Pääsin hiljattain tapaamaan Suomen biljardieliittiin kuuluvaa Aki Heiskasta, 39. Heiskanen on aloittanut biljardiuransa jo pikkupoikana kotikonnuiltaan Tampereen Härmälästä, josta hän on edennyt aikojen saatossa niin Suomen, Pohjoismaiden kuin Euroopankin mitalisijoille. Akin nuoruudessa Härmälässä oli suuri “blijardibuumi”. Nuoret pelasivat innolla biljardia paikallisilla saleilla, kuin myös Aki. Mielekäs harrastus otti tulta alleen virallisemmin 15. ikävuoden paikkeilla Koulupoikien 9-pallon SM- kisoissa. Sittemmin saavutuksia ja kilpailusijoituksia on tullut lukuisia lisää.
Keskusteluidemme lomassa Aki muisteli hymyssä suin hetkeä nuoruudessaan: perheen postilaatikkoon kilahti kirje biljardiliitolta vuonna -94. Aki oli valittu EM-kisoihin Hollantiin. Äidin hämmentynyt ilme oli ollut näkemisen arvoinen. Poika oli jopa hieman salassa ehtinyt harjoitella koulun ja telinevoimisteluharrastuksen ohessa taidokkaaksi biljardinpelaajaksi. Isä oli kuulemma uudesta biljardiharrastuksesta tiennyt, mutta äiti yllättyi toden teolla.
Alkuhämmästyksen jälkeen molemmat vanhemmat ovat tukeneet Akia niin rahallisesti, kuin henkisestikin. Uusi biljardiharrastus vaati paljon ponnisteluja Akin vanhemmilta sekä Akilta itseltään. Alkuaikoina vanhemmat joutuivat rahoittamaan harrastuksen sataprosenttisesti, koska sponsorointeja ei silloin vielä juurikaan saanut. Akin äiti on myös valmentanut poikansa mentaalista puolta. Myös Aki itse on uhrannut uransa eteen paljon: hän lopetti rakkaan telinevoimisteluharrastuksensa ja antoi kaiken vapaa-aikansa biljardille ymmärrettyään omien taitojensa arvon. Telinevoimistelua Aki ehti harrastaa kymmenen vuotta ja valmentaa kuusi vuotta, mutta elämä tuli lopulta risteymäkohtaan, jolloin harrastus vaihtui. Biljardiharjoitukset veivät nuoruudessa paljon aikaa ja rahaa. Joskus Aki harjoitteli todella pitkiä päiviä – jopa 10-tuntisia!
Armeijan jälkeen Aki muutti Kalevaan, jossa kodin lähettyvillä oli Pool Garden -biljardisali. Aki on saanut uransa aikana pelata keskustassa Galaxy Centerillä, Kalevassa Pool Gardenilla ja Hatanpäällä Liigaklubilla hyvin eduin ja on siitä todella kiitollinen edelleen. Aloitellessaan biljardiuraansa sponsoreiden saaminen oli todella vaikeaa, jolloin rahoitus harrastukseen ja uran alkuun tuli perheeltä ja omasta taskusta. Varsinkin silloin edullinen pelaaminen paikallisilla saleilla oli Akille todella arvokasta. Nykyään Aki pääsee pelaamaan Nokialla ja Tampereella, joten matka treenaamaan ei ole turhan pitkä vielä tänäkään päivänä.
Biljardia on pelattu jo monia kymmeniä vuosia ja Aki hieman avasi minulle biljardin historiaa. 8-pallo on vanhin ja tunnetuin biljardin laji. 9-pallo kehittyi myöhemmin, mutta sitäkin on pelattu jo pitkään. 10-pallo kehitettiin vielä myöhemmin pääosin ammattilaispelaajia varten, tuomaan peliin lisää vaikeutta. Perinteinen pool-biljardi juurtaa historiaansa “rahvaampien” parista Amerikasta ja toinen biljardin laji snooker taas päinvastoin on lähtöisin kuninkaallisista hoveista ja sen lajin puolella liikkuu isompia rahoja kuin pool-biljardin. Biljardi-kulttuuri on paljon muuttunut vuosien kuluessa. Alan ammattilaiset ja työkseen biljardia pelaavat harjoittelevat päivittäin monia tunteja. Aki ei itse täyspäiväisenä ole pelkkää biljardia pelannut, koska Suomessa ei ole ollut sellaisia tukijärjestelmiä. Kaikenlaista muuta työtä on tullut sivussa tehtyä, koska kokopäiväisesti ei ole ollut mahdollisuutta ainakaan vielä pelkkää biljardia pelata.
Biljardissa parasta on Akin mukaan se, että pelaaja ei voi koskaan olla taidoiltaan täysin valmis. Joka päivä on erilainen ja pelistä oppii joka päivä jotain uutta. Koko ajan syntyy uusia lyöntejä, ja lyönneistä uusia variaatioita. Jutun suola on se, että pelin kehittyminen ei koskaan lopu. Biljardipiireissä Aki arvostaa sitä, että pelaajia on niin paljon erilaisia ja silti jokainen on tervetullut lajin pariin. Pelisalissa jokainen on yhtä arvokas ja jokaista kunnioitetaan. Biljardin parissa pääsee tapaamaan monenlaisia ihmisiä, ja se kiehtoo Akia.
Nykyään Aki on työelämässä, mutta ei ole silti biljardin pelaamista lopettanut! Pääsin tapaamaan Akin ihastuttavan perheen, joka luonnollisesti on vienyt biljardilta aikaa viime vuosina lasten ollessa pieniä. Akilla ei ole ollut aikaa säännölliseen harjoitteluun viimeisen neljän vuoden aikana, mutta kilpailuissa hän on silti käynyt joka vuosi – menestyksekkäästi. Viimeisinä vuosina Aki on pelaillut biljardia vaihtelevasti, välillä enemmän ja välillä vähemmän. Loppua uralle ei kuitenkaan ole näkyvissä vieläkään! Itseasiassa seuraavana tavoitteena ovat 2020 EM-kisat, jotka mahdollisesti järjestetään Akin kotikonnuilla Tampereella. Se on nostanut treenimotivaatiota ja nyt Aki onkin suunnitellut aloittavansa taas säännöllisen treenaamisen.
Tukijoukot ovat olleet Akille korvaamattoman tärkeitä, Härmälän joukot ja oma perhe ovat kannustaneet. Vaikka joskus joutuu olemaan pitkiäkin aikoja poissa kotoa ja kisareissuilla, niin perhe on ollut aina tukena. Myös Mapon kuului Akin tukijoukkoihin: 26.5.2018 Aki Heiskanen osallistui Helsingissä 9-pallon SM-finaalipeleihin Maponin logo rinnassaan! Aki sijoittui 3. SM-kisoissa ja tästä vain suunta ylöspäin!