalla inhimilliset virheet.

      Hallintaratkaisut vaikuttavat myös tuottavuuteen

      R GRUPAn johto katsoo, että digipiirturisääntöjen tarkka noudattaminen on keskeinen tuottavuuden mittari jokaiselle kuljettajalle. Levännyt henkilö on paljon tuottavampi, kun taas liiallinen työ vähentää tuottavuutta huomattavasti. Kuljettajan tuottavuus tien päällä liittyy läheisesti turvallisuuteen – siksi R GRUPA korostaa, että se valvoo digipiirturitietoja ensisijaisesti varmistaakseen, ettei yksikään kuljettaja ole ajanut liikaa. Ratkaisu auttaa myös selvittämään, ketkä kuljettajat ovat tällä hetkellä alityöllistettyjä ja joille voidaan osoittaa lisää ajoja.

      Koska lakisääteisten vaatimusten noudattaminen on välttämätöntä, R GRUPA on myös asettanut digipiirturiin hälytykset kalibroinnin ja tietojen lataamisen määräajoille.

      Reittisuunnittelu on huomattavasti helpompaa Maponin avulla

      An R GRUPA employee uses the Mapon fleet management platform
      R GRUPAlla on tällä hetkellä yli 150 erilaista laitetta, joista suurin osa on kytketty Mapon-alustalle

      Krišjānis Caunen mielestä yksi Mapon-ratkaisujen käytön suurimmista eduista on kyky analysoida päivittäistä toimintaa.

      ”Emme analysoi vain hallitaksemme, vaan ollaksemme paremmin selvillä siitä, mihin pystymme.”

      Jokainen kalustonhallintaratkaisu vaikuttaa kokonaistulokseen päivittäin. Reittisuunnittelu on yksi ilmeinen esimerkki – se, mikä aiemmin näytti teoreettiselta ohjeelta päästä paikasta A paikkaan B, on nyt dataan pohjautuva päätös. Yritys tekee yksityiskohtaista reittisuunnittelua, kommunikoi kuljettajien kanssa ja määrittää optimaalisen reitin. Myös reittikarttoja laaditaan, ja niitä voivat käyttää kaikki yrityksen ajoneuvoilla ajavat.

      R GRUPA tietää, että paperilla hyvältä näyttävä reitti ei välttämättä ole aina ajettavissa, esimerkiksi sääolosuhteiden vuoksi. Jotta kuljettajien ajasta saadaan kaikki irti, viestinnän logistiikkaosaston kollegoiden ja kuljettajien välillä on oltava sujuvaa säätöjen tekemiseksi. Se vaikuttaa myönteisesti myös kuljettajien palkkaan, koska tunteja ei mene hukkaan.

      ”Mapon säästää arvokkainta resurssiamme – aikaa. Ja jos voimme säästää aikaa, voimme pohtia, mitä säästetyllä ajalla tehdään – tärkeintä on oikeasti vapauttaa aikaa.”

      Mitä mieltä kuljettajat ovat Mapon-ratkaisuista?

      Two white trucks with R GRUPA logos stand on the road at an angle to each other.
      R GRUPA seuraa erilaisia ajoneuvoja, mukaan lukien kuorma-autoja

      Kalustonhallinta alkaa ajoneuvossa ja jatkuu toimistossa. Molemmat vaiheet liittyvät läheisesti toisiinsa, joten kaikkien työntekijöiden on ymmärrettävä, miten ja miksi yritys käyttää tiettyjä telematiikkaratkaisuja.

      R GRUPA huomauttaa, että vaikka kuljettajat eivät ole erityisesti kommentoineet Mapon-ratkaisuja, se ei kuitenkaan tarkoita, että he eivät ymmärrä tai tarvitse niitä. Päinvastoin, hyviin asioihin tottuu nopeasti. Jos et uhraa jonkin asian käyttämiselle juurikaan ajatuksia, se tarkoittaa, että olet tottunut ratkaisuun ja sen myönteiseen vaikutukseen jokapäiväisessä elämässäsi. Työssä ja vapaa-ajalla keskustelemme paljon todennäköisemmin haittaa aiheuttavista asioista kuin korostamme hyviä puolia – sama pätee kalustonhallintaan.

