Ledinis efektyvumas: Temperatūros stebėjimas logistikoje

Jei kada nors iškrovę krovinį radote pernokusius vaisius, dygstančias daržoves ar pakitusios spalvos krevetes, žinote, kokių pasekmių gali turėti temperatūros nesklandumai transportavimo metu.

Tiems, kurie dirba šaldymo grandinės valdymo srityje, tinkamos temperatūros palaikymas yra gyvybiškai svarbus verslo sėkmei. Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime temperatūros stebėjimą logistikoje, įskaitant svarbiausius iššūkius ir būdus, kaip juos įveikti naudojant temperatūros diagramas.

Temperatūros stebėjimas logistikoje: 3 svarbiausi iššūkiai

Neteisingi vienetų nustatymai

Didelė transportavimo įmonių problema – neteisingi šaldymo įrenginių temperatūros nustatymai.

Įsivaizduokite scenarijų, kai siunta turėtų būti laikoma +2 °C temperatūroje, tačiau dėl žmogaus klaidos įrenginys buvo nustatytas į +22 °C temperatūrą. Tokių klaidų pasitaiko kur kas dažniau, nei galite pagalvoti.

Dar viena dažna klaida – praleidžiamas arba pridedamas papildomas kablelis po skaičiaus – vietoj to, kad refrižeratorius veiktų +6 °C temperatūroje, jis veikia +0,6 °C temperatūroje ir t. t. Taip pat dažnai pasitaikanti problema yra teigiamų skaičių supainiojimas su neigiamais ir temperatūros nustatymas -6°C vietoj +6°C.

Taip pat dėl įrangos gedimų, pavyzdžiui, išdegusių valdymo skydelio ekrano pikselių, gali būti neteisingai nustatyta temperatūra.

Kad ir kokia būtų priežastis, nukrypimas nuo pageidaujamų parametrų kelia pavojų gabenamų prekių kokybei. Nuotolinis temperatūros stebėjimas logistikoje gali išgelbėti situaciją, nes vadovas aptiks tokias klaidas ir susisieks su vairuotoju.

Neteisingi vienetų režimai

    Šaldomus produktus galima vežti dviem skirtingais režimais: nepertraukiamu režimu ir paleidimo–išjungimo režimu. Pasirinkus netinkamą režimą, transportavimo metu gali kilti su temperatūra susijusių problemų.

    Nepertraukiamu režimu šaldymo įrenginys veikia be pertraukų. Pasiekus pageidaujamą temperatūrą, įrenginys pereina į nedidelės spartos vėsinimo režimą, tačiau vis tiek užtikrina optimalią temperatūros kontrolę. Šis būdas paprastai pasirenkamas gabenant greitai gendančias prekes, nes padeda išvengti temperatūros svyravimų, kurie gali pakenkti krovinio kokybei.

    Kita vertus, paleidimo–išjungimo režimas veikia su pertrūkiais, kai šaldymo įrenginys periodiškai įsijungia ir išsijungia, kad reguliuotų temperatūrą. Nors jis tinka tam tikrų rūšių kroviniams, pavyzdžiui, negendantiems produktams, jis kelia pavojų jautrioms prekėms.

    Dėl temperatūros svyravimų paleidimo–išjungimo režimu tam tikrose krovinio vietose gali atsirasti „viršutinio užšalimo“ požymių – viršutinis prekių sluoksnis užšąla labiau, o likusi dalis išlieka nustatytoje temperatūroje. Tai gali pakenkti jautriems produktams, pavyzdžiui, vaisiams, daržovėms ar pieno produktams.

    Šilti kroviniai

      Įvairūs produktai – vaisiai, daržovės, pieno produktai, jūros gėrybės ir kt. – turi būti pakrauti tinkamoje temperatūroje, kad krovinys gabenimo metu išliktų šviežias.

      Sakykime, kad eksportui siunčiate šviežių jūros gėrybių partiją. Jei šios jūros gėrybės nėra tinkamai atšaldomos prieš pakraunant jas į šaldytuvus, greičiausiai jos nepateks į parduotuvių lentynas.

      Be šio pradinio atšaldymo jūros gėrybės išlieka jautrios temperatūros svyravimams ir gali sugesti ar būti užterštos. Tokiose situacijose bet kokie temperatūros stebėjimo sutrikimai šaldymo grandinėje gali lemti didelius nuostolius tiek tiekėjui, tiek gavėjui. Todėl labai svarbu užtikrinti sklandų ir patikimą šaldymo grandinės valdymą.

      Kaip tai padaryti?

      Patikimų pristatymų paslaptis – tinkamas darbas su duomenimis, būtent su temperatūros diagramomis.

      Skaitykite toliau ir sužinokite, kaip teisingai interpretuoti šaldymo grandinės stebėjimo diagramas!

      Kaip veikia šaldymo įrenginiai

      Peržiūrėję šaltų grandinių stebėjimo grafikus Mapon platformoje, pamatysite skirtingas skirtingų oro srautų kreives – taip atrodo temperatūros stebėjimas logistikoje. Transporto priemonių parko vadovai ir vairuotojai turi suprasti šaldomųjų priekabų veikimo principą, kad galėtų naudotis šiais grafikais.

      Šaldymo įrenginys išstumia šaltą orą iš viršaus ir šis oras cirkuliuoja per krovinį, apgaubdamas produktus. Tada oras keliauja galinių durų link, pakeliui sugerdamas šilumą nuo gabenamų produktų.

      Pasiekęs galines duris, oras leidžiasi žemyn, galiausiai pasiekia grindis ir toliau sugeria šilumą iš produktų. Šis oro cirkuliacijos, šilumos sugėrimo ir grąžinimo į įrenginį procesas paprastai vadinamas „grįžtamuoju oru“

      Mėlyna spalva – šaltas oras; žalia spalva – grįžtamasis oras

      Grįžtamojo oro temperatūra rodo faktinę produkto temperatūrą ir temperatūros stebėjimas logistikoje gali suteikti vertingos informacijos, ar pakrovimo metu produktas buvo tinkamos temperatūros.

      Teisingai skaitykite šaltosios grandinės diagramas

      Kai produktai pakraunami tinkamos temperatūros, uždarius duris grįžtamojo oro temperatūra turėtų greitai nukristi iki nustatytosios temperatūros.

      Pažvelkite į toliau pateiktą diagramą, kad sužinotumėte, kaip stebėti temperatūrą šaldymo grandinės krovinyje:

      Kai gaminys tinkamos transportavimo temperatūros – baigus krauti ir uždarius duris, žalia linija (grįžtamojo oro temperatūra) per labai trumpą laiką nukrenta iki raudonos linijos (nustatytosios temperatūros) lygio

      Tačiau, jei produktai pakraunami šilti, gali užtrukti daug ilgiau, kol šaldymo įrenginys juos atvėsins, dėl to padidėja kuro sąnaudos ir gali pablogėti produkto kokybė.

      Štai pavyzdys, kaip temperatūros stebėjimo logistikoje funkcija gali aptikti šiltą krovinį:

      Nustatytoji šio produkto transportavimo temperatūra yra +8 °C. Grįžtamoji temperatūra (žalioji linija) po produkto pakrovimo yra 21 °C. Šiame pavyzdyje šaldymo priekabai prireikė 2 dienų, kad produkto temperatūra sumažėtų iki nustatytosios vertės.

      Degalų suvartojimas šaldymo grandinėje

      Kai produktas yra tinkamos temperatūros, šaldymo įrenginys per valandą sunaudoja apie 1,1 litro degalų. Palyginus, jei šaldymo įrenginys veikia maksimalia galia, kad produkto temperatūra sumažėtų iki nustatytosios vertės, kuro sąnaudos yra apie 4,1 litro per valandą.

      Jei naudosime aukščiau pateiktą šilto krovinio pavyzdį, šaldytuvas sunaudojo 3 kartus daugiau degalų, kad sumažintų produkto temperatūrą, nei būtų sunaudojęs, jei produktas būtų tinkamos temperatūros pakrovimo metu.

      Mūsų pavyzdyje išlaidos degalams yra:

      • 52 litrai per 2 dienas, jei produktas prieš pakrovimą yra tinkamos temperatūros
      • 196 litrai per 2 dienas, jei šaldytuvas veikia be sustojimo, kad sumažintų temperatūrą

      Skirtumas akivaizdus, ar ne?

      Norėdami taupyti degalus, turite stebėti temperatūrą šaldymo grandinėje pristatymo metu, pradedant nuo pakrovimo.

      Įsitikinkite, kad krovinys jau pakrautas atvėsintas, o jei taip nėra, kreipkitės į krovinio tiekėją ir praneškite jam, kad jo produktai nebuvo tinkamos temperatūros.

      Stebėkite viską, kas svarbu

      Siekiant išspręsti šias problemas, prekių paėmimo vietose įdiegtos geografinės ribos, kad platformoje būtų įjungti įspėjimai, kai prekės palieka nustatytą zoną.

      Įdiegus temperatūros stebėjimą logistikoje, transporto priemonių parko vadovai gali peržiūrėti svarbius parametrus, pavyzdžiui, įrenginio nustatymus, įrenginio darbo režimą ir produkto temperatūrą.

      Čia pateikiamas temperatūros ataskaitos duomenų pavyzdys po to, kai per Mapon platformą išsiunčiamas pavojaus signalas. Klientas gali priimti duomenimis pagrįstą sprendimą pakrauti krovinį į kitą priekabą, kol jis nesugedo.

      Be to, aptikus šiltą krovinį, Mapon sistema siunčia integruotus įspėjimus, informuodama, kada reikia sumažinti temperatūrą, kad krovinys būtų tinkamai atvėsintas.

      Išmokykite savo vadovus ir vairuotojus stebėti šaldymo grandinės pristatymų temperatūrą. Jūsų įmonė neatsako už sugedusį krovinį, jei paėmimo vietoje produktas nebuvo atšaldytas iki reikiamos temperatūros. Turėdami temperatūros diagramos duomenis, galite grįžti pas tiekėją ir pasakyti, kad produktas nebuvo tinkamai atvėsintas.

      Mapon užtikrina lengvą temperatūros stebėjimą logistikoje

      Mapon turi daug patirties šaldymo grandinės logistikos srityje ir gali padėti jums supaprastinti operacijas ir išlaikyti produktų kokybę net ir sudėtingiausiose rinkose, įskaitant vaistų ir greitai gendančių maisto produktų rinkas.

      Susisiekite su mūsų komanda ir sužinokite, kaip integruoti Mapon šaldymo grandinės stebėjimo sprendimus į savo kasdienę veiklą!

      CategoriesLT