Kuidas saavad telemaatikalahendused vähendada toidu riknemist kohaletoimetamise ajal?

food waste

Tänapäeval toodetakse maailmas piisavalt toitu, et kõiki ära toita. Ometi läheb Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO) läbiviidud uuringute kohaselt ligikaudu 800 miljonit inimest igal õhtul tühja kõhuga magama. Küsimus on – miks see probleem endiselt püsib?

Kuigi vaesus, kliimamuutused ja rahvusvahelised konfliktid on kõige levinumad nälja põhjused, läheb peaaegu üks kolmandik kogu maailmas toodetud toidust lihtsalt raisku ebapiisavate ladustamistingimuste ja tarneahela ebatõhususe tõttu.

Märkimisväärne osa toidu riknemist toimub toodete transportimisel, mistõttu selles artiklis selgitame, kuidas telemaatika kasutamine aitab kaubaveoettevõtetel tarnida temperatuuritundlikke tooteid oma jaemüügi sihtkohtadesse ja vähendada toiduraiskumist liikvel olles. Märkimisväärne osa toidu riknemist toimub toodete transportimisel, mistõttu selles artiklis selgitame, kuidas telemaatika kasutamine aitab kaubaveoettevõtetel tarnida temperatuuritundlikke tooteid oma jaemüügi sihtkohtadesse ja vähendada toiduraiskumist liikvel olles.

Continue reading “Kuidas saavad telemaatikalahendused vähendada toidu riknemist kohaletoimetamise ajal?”

Как телематические решения могут помочь уменьшить количество пищевых отходов, образующееся во время транспортировки грузов?

food waste

В наши дни сектор производства продуктов питания перенасыщен, однако в соответствии с результатами исследования, проведенного Организацией ООН по вопросам продовольствия и сельского хозяйства (FAO), в мире живут около 800 миллионов человек, которые страдают от голода и каждый вечер ложатся спать на пустой желудок. Неизменным остается вопрос – почему эта проблема продолжает существовать?

Несмотря на то, что наиболее распространенными причинами голода являются бедность, изменения климата и международные конфликты, почти треть производимого в мире продовольствия просто попадает в отходы. Этому способствуют несоответствующие условия хранения продуктов, а также проблемы в процессах цепочки доставки. Порча продуктов питания происходит во время транспортировки продуктов, поэтому в данной статье мы разъясним, как отрасль телематики может помочь логистическим компаниям доставлять чувствительные к температуре грузы в предусмотренный пункт назначения и уменьшить количество пищевых отходов, образующихся во время транспортировки.

Continue reading “Как телематические решения могут помочь уменьшить количество пищевых отходов, образующееся во время транспортировки грузов?”

Kā telemātikas risinājumi var samazināt pārtikas atkritumu veidošanos piegādes laikā?

food waste

Mūsdienās pārtikas produktu ražošanas sektors piedzīvo pārpilnību, tomēr saskaņā ar Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (FAO) veikto pētījumu, pasaulē ir aptuveni 800 miljoni cilvēku, kuri cieš no bada un ik nakti dodas gulēt nepaēduši. Nemainīgs paliek jautājums, kāpēc šī problēma turpina pastāvēt?

Lai gan nabadzība, klimata pārmaiņas un starptautiskie konflikti mēdz būt biežākie bada iemesli, gandrīz viena trešdaļa pasaulē saražotās pārtikas vienkārši nonāk atkritumos. To sekmē neatbilstoši produktu uzglabāšanas apstākļi, kā arī problēmas piegādes ķēdes procesos. Pārtikas bojāšanās galvenokārt notiek produktu transportēšanas laikā, tāpēc šajā rakstā skaidrosim, kā telemātikas nozare var palīdzēt loģistikas uzņēmumiem nogādāt  temperatūru jutīgas kravas tām paredzētajā galamērķī un samazināt pārtikas atkritumu veidošanos piegādes laikā.

Continue reading “Kā telemātikas risinājumi var samazināt pārtikas atkritumu veidošanos piegādes laikā?”

Reducing Food Waste During Transportation: How Can Telematics Help?

A thermometer that's closer to the hot side, indicating food waste during transportation, including bananas and avocados.

