R GRUPA: Mapon säästää arvokkainta resurssiamme – aikaa

Mitä suurempi yrityksen kalusto on, sitä enemmän tarvitaan ratkaisuja sen hallintaan – etenkin, jos kalustoon kuuluu kevyiden ajoneuvojen tai kuorma-autojen lisäksi erilaisia alalla tarvittavia koneita.

Yksi esimerkki on metsätalous, joka kattaa paljon muutakin kuin puiden kaatamisen. Se sisältää myös metsien istutuksen, hoidon, ylläpidon, hakkaamisen ja maaperän uudistamisen – kaikki nämä metsätalouden vaiheet vaativat erilaisia tekniikoita ja laitteita.

Metsäyhtiö R GRUPA omistaa tällä hetkellä yli 150 työkonetta, joista suurin osa on yhdistetty Mapon-alustaan. Mikä sai heidät valitsemaan Maponin kalustonhallintapalvelujen tarjoajakseen? Mitä ratkaisuja käytetään erilaisiin tarkoituksiin ja miten Mapon-alustalta saatua tietoa voidaan käyttää työn tehostamiseen? Juttelimme R GRUPAn markkinointi- ja viestintäjohtaja Krišjānis Caunen kanssa näistä kysymyksistä.

Maponilla on kattavimmat ratkaisut suurille yrityksille

Krišjānis Caune, R GRUPAn markkinointi- ja viestintäjohtaja, 
keskustelee Maponin edustajien kanssa.
Krišjānis Caune, R GRUPAn markkinointi- ja viestintäjohtaja, keskustelee Maponin edustajien kanssa

R GRUPAn kalustoon kuuluu hallintotyöntekijöiden ja työnjohtajien käyttämiä kevyitä ajoneuvoja, kuljetusajoneuvoja, metsäkoneita sekä erikoislaitteita, kuten hakkureita. Jokainen laite vaatii omanlaisen lähestymistapansa tiedonkeruuseen ja analysointiin.

”Olemme valmistusyritys ja tuottavuus on meille erittäin tärkeää. Jotta voimme parantaa sitä, analysoimme valtavan määrän tärkeitä tietoja, kuten kalustoa koskevat tiedot. Kun huomasimme, että yrityksellä on parantamisen varaa tällä saralla, teimme markkinatutkimuksen selvittääksemme, mikä ratkaisu sopisi parhaiten tarpeisiimme. Mapon voitti, koska se tarjoaa monipuolisimmat ratkaisut, jotka toimivat kaikissa ajoneuvo- ja varustetyypeissämme”, R GRUPAn edustaja selittää päätöstä valita Mapon.

6 Mapon-ratkaisua R GRUPAn kalustolle

R GRUPA käyttää seuraavia Mapon-ratkaisuja kalustonhallintaan:

Älä vain hanki tietoja – käytä niitä oikein

Krišjānis Caune selittää, että paikannusratkaisujen käyttö on vasta osa työtä. Tärkeintä on ymmärtää, mitä tehdä saatujen tietojen kanssa. On esimerkiksi tärkeää valita sopivin reitti rahtikuljetuksiin. Kevyistä ajoneuvoista, jotka ajavat laajemmalla alueella, käytetään erilaisia tietoja kuin metsätyökoneista, jotka toimivat paikallisemmin tietyillä alueilla.

Sama koskee polttoaineen seurantatietoja. Uudempien ja vanhempien koneiden kulutuseroja käytetään tuottavuuslaskelmissa ja työn suunnittelussa.

Havaitse poikkeamat välittömästi

Polttoaineen seurantaratkaisujen käyttöönotto voi vähentää kulutusta nopeasti ja merkittävästi, koska silloin havaitaan varkaudet tai tehottomasti toimivat ajoneuvot. R GRUPA keskittyy kuitenkin enemmän säännölliseen pitkän aikavälin seurantaan, jonka avulla yritys voi seurata tarkkoja keskimääräisiä mittareita. Yhtiöllä on innovatiivinen lähestymistapa polttoaineenkulutuksen hallintaan sekä myönteinen työkulttuuri, joten polttoaineen seurantaa käytetään enimmäkseen havaitsemaan poikkeamat normaalista kulutuksesta ja ymmärtämään, miten tilannetta voidaan parantaa.