      Krišjānis Caune vertaa kuljettajien ja kalustopäälliköiden välistä suhdetta ammattiurheiluun:

      ”Voimme verrata kuljettajia ammattiurheilijoihin ja esihenkilöitä valmentajiin. Pyydämme kuljettajia muistamaan yhden asian: asettamaan kortin digipiirturiin heti ajoneuvoon noustessaan. Jälkeenpäin voimme yhdessä kuljettajien kanssa tarkastella, mitä päivän aikana on tehty ja miten se voitaisiin tehdä paremmin. Olemme kuin valmentajia, jotka puhuvat urheilijoille keinoista parantaa suoritusta.”

      R GRUPA korostaa myös, että kuljettajilla ei ole velvollisuutta analysoida Mapon-alustan tietoja – tämä on hallinnon tehtävä.

      Mapon-ratkaisut – muillekin kuin kuljetusosastolle

      Kalustonhallintaratkaisut tarjoavat runsaasti tietoa. Siksi eri osastot käyttävät Mapon-alustaa kaiken datan analysointiin ja toimintasuunnitelmien laatimiseen tulosten perusteella.

      R GRUPAlla suurin kysyntä Mapon-ratkaisuille on kuljetusosastolla. Toinen osasto, joka myös käyttää näitä ratkaisuja usein, on logistiikkaosasto. Myös puunkorjuu- ja hakkuuosasto hyötyy Maponista, koska liikkuminen ja kuljetukset ovat osa heidänkin toimintaansa.

      Yleisesti ottaen kaikki R GRUPAn työntekijät, jotka käyttävät kaluston ajoneuvoja, katsovat Maponin tarjoamia tietoja saadakseen luotettavia raportteja ajoreiteistä ja aikatauluista. Nämä tiedot ovat tärkeitä myös kirjanpidossa, joka käyttää Maponin ratkaisuja varmistaakseen, että jokainen polttoainelitra on kirjattu oikein.

      Innovointi on helpompaa Maponin avulla

      The R GRUPA’s logo on a blue wall above a table in the company office.
      R GRUPA toteuttaa innovaatioita ja seuraa kestävän kehityksen trendejä.

      COVID-19-pandemia sai monet yritykset digitalisoimaan prosesseja, jotta ne pystyivät tarjoamaan luotettavan etäyhteyden asiakirjoihin, kokouksiin ja laitteiden valvontaan. Jälkimmäinen on erityisen tärkeää yrityksille, jotka käyttävät laitteita kaukaisissa paikoissa, myös kotimaansa ulkopuolella.

      Valvoakseen hakkureitaan, R GRUPA päätti tehdä kokeilun: yhteen koneeseen asennettiin useita kameroita. Näiden kameroiden ansiosta on nyt mahdollista muodostaa yhteys ajoneuvoon milloin tahansa ja tarkistaa turvallisuus ja reaaliaikainen tuottavuus etänä.

      Maponin ratkaisuihin on yhdistetty myös muita kehittyneitä koneita. Esimerkiksi polttoaineen seuranta CAN-tietojen avulla on erittäin hyödyllistä metsäkoneille, joita R GRUPA käyttää päivittäin. Krišjānis Caune jopa vertaa tällaista teknologiaa avaruusaluksiin – kun aiemmin tällaisia monimutkaisia laitteita näkyi vain televisiossa, nyt lähes yhtä kehittyneitä laitteita työskentelee metsissämme.

      Tulevaisuudessa on odotettavissa, että tällaisia koneita käytetään etänä ilman kuljettajaa. Vaikka tämä skenaario toteutuisi, kalustonhallintaratkaisuja tarvitaan edelleenkin, koska niiden avulla voit varmistaa mistä päin maailmaa tahansa, että työ jatkuu niin kuin pitääkin.

      Entä jos telematiikkaratkaisut katoaisivat?

      Päätämme keskustelumme R GRUPAn kanssa humoristiseen sävyyn ja kysymme, mitä tapahtuisi, jos telematiikkaratkaisut yhtäkkiä katoaisivat. Krišjānis Caune vastaa luottavaisesti:

      ”Vertaisin sitä valtaisaan katastrofiin. Olemme niin tottuneet erilaisiin teknologisiin ratkaisuihin, että telematiikka on meille yhtä arvokasta kuin itse internet. Mitä tapahtuisi, jos molemmat yhtäkkiä katoaisivat? Selviäisimme, toki – mutta se olisi hyvin vaikeaa.”

      Jos yrityksesi tarvitsee kattavan valikoiman kalustonhallintaratkaisuja, varaa konsultaatio Maponin asiantuntijan kanssa tai ota yhteyttä osoitteeseen suomi@mapon.com!