R GRUPA: Mapon taupo brangiausią mūsų turimą dalyką – laiką

Kuo didesnis įmonės transporto priemonių parkas, tuo daugiau sprendimų reikia jo valdymui – ypač jei parką sudaro ne tik lengvosios transporto priemonės ar sunkvežimiai, bet ir konkrečios pramonės šakos mašinos.

Viena iš tokių pramonės šakų yra miškininkystė, kuri apima kur kas daugiau nei tik medžių kirtimą. Miškininkystė taip pat apima miško sodinimą, priežiūrą, tvarkymą, kirtimą ir dirvožemio atnaujinimą – visiems šiems miškininkystės etapams reikalinga skirtinga technika ir įranga.

Miškininkystės įmonė R GRUPA šiuo metu turi daugiau nei 150 įrangos vienetų, kurių dauguma yra prijungti prie Mapon platformos. Kodėl įmonė pasirinko Mapon kaip savo transporto priemonių parko valdymo paslaugų teikėją? Kokie sprendimai naudojami skirtingais tikslais ir kaip galima efektyviau naudoti iš Mapon platformos gautą informaciją? Atsakymų į visus šiuos klausimus ieškojome su Krišjānis Caune, R GRUPA rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovu.

Mapon turi išsamiausius sprendimus didelėms įmonėms

Krišjānis Caune, R GRUPA rinkodaros ir komunikacijos vadovas, kalbasi su Mapon atstovais
Krišjānis Caune, rinkodaros ir komunikacijos vadovas
R GRUPA, pokalbiai su Mapon atstovais

R GRUPA automobilių parką sudaro lengvosios transporto priemonės, kuriomis naudojasi administracijos darbuotojai ir miškininkai, krovininis transportas, miško ruošos mašinos ir speciali įranga, pavyzdžiui, medienos smulkintuvai. Kiekvienam įrenginiui reikia savito duomenų rinkimo ir analizės metodo.

„Esame gamybos įmonė ir mums labai svarbus našumas. Kad galėtume jį tobulinti, analizuojame daugybę svarbios informacijos, įskaitant transporto priemonių parko duomenis. Kai supratome, kad įmonei reikia tobulinti šią sritį, atlikome rinkos tyrimus, kad suprastume, koks sprendimas geriausiai atitiktų mūsų poreikius. Mapon laimėjo, nes siūlo universaliausius sprendimus, kurie tinka visoms mūsų transporto priemonių ir įrangos kategorijoms,“ – sprendimą pasirinkti Mapon paaiškina R GRUPA atstovas.

6 Mapon sprendimai R GRUPA transporto priemonių parkui

R GRUPA naudoja šiuos Mapon transporto priemonių parko valdymo sprendimus:

Ne tik gaukite duomenis – naudokitės jais tinkamai

Krišjānis Caune aiškina, kad stebėjimo sprendimai yra tik dalis darbo. Svarbiausia suprasti, ką daryti su gautais duomenimis. Pavyzdžiui, labai svarbu pasirinkti tinkamiausią maršrutą kroviniams vežti. Skirtingi duomenys naudojami lengvosioms transporto priemonėms, kurios važinėja didesniame plote, arba miško ruošos ir medienos ruošos mašinoms, kurios dirba daugiau vietoje, konkrečiuose regionuose.

Tas pats pasakytina ir apie degalų stebėjimo duomenis. Naujesnių ir senesnių mašinų sąnaudų skirtumai naudojami skaičiuojant našumą ir planuojant darbus.

Iškart pastebėkite nukrypimus nuo normos

Įdiegus degalų stebėjimo sprendimus galima greitai ir gerokai sumažinti degalų suvartojimą nustačius vagystę arba neefektyviai naudojamą transporto priemonę. Tačiau R GRUPA daugiau dėmesio skiria reguliariam, ilgalaikiam stebėjimui, kuris leidžia stebėti tikslius vidutinius rodiklius. Įmonėje taikomas novatoriškas požiūris į degalų sąnaudų valdymą, taip pat teigiama darbuotojų kultūra, todėl degalų stebėsena dažniausiai naudojama siekiant pastebėti nuokrypius nuo įprastų sąnaudų ir suprasti, kaip pagerinti situaciją.

Transporto priemonių parko valdymas panašus į aviaciją

 Įmonės R GRUPA darbuotojas sėdi biure prie kompiuterio ir monitoriuje peržiūri Mapon platformos duomenis.
R GRUPA darbuotojas naudojasi Mapon transporto priemonių parko valdymo platforma

Kalbant apie transporto priemonių parko valdymą, R GRUPA ima pavyzdį iš aviacijos, kur saugumas ir nepriekaištingas darbas su duomenimis yra gyvybiškai svarbūs. Krišjānis Caune paaiškina, kad bendrovė daro atsargines duomenų kopijas – tam tikslui naudojami ir degalų valdymo, ir nuotolinio tachografų duomenų atsisiuntimo sprendimai. Jie padeda užtikrinti saugumą ir tikslumą, nes sumažina žmogiškųjų klaidų skaičių.

Valdymo sprendimai taip pat turi įtakos produktyvumui

R GRUPA vadovybė įsitikinusi, kad kruopštus tachografo taisyklių laikymasis yra pagrindinis kiekvieno vairuotojo produktyvumo rodiklis. Pailsėjęs žmogus yra daug produktyvesnis, o pervargęs – gerokai mažiau. Vairuotojo produktyvumas kelyje yra glaudžiai susijęs su saugumu, todėl R GRUPA pabrėžia, kad tachografo duomenis daugiausiai stebi siekdama įsitikinti, kad nė vienas vairuotojas nevažiuoja per daug. Sprendimas taip pat padeda nustatyti, kurie vairuotojai šiuo metu dirba nepakankamai ir kuriems galima skirti papildomų reisų.