Kalustonhallinta muistuttaa ilmailua

R GRUPAn työntekijä käyttää Maponin kalustonhallinta-alustaa

Kalustonhallinnassa R GRUPA ottaa mallia ilmailusta, jossa turvallisuus ja virheetön datan käsittely ovat elintärkeitä. Krišjānis Caune kertoo, että yritys varmuuskopioi tietueet. Tätä tarkoitusta palvelevat sekä polttoaineen hallinta että digipiirturin etäluku. Ne auttavat varmistamaan turvallisuuden ja tarkkuuden minimoimalla inhimilliset virheet.

Hallintaratkaisut vaikuttavat myös tuottavuuteen

R GRUPAn johto katsoo, että digipiirturisääntöjen tarkka noudattaminen on keskeinen tuottavuuden mittari jokaiselle kuljettajalle. Levännyt henkilö on paljon tuottavampi, kun taas liiallinen työ vähentää tuottavuutta huomattavasti. Kuljettajan tuottavuus tien päällä liittyy läheisesti turvallisuuteen – siksi R GRUPA korostaa, että se valvoo digipiirturitietoja ensisijaisesti varmistaakseen, ettei yksikään kuljettaja ole ajanut liikaa. Ratkaisu auttaa myös selvittämään, ketkä kuljettajat ovat tällä hetkellä alityöllistettyjä ja joille voidaan osoittaa lisää ajoja.

Koska lakisääteisten vaatimusten noudattaminen on välttämätöntä, R GRUPA on myös asettanut digipiirturiin hälytykset kalibroinnin ja tietojen lataamisen määräajoille.

Reittisuunnittelu on huomattavasti helpompaa Maponin avulla

An R GRUPA employee uses the Mapon fleet management platform
R GRUPAlla on tällä hetkellä yli 150 erilaista laitetta, joista suurin osa on kytketty Mapon-alustalle

Krišjānis Caunen mielestä yksi Mapon-ratkaisujen käytön suurimmista eduista on kyky analysoida päivittäistä toimintaa.

”Emme analysoi vain hallitaksemme, vaan ollaksemme paremmin selvillä siitä, mihin pystymme.”

Jokainen kalustonhallintaratkaisu vaikuttaa kokonaistulokseen päivittäin. Reittisuunnittelu on yksi ilmeinen esimerkki – se, mikä aiemmin näytti teoreettiselta ohjeelta päästä paikasta A paikkaan B, on nyt dataan pohjautuva päätös. Yritys tekee yksityiskohtaista reittisuunnittelua, kommunikoi kuljettajien kanssa ja määrittää optimaalisen reitin. Myös reittikarttoja laaditaan, ja niitä voivat käyttää kaikki yrityksen ajoneuvoilla ajavat.

R GRUPA tietää, että paperilla hyvältä näyttävä reitti ei välttämättä ole aina ajettavissa, esimerkiksi sääolosuhteiden vuoksi. Jotta kuljettajien ajasta saadaan kaikki irti, viestinnän logistiikkaosaston kollegoiden ja kuljettajien välillä on oltava sujuvaa säätöjen tekemiseksi. Se vaikuttaa myönteisesti myös kuljettajien palkkaan, koska tunteja ei mene hukkaan.

”Mapon säästää arvokkainta resurssiamme – aikaa. Ja jos voimme säästää aikaa, voimme pohtia, mitä säästetyllä ajalla tehdään – tärkeintä on oikeasti vapauttaa aikaa.”

Mitä mieltä kuljettajat ovat Mapon-ratkaisuista?

Two white trucks with R GRUPA logos stand on the road at an angle to each other.
R GRUPA seuraa erilaisia ajoneuvoja, mukaan lukien kuorma-autoja

Kalustonhallinta alkaa ajoneuvossa ja jatkuu toimistossa. Molemmat vaiheet liittyvät läheisesti toisiinsa, joten kaikkien työntekijöiden on ymmärrettävä, miten ja miksi yritys käyttää tiettyjä telematiikkaratkaisuja.

R GRUPA huomauttaa, että vaikka kuljettajat eivät ole erityisesti kommentoineet Mapon-ratkaisuja, se ei kuitenkaan tarkoita, että he eivät ymmärrä tai tarvitse niitä. Päinvastoin, hyviin asioihin tottuu nopeasti. Jos et uhraa jonkin asian käyttämiselle juurikaan ajatuksia, se tarkoittaa, että olet tottunut ratkaisuun ja sen myönteiseen vaikutukseen jokapäiväisessä elämässäsi. Työssä ja vapaa-ajalla keskustelemme paljon todennäköisemmin haittaa aiheuttavista asioista kuin korostamme hyviä puolia – sama pätee kalustonhallintaan.

Krišjānis Caune vertaa kuljettajien ja kalustopäälliköiden välistä suhdetta ammattiurheiluun:

”Voimme verrata kuljettajia ammattiurheilijoihin ja esihenkilöitä valmentajiin. Pyydämme kuljettajia muistamaan yhden asian: asettamaan kortin digipiirturiin heti ajoneuvoon noustessaan. Jälkeenpäin voimme yhdessä kuljettajien kanssa tarkastella, mitä päivän aikana on tehty ja miten se voitaisiin tehdä paremmin. Olemme kuin valmentajia, jotka puhuvat urheilijoille keinoista parantaa suoritusta.”

R GRUPA korostaa myös, että kuljettajilla ei ole velvollisuutta analysoida Mapon-alustan tietoja – tämä on hallinnon tehtävä.

Mapon-ratkaisut – muillekin kuin kuljetusosastolle

Kalustonhallintaratkaisut tarjoavat runsaasti tietoa. Siksi eri osastot käyttävät Mapon-alustaa kaiken datan analysointiin ja toimintasuunnitelmien laatimiseen tulosten perusteella.

R GRUPAlla suurin kysyntä Mapon-ratkaisuille on kuljetusosastolla. Toinen osasto, joka myös käyttää näitä ratkaisuja usein, on logistiikkaosasto. Myös puunkorjuu- ja hakkuuosasto hyötyy Maponista, koska liikkuminen ja kuljetukset ovat osa heidänkin toimintaansa.

Yleisesti ottaen kaikki R GRUPAn työntekijät, jotka käyttävät kaluston ajoneuvoja, katsovat Maponin tarjoamia tietoja saadakseen luotettavia raportteja ajoreiteistä ja aikatauluista. Nämä tiedot ovat tärkeitä myös kirjanpidossa, joka käyttää Maponin ratkaisuja varmistaakseen, että jokainen polttoainelitra on kirjattu oikein.

Innovointi on helpompaa Maponin avulla

The R GRUPA’s logo on a blue wall above a table in the company office.
R GRUPA toteuttaa innovaatioita ja seuraa kestävän kehityksen trendejä.

COVID-19-pandemia sai monet yritykset digitalisoimaan prosesseja, jotta ne pystyivät tarjoamaan luotettavan etäyhteyden asiakirjoihin, kokouksiin ja laitteiden valvontaan. Jälkimmäinen on erityisen tärkeää yrityksille, jotka käyttävät laitteita kaukaisissa paikoissa, myös kotimaansa ulkopuolella.

Valvoakseen hakkureitaan, R GRUPA päätti tehdä kokeilun: yhteen koneeseen asennettiin useita kameroita. Näiden kameroiden ansiosta on nyt mahdollista muodostaa yhteys ajoneuvoon milloin tahansa ja tarkistaa turvallisuus ja reaaliaikainen tuottavuus etänä.

Maponin ratkaisuihin on yhdistetty myös muita kehittyneitä koneita. Esimerkiksi polttoaineen seuranta CAN-tietojen avulla on erittäin hyödyllistä metsäkoneille, joita R GRUPA käyttää päivittäin. Krišjānis Caune jopa vertaa tällaista teknologiaa avaruusaluksiin – kun aiemmin tällaisia monimutkaisia laitteita näkyi vain televisiossa, nyt lähes yhtä kehittyneitä laitteita työskentelee metsissämme.

Tulevaisuudessa on odotettavissa, että tällaisia koneita käytetään etänä ilman kuljettajaa. Vaikka tämä skenaario toteutuisi, kalustonhallintaratkaisuja tarvitaan edelleenkin, koska niiden avulla voit varmistaa mistä päin maailmaa tahansa, että työ jatkuu niin kuin pitääkin.

Entä jos telematiikkaratkaisut katoaisivat?

Päätämme keskustelumme R GRUPAn kanssa humoristiseen sävyyn ja kysymme, mitä tapahtuisi, jos telematiikkaratkaisut yhtäkkiä katoaisivat. Krišjānis Caune vastaa luottavaisesti:

”Vertaisin sitä valtaisaan katastrofiin. Olemme niin tottuneet erilaisiin teknologisiin ratkaisuihin, että telematiikka on meille yhtä arvokasta kuin itse internet. Mitä tapahtuisi, jos molemmat yhtäkkiä katoaisivat? Selviäisimme, toki – mutta se olisi hyvin vaikeaa.”

Jos yrityksesi tarvitsee kattavan valikoiman kalustonhallintaratkaisuja, varaa konsultaatio Maponin asiantuntijan kanssa tai ota yhteyttä osoitteeseen suomi@mapon.com!