Mapon-kesäni – Mitä olen oppinut työelämästä?

Työelämä, työyhteisö, yhteistyö, suhteet ja verkostot.

Maponin suurin kontrasti mun aiempiin työkokemuksiin on se, että Maponilla tehdään etätyötä. Olen aina aiemmin tehnyt erilaisia töitä, joita tehdään tietyssä paikassa tiettyyn kellonaikaan. Molemmissa on tietysti omat hyvät puolensa. Työ tulee hoidettua aina työajan sisällä, jos tekee töitä esimerkiksi kahvilassa klo 8-16. Tässä Maponin kesätyössä olen kuitenkin saanut itse aikatauluttaa. Ihanista kesäsäistä olen voinut nauttia aamupäivät ja tehdä töitä iltaisin, tai toisinpäin. Näitä blogijuttuja voi työstää samalla kun matkustaa paikasta toiseen hyödyntäen esimerkiksi bussimatkat, jotka muuten menisi hukkaan. Etätyön kustannustehokkuutta olen kehunut aiemminkin. Minusta on upeaa, että nykyään työtä voi tehdä etänä. Jokainen vaikkapa omasta kotoa käsin, kuten Maponilla. Työhöni on itsenäisen etätyön lisäksi kuulunut äärettömän upeita tapahtumia ja mielettömän paljon kontaktia uusiin ihmisiin. Etätyöstä olen myös oppinut sen, että se vaatii molemminpuolisen luottamuksen. Työt täytyy hoitaa ajallaan ja kunnialla, mutta työaikaan ja -tapaan saa itse vaikuttaa. Tästä olen ollut äärettömän kiitollinen varsinkin viimeisen työkuukauteni aikana. Olen ollut kiireinen ja kiertänyt Suomea töiden merkeissä. Sen perään olen kuitenkin saanut levätä oman tarpeeni mukaan. Tämä työaikataulu on mahdollistanut myös monet kesäaktiviteetit, joita en olisi ilman tätä kesätyötä ja tämän kesätyön aikatauluja, voinut toteuttaa.

Työyhteisön merkitys on korostunut näiden kuukausien aikana. Jokainen asiakas ja yhteistyökumppani, joita olen haastatellut on ollut aina kiitollinen työyhteisöstään. Töitä on huomattavasti mielekkäämpää tehdä mukavan porukan kanssa. Vaikka Maponilla työtovereita ei näe joka päivä, on kommunikaatio silti korvaamatonta. Yhteisiä tapaamisia osaa arvostaa aivan eri näkövinkkelistä ja toisten tuki on mittaamattoman arvokasta, kun työtä tehdään etänä.

Yhteistyö. Nykypäivänä työmaailmassa yhteistyö on kaiken A ja O. Monissa tekemissäni haastatteluissa on käynyt ilmi yhteistyön merkitys. Monella alalla on vaikea toimia yksin ja hyvä verkosto yhteistyökumppaneihin tuo lisäarvoa niin yritykselle, kuin sen asiakkaillekin. Verkostoituminen on varsinkin nuorille työelämään astuville hyödyllistä. Kun hankkii uusia kontakteja jo nuorena, on vanhempana monta ihmistä keneltä pyytää apua, keneen turvautua ja keneen luottaa. Työelämässä ei pärjää nykypäivänä ilman vuorovaikutustaitoja ja yhteistyökykyä. Tai ainakin ne helpottaa työnhaussa ja työnteossa huomattavasti. Nuorelta työnhakijalta toivotaan rehellisyyttä, avoimuutta, oma-aloitteisuutta ja ahkeruutta. Samat vanhat ja kliseiset luonteen piirteet työntekijässä ovat arvostettuja. Näiden toistuminen jokaisessa haastattelussa vain varmistaa ja todistaa, että nämä kliseet pitävät täysin paikkansa. On oltava uskallusta ja rohkeutta hypätä uusille vesille. Maailma muuttuu jatkuvasti, eikä tulevaisuuden ammatteja edes vielä tiedetä. On oltava kykyä sopeutua muutoksiin ja uusiin tilanteisiin.

Yrittäjyys. Siitä olen oppinut jo lukioaikanani business-linjalla paljon, mutta Mapon-kesäni aikana pääsin tapaamaan monta yrittäjää kasvotusten ja kyselemään mieltäni askarruttavia kysymyksiä yrittäjyydestä. Itseäni on eniten mietityttänyt yrittäjyyteen liittyvät riskit. Jos yrityksen kanssa epäonnistuu ja koko omaisuus on kiinni yrityksessä, mitä sitten tehdään? Toki kaikki epäonnistuu joskus ja siitä pyritään aina nousemaan. Yrittäjänä ei kuulu luovuttaa vastoinkäymisiä kohdatessa. Ajatus totaalisesta alamäestä tuntuu kuitenkin pelottavalta. Yrittäjä on myös aina vastuussa kaikesta. Vastuun kantaminen ei pelota, mutta siihen kuluva aika pelottaa hieman. Kulkeeko yrittäjän elämässä kaikki yrityksen ja työn ympärillä? Haastatteluissa on tullut ilmi, että monen yrittäjän on vaikea irtautua töistä ja joskus töitä oikeasti joutuu tekemään 24/7. Olenko valmis siihen? En tiedä vielä. Yrittäyyden mukanaan tuomat menestymisen ja onnistumisen mahdollisuudet ovat kuitenkin vaakakupissa vastuun ja pelon vastakkaisella puolella yhtä painavina. Menestystarinoita on mahtavaa kuulla ja silloin usein toivoo itsekin olevansa samassa tilanteessa vielä joskus. Yrittäjyys on hyvä mahdollisuus urallaan etenemiseen. Yrittäjänä saa myös käyttää omaa päätösvaltaa usein enemmän kuin toiselle työskennellessä. Valta ja vastuu, mahdollisuudet ja pelot sekä vapaus ja omistautuminen kulkevat yrittäjyydessä rinnakkain, kaikki käsi kädessä.

Yrittäjästä on myös löydyttävä sinnikkyyttä, pitkäjänteisyyttä, päämäärätietoisuutta, rohkeutta, sosiaalisia taitoja, nöyryyttä… Lista on melkein loputon. On uskallettava ottaa riskejä, kokeilla uusia asioita ja oppia kantapään kautta. Yrittäjä omistautuu usein työlleen sydämestään ja joskus vapaa-aika kärsii sen ohella. Yrittäjyys on sitovaa mutta myös palkitsevaa. Siinä pääsee konkreettisesti näkemään oman työnsä tuloksen.

Työelämästä olen oppinut paljon muutakin, mutta jätetään tältä osin tämä postaus tähän. Muuten saisitte lukea postausta puoli päivää. 😉

Leave a Reply