Minimizing food waste during transportation is a critical challenge for delivery companies – ⅓ of the food produced globally goes to waste due to inadequate storage conditions and supply chain inefficiencies. 

Telematics can help freight companies better deliver temperature-sensitive products to their retail destinations and reduce food loss during transportation. Read this article to find out how!

Continue reading “Reducing Food Waste During Transportation: How Can Telematics Help?”

Varastettu auto löytyi Maponin avulla

Siivouspalvelu Pro Duon omistaja Mika Holmberg sai olla tyytyväinen päätökseensä ottaa käyttöön Maponin palvelu, kun varastetun auton sijainti selvisi paikannuslaitteen avulla.

Mika Holmberg pyörittää vaimonsa Minnan kanssa siivouspalvelu Pro Duo Oy:ta. Vuonna 2015 perustettu yritys tarjoaa sopimussiivouksia ja perussiivousta laajasti eri alojen toimijoille toimistoista ravintoloihin ja hammaslääkärivastaanottoihin. Pro Duo työllistää tällä hetkellä 30 työntekijää ja tarjoaa palvelujaan 70:lle yritykselle Turun alueella. Mikalla ja Minnalla on molemmilla pitkä kokemus alalta ja nyt aika on kypsä työtahdin hidastamiselle. Ratkaisu on tuntunut oikealta, ja tuottavuuskin on pysynyt ennallaan, vaikka työmäärä on vähentynyt. Ala on kiireinen; töitä riittää, mutta työntekijöitä on hankala löytää tarpeeksi. Pro Duolla on onneksi hyvin viihtyvä pitkäaikainen ydinporukka, joka hoitaa hommat rautaisella ammattitaidolla.

”Siinähän on Mapon, katsotaan sieltä!”

Pro Duolla on kaksi tuotantoajoneuvoa, joista molemmat on kytketty Maponin järjestelmään. Viime viikolla Maponin tuoma hyöty konkretisoitui, kun yrityksen toimitiloihin murtauduttiin ja varastettu pakettiauto löytyi siihen asennetun paikannuslaitteen avulla. Holmbergeja odotti yrityksen toimitiloissa ikävä yllätys, kun paikat oli myllätty murtovarkaiden jäljiltä ja omaisuutta kateissa. Pakettiauton puuttumisen huomattuaan Minna äkkäsi, että autossa on Maponin paikannuslaite! Ja totta tosiaan, Maponin järjestelmä näytti paitsi auton tarkan sijainnin, myös sillä ajetut reitit, joista selvisi mm. milloin varkaus oli tapahtunut. Maponin tarjoamat tiedot helpottivat suuresti poliisin työtä ja varastetun omaisuuden palauttamista omistajilleen.

Mika Holmbergilla on Maponista pelkkää hyvää sanottavaa. Järjestelmä on sujuvoittanut liiketoimintaa, kun autojen reitit ja pysähtymisajat kohteissa on helposti nähtävillä. Ajoreittien seuranta auttaa myös selvittämään työntekijöiden työaikaa siinä tapauksessa, että sisään- tai uloskirjaaminen on unohtunut. Maponin ajopäiväkirja on ollut Pro Duon tarpeisiin sopiva, sillä sen avulla verottajan vaatimat tiedot tallentuvat ilman suurta vaivaa. Holmberg harkitsee Maponin paikannuslaitetta myös yksityisautoonsa välttyäkseen kilometrikorvausten manuaaliselta kirjaamiselta.

Kaiken kaikkiaan Mika Holmberg on erittäin tyytyväinen Maponin palveluun. Hyödyllisyytensä, helppokäyttöisyytensä ja kustannustehokkuutensa ansiosta hän voi hyvin mielin suositella Maponia muillekin.

Mapon auttaa Pro Duo Oy:ta ja yli 20 000 muuta yritystä omaisuuden paikannuksessa, työaikaseurannassa ja kalustonhallinnassa ympäri maailman. Voisimmeko olla avuksi myös sinun yrityksellesi? Jos kiinnostuit ja haluat tietää lisää ratkaisuistamme, ole rohkeasti yhteydessä!

Vesivek: Maponin käyttöönotto kalustonhallinnan tueksi oli yrityksellemme oikea ratkaisu

Vesivek, Suomen johtava ulkopuolisten kosteudenhallintaremonttien toteuttaja, on asiakkaamme jo muutaman vuoden takaa. Pääsimme juttelemaan yrityksen hankintajajohtajan Janne Juppalan kanssa yrityksen kokemuksista Maponin käyttöön liittyen.

Vesivek on tehnyt ränniremontteja jo yli 40 vuoden ajan ja kattoremontteja melkein 30 vuoden ajan. Kattoremonttien teko alkoi vuonna 1993 Pirkanmaalta ja on laajentunut kovan kysynnän vuoksi ympäri Suomen ja nyt myös Ruotsiin. Yritys pyrkii toiminnassaan vastuullisuuteen niin ympäristön, yhteiskunnan ja työnantajavastuun saralla. Vesivekillä on Suomessa yli 500 ajoneuvon kokoinen kalusto ja lisäksi Ruotsissa noin 50 ajoneuvoa. Kuten yrityksen kaluston määrästä saattaa arvata, työkalu tehokkaaseen kalustonhallintaan ja -seurantaan on tarpeen.

Asiakkuus kasvaa ja yhteistyö syvenee 

Vesivek on ollut Maponin asiakkaana jo vuodesta 2017 lähtien. Ensin vain osaan heidän kalustostaan asennettiin Maponin paikannuslaitteet, mutta niiden määrää on kasvatettu ja asiakkuutta on laajennettu vuosi vuodelta lisää. Myös Ruotsin puolella osassa kalustosta on jo Maponin paikannus käytössä. “Kokeiltuamme Maponin palvelua totesimme sen olevan meidän tarpeisiimme sopiva. Halusimme palvelun, jota voisimme hyödyntää mahdollisimman monipuolisesti. Tarpeisiimme reagoidaan todella nopeasti ja arvostan sitä tässä yhteistyössä todella paljon. Olemme tyytyväisiä palveluun ja siksipä me olemmekin laajentaneet asiakkuutta vuosi vuodelta”, kertoo Vesivekin hankintajohtaja Janne Juppala.

“Tavoitteena tulevaisuudessa on, että koko kalustomme olisi Maponin piirissä. Se helpottaa niin paljon työtämme kalustonhallinnan ja -seurannan saralla”, Janne Juppala kommentoi.

Vesivek hyödyntää kalustonhallinnassaan Maponin monia ratkaisuja. Muun muassa ajopäiväkirjat, kuljettajien reittitiedot ja kaluston ylläpito -ratkaisut ovat ahkerasti käytössä. Vesivekin asentajilla on Maponin laitteet tuotantoajoneuvoissa ja myyjät hyödyntävät ajopäiväkirjoja päivittäisten ajojen kirjaamiseen. 

Mapon – kalustonhallinnan ja -seurannan työkalu johdolle ja kuljettajille

Mapon palvelussa voidaan määrittää käyttäjäkohtaiset asetukset erilaisille palvelun käyttäjille yrityksen sisällä. Vesivekillä aluejohtajat tarkastelevat suurta kalustomäärää isolla alueella, ja jokaisessa Vesivekin viidessätoista toimipaikassa yksikönjohtajat näkevät oman yksikkönsä koko kaluston. Kuljettajat puolestaan voivat tarkastella tietoja vain omasta ajoneuvostaan.

Vesivekin yksikönjohtajat käyttävät Maponia päivittäin työnjohdossa. Kuljettajien sijainnit nähdään reaaliaikaisesti kartalla ja näin turhat puhelut ja ylimääräiset kilometrit jäävät pois. Autojen ja koneiden katsastuksista pysytään ajan tasalla automaattisten hälytysten avulla. Hälytykset muistuttavat lähestyvistä katsastuksista ja ajoneuvotarkastuksista. “Kun kalustoa on paljon, on tällainen apuväline kalustonhallinnassa välttämätön. Aiomme hyödyntää Maponin huoltoihin ja katsastuksiin liittyviä ratkaisuja tulevaisuudessa vielä enemmänkin”, kuvailee Janne Juppala.

Vesivekillä jokaiselle ajoneuvolle on määritelty vastuukuljettaja, jolla on Mapon Driver -sovellus. Kuljettajat voivat tarkastella omilla mobiililaitteillaan reittejä ja täyttää tarvittavia tietoja sovellukseen. Tiedot kulkevat jouhevasti sovelluksen kautta työnjohdolle ja esimiehille. Yrityksellä on käytössä myös ajoneuvojen viikkotarkastus: kuljettajat saavat kerran viikossa puhelimeensa muistutuksen tarkastaa oma ajoneuvo ja täyttää tiedot ajoneuvon tilasta Mapon Driver -sovellukseen. Tavoitteena on ennaltaehkäistä kaluston ongelmia ja varmistaa mahdollisimman turvallinen, tehokas ja hyväkuntoinen kalusto. 

Tachogram – varmaa ja vaivatonta ajopiirturitietojen hallintaa

Manuaalinen kuljettajakorttien ja ajopiirturien tyhjentäminen ja tietojen tallentaminen on työlästä, varsinkin jos yrityksellä on paljon kalustoa. Kerätty datakin tulee aina säilyttää tallessa tietyn aikaa. 

Vesivekillä on tällä hetkellä suuria kuorma-autoja hieman alle sata kappaletta. Kasvava kaluston määrä, muutokset ajopiirturisäännöksissä ja sanktiot säännösten noudattamatta jättämisestä loivat Vesivekille sysäyksen aloittaa Tachogramin käyttö. Tachogram on Maponin ratkaisu ajopiirturitietojen kokonaisvaltaiseen hallintaan –  ajopiirturitietojen keräämiseen sekä tietojen etäluentaan ja analysointiin. 

“Me halusimme kumppanin, joka hoitaa ajopiirturisäännöksien noudattamisen kuntoon luotettavasti, helposti ja varmasti. Koimme, että Maponin käyttöönotto on meille ainoa oikea ratkaisu toteuttaa säännösten noudattaminen. Meidän näkökulmasta tämä helpottaa todella paljon, kun ajopiirturitietoihin liittyvät asiat hoituvat automaattisesti”, kertoo Janne Juppala.

Ajotavan seuranta – kannustin taloudelliseen ja turvalliseen ajoon

Vesivek seuraa kuljettajiensa ajotapaa, koska luonnollisesti yritys toivoo kalustollaan ajettavan mahdollisimman taloudellisesti ja turvallisesti. Ilman kalustonhallinta ja -seurantajärjestelmää kuljettajien ajotavan seuranta on melko haastavaa. Säännöllisen seurannan ansiosta ongelmiin voidaan tarvittaessa puuttua ja hyvästä ajotavasta voidaan palkita. Maponin ajotavan seuranta antaa yritykselle mahdollisuuden parantaa.

“Haluamme kannustaa kuljettajia taloudelliseen ja turvalliseen ajoon sekä puuttua mahdollisiin epäkohtiin ajokäyttäytymisessä. Tämä onnistuu ajotavan säännöllisellä seurannalla. Palkitsemme parhaiten suoriutuvia kuljettajiamme Maponin ajotapa-analyysin tietojen perusteella, ja tämä onkin ruokkinut positiivista kilpailua yrityksen sisällä”, kuvailee Janne Juppala.

Mapon Driver -sovelluksella kuljettaja voi itse tarkastella omaa ajotapa-analyysiaan ja nähdä oman ajon arvosanaluokkansa. Vesivekillä ajotavan seuranta on otettu käyttäjäkentässä pääasiassa positiivisesti vastaan, ja se on lisännyt kilpailua hyvässä hengessä – kuljettajat haluavat itsekin aktiivisesti seurata omaa suoriutumistaan ja kehittää ajotapaansa analyysin perusteella.

Mapon auttaa Vesivekiä ja yli 20 000 muuta yritystä kalustonhallinnassa, työaikaseurannassa ja omaisuuden paikannuksessa Suomessa ja ympäri maailman. Voisimmeko olla avuksi myös sinun yrityksellesi? Jos kiinnostuit ja haluat tietää lisää ratkaisuistamme, ole rohkeasti yhteydessä!