Kadangi būtina laikytis teisinių reikalavimų, R GRUPA taip pat nustatė tachografų įspėjimus dėl kalibravimo ir duomenų atsisiuntimo terminų.

Maršrutų planavimas – lengviau su Mapon

Balto sunkvežimio kėbulas su keliais bendrovės R GRUPA logotipais
R GRUPA šiuo metu turi daugiau kaip 150 įrenginių, kurių dauguma prijungti prie Mapon platformos.

Krišjānis Caune įvardija galimybę analizuoti kasdienę veiklą kaip vieną didžiausių Mapon sprendimų privalumų.

Analizuojame ne tik tam, kad kontroliuotume, bet ir tam, kad geriau suvoktume, ką sugebame“.

Kiekvienas transporto priemonių parko valdymo sprendimas kasdien prisideda prie bendro rezultato. Maršruto planavimas yra akivaizdus pavyzdys – tai, kas anksčiau atrodė kaip teorinis nurodymas, kaip nuvykti iš taško A į tašką B, dabar yra duomenimis pagrįstas sprendimas. Įmonė vykdo detalų maršruto planavimą, bendrauja su vairuotojais, rengia optimalų maršrutą. Taip pat rengiami maršrutų žemėlapiai, kuriais gali naudotis visi, vairuojantys bendrovės transporto priemones.

R GRUPA supranta, kad popieriuje gerai atrodantis maršrutas ne visada gali būti įveikiamas, pavyzdžiui, dėl oro sąlygų. Kad vairuotojų laikas būtų kuo geriau išnaudojamas, kolegos iš logistikos skyriaus ir vairuotojai turi palaikyti gerus ryšius, kad galėtų atlikti pakeitimus. Tai taip pat turi teigiamos įtakos vairuotojų darbo užmokesčiui, nes nėra gaištamos valandos.

Mapon taupo brangiausią mūsų turimą dalyką – laiką. Jei galime sutaupyti laiko, tada galime sugalvoti, ką su juo daryti – svarbiausia iš tikrųjų atlaisvinti tą laiką“.

Ką vairuotojai mano apie Mapon sprendimus?

Du balti sunkvežimiai su R GRUPA logotipais stovi ant kelio kampu vienas kito atžvilgiu.
R GRUPA seka įvairias transporto priemones, įskaitant sunkvežimius

Transporto priemonių parko valdymas prasideda transporto priemonėje ir tęsiasi biure – abu etapai yra glaudžiai susiję, todėl visi darbuotojai turi suprasti, kaip ir kodėl įmonė naudoja konkrečius telematikos sprendimus.

R GRUPA atkreipia dėmesį, kad nors vairuotojai išsamiai nekomentavo Mapon sprendimų, tai nebūtinai reiškia, kad jie jų nesupranta ar jiems jų nereikia. Priešingai, žmogus labai greitai pripranta prie gerų dalykų. Jei per daug negalvojate apie tai, ką nors naudodami, vadinasi, jau pripratote prie sprendimo ir jo teigiamo poveikio jūsų kasdieniam gyvenimui. Tiek darbe, tiek gyvenime esame labiau linkę aptarti dalykus, kurie trukdo, o ne pabrėžti geruosius aspektus – tas pats pasakytina ir apie transporto priemonių parko valdymą.

Krišjānis Caune lygina transporto priemonių vairuotojų ir transporto priemonių parko vadovų santykius su profesionaliu sportu:

„Vairuotojus galime palyginti su profesionaliais sportininkais, o vadovus – su treneriais. Prašome vairuotojų nepamiršti vieno dalyko – įlipant į automobilį įdėti kortelę į tachografą. Vėliau galime dirbti su vairuotojais ir išsiaiškinti, kas buvo padaryta per dieną ir kaip tai padaryti geriau. Esame tarsi treneriai, kalbantys su sportininkais apie tai, kaip pagerinti jų rezultatus.“

R GRUPA taip pat pabrėžia, kad vairuotojai neprivalo analizuoti Mapon platformos duomenų – tai yra administracijos užduotis.

Mapon sprendimai – ne tik transporto skyriui

Transporto priemonių parko valdymo sprendimai teikia daug informacijos. Todėl Mapon platformą naudoja įvairūs skyriai, kad išanalizuotų visus duomenis ir pateiktų praktiškų įžvalgų.

R GRUPA įmonėje didžiausia Mapon sprendimų paklausa yra transporto skyriuje. Kita struktūra, kurioje taip pat dažnai naudojami šie sprendimai, yra logistikos skyrius. Mapon taip pat naudinga medienos ruošos ir kirtimo skyriui, nes jie taip pat turi dirbti su judėjimu ar transportu.

Apskritai visi R GRUPA darbuotojai, kurie naudojasi transporto priemonių parko įrenginiais, yra linkę naudotis Mapon pateiktais duomenimis, kad gautų patikimas važiavimo maršrutų ir laiko ataskaitas. Ši informacija taip pat svarbi buhalterijai, kuri naudoja Mapon sprendimus, siekdama užtikrinti, kad kiekvienas degalų litras būtų teisingai apskaitytas.

Su Mapon naujoves diegti lengviau

R GRUPA logotipas ant mėlynos sienos virš stalo įmonės biure.
R GRUPA diegia naujoves ir seka tvarumo tendencijas

COVID-19 pandemija paskatino daugelį įmonių skaitmeninti procesus ir suteikti patikimą nuotolinę prieigą prie dokumentų, susitikimų ir įrangos stebėjimo. Pastarasis aspektas ypač aktualus įmonėms, kurