Kā telemātikas risinājumi var samazināt pārtikas atkritumu veidošanos piegādes laikā?

Mūsdienās pārtikas produktu ražošanas sektors piedzīvo pārpilnību, tomēr saskaņā ar Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (FAO) veikto pētījumu, pasaulē ir aptuveni 800 miljoni cilvēku, kuri cieš no bada un ik nakti dodas gulēt nepaēduši. Nemainīgs paliek jautājums, kāpēc šī problēma turpina pastāvēt?

Lai gan nabadzība, klimata pārmaiņas un starptautiskie konflikti mēdz būt biežākie bada iemesli, gandrīz viena trešdaļa pasaulē saražotās pārtikas vienkārši nonāk atkritumos. To sekmē neatbilstoši produktu uzglabāšanas apstākļi, kā arī problēmas piegādes ķēdes procesos. Pārtikas bojāšanās galvenokārt notiek produktu transportēšanas laikā, tāpēc šajā rakstā skaidrosim, kā telemātikas nozare var palīdzēt loģistikas uzņēmumiem nogādāt  temperatūru jutīgas kravas tām paredzētajā galamērķī un samazināt pārtikas atkritumu veidošanos piegādes laikā.

Produkti, kuriem nepieciešama īpaša uzraudzība

Pirmkārt, ir būtiski saprast, kuri produkti ietilpst temperatūru jutīgo preču sarakstā. Šiem produktiem visbiežāk tiek noteikts īss uzglabāšanas termiņš, tāpēc to pārvadāšana pieprasa īpašu uzraudzību, kā arī kontrolētus temperatūras apstākļus. Dažas no izplatītākajām precēm šajā kategorijā ir:

  • Sarkanā un mājputnu gaļa;
  • Zivis;
  • Augļi un dārzeņi;
  • Piena produkti;
  • Medikamenti u.c. līdzekļi.

Ņemot vērā, ka ievērojamai daļai produktu piemīt sezonāls raksturs, samērā daudz pārtikas preču mēro tālu ceļu līdz lielveikalu plauktiem. Kā piemēru var minēt situāciju Austrumeiropā, kur eksotiskie augļi netiek audzēti tikpat kā nemaz. Līdzīgi tas notiek arī citās valstīs – periodos, kad konkrēts auglis vai dārzenis sezonalitātes dēļ nav pieejams dabā, tas, visticamāk, tiek importēts no cita reģiona.

Pārvadājot pret temperatūras izmaiņām jutīgas kravas, ir nepieciešams izvēlēties arī atbilstošus temperatūras iestatījumus. Izšķir četras visbiežāk izmantotās temperatūras kategorijas: dziļā saldēšana (-25°C līdz -30 °C), saldēšana (-10°C līdz -20 °C), mērens aukstums (2°C līdz 4 °C) un gandrīz istabas temperatūra (12°C līdz 14 °C).

Pārtikas produktu uzglabāšana neatbilstošā temperatūrā uzņēmumam var rezultēties ar zaudētām precēm, iedragātu reputāciju, kā arī finansiāliem zaudējumiem.

Tas, bez šaubām, ir attiecināms arī uz daudziem vietējiem mazumtirgotājiem.

Samazini riskus aukstuma piegādes ķēdē

Kā kravu pārvadātāji var uzturēt aukstuma piegādes ķēdes produktus teicamā stāvoklī, lai pēcāk tie varētu nonākt uz patērētāja galda? Ar telemātikas palīdzību tas ir pavisam vienkārši! 

Autotransporta, precīzāk, refrižeratoru izmantošana ir viens no piemērotākajiem veidiem, kā pārvadāt pret temperatūras izmaiņām jutīgus produktus. Tomēr šāda veida transportlīdzekļi nevar garantēt pilnīgu uzticamību, jo saldēšanas iekārtām var rasties tehniskas ķibeles, ko izraisa sistēmas vai cilvēku pieļautas kļūdas. Un pat tad, ja šī krava ir apdrošināta, var gadīties, ka zaudējumi ir jāsedz no savas kabatas.

Lai izvairītos no šādām situācijām, ir būtiski sekot līdzi datiem par auksto kravu un saldētavu stāvokli, izmantojot uzticamu temperatūras uzraudzības risinājumu, kas uzrāda pēkšņas temperatūras izmaiņas kravā un palīdz noteikt iespējamās problēmas pirms tās noved pie nelabvēlīgām sekām.

temperatūras uzraudzība

Kāpēc tam ir nozīme? Regulāra apkope ir nepieciešama pat visjaunākajām un modernākajām tehnoloģijām, un saldēšanas iekārtas nav izņēmums. Informācija par to stāvokli ļauj savlaicīgi veikt nepieciešamo tehnisko apkalpi un izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem.

Attālināta kravas temperatūras uzraudzība

Ja ikdienā transportē saldētas zivis uz restorānu vai piegādā pienu vietējam veikalam, vari būt drošs, ka pareizie rīki nodrošinās produktu uzglabāšanu nepieciešamajā temperatūrā. Pirmām kārtām, izvērtē iespēju izmantot temperatūras sensorus, kas nodrošina datus par saldētavas termiskajiem apstākļiem. Balstoties pēc vajadzības, tu vari izvēlēties temperatūras sensorus ar vadiem vai arī temperatūras mērīšanas ierīces, kas atbalsta Bluetooth tehnoloģiju.

Lai apkopotu informāciju no refrižeratorā ievietotajiem temperatūras sensoriem, ir nepieciešama augstas precizitātes telemetrijas ierīce, kas ir savienota ar transportlīdzekļa dzesēšanas iekārtu. Vēlāk dispečeri un autoparka vadītāji var ērti piekļūt iekārtas datiem attālināti vienā platformā.

Tāpat temperatūras uzraudzības risinājums ir ērti izmantojams kopā ar reāllaika GPS izsekošanu. Šo risinājumu kombinēšana ļaus tev noteikt, kur un kad konkrētā krava tika pakļauta temperatūras svārstībām. Kravai pievienotā izsekošanas ierīce var palīdzēt pārraudzīt arī saldēšanas iekārtas akumulatora stāvokli un dzinēja darba laiku.

Savukārt, ja izmanto temperatūras kontroles sistēmas, kuras ražojuši tādi nozares līderi kā Thermo King, Carrier vai Lumikko, Mapon platformā iespējams integrēt arī šo iekārtu datus. Šī funkcija nodrošinās padziļinātu parametru analīzi, uzrādot saldētavas padeves gaisa plūsmas temperatūru, atgriezeniskās gaisa plūsmas temperatūru un citu informāciju.

Visu iepriekš minēto risinājumu izmantošana palīdz ne tikai mazināt pārtikas atkritumu daudzumu un veicināt klientu apmierinātību, bet arī spēj paaugstināt uzņēmuma konkurētspēju tirgū.

Temperatūras uzraudzības risinājuma priekšrocības augstu vērtē arī viens no vadošajiem loģistikas uzņēmumiem Eiropā –Kreiss. Ieviešot risinājumu savā ikdienā, uzņēmums ir guvis būtiskas priekšrocības konkurentu vidū un uzstādījis jaunu latiņu atdzesēto preču piegādes jomā.

Ja vēlies uzzināt vairāk par Mapon temperatūras uzraudzības risinājumu un noskaidrot, kā tas var palīdzēt tavam uzņēmumam, sazinies ar mūsu komandu, rakstot uz sales@mapon.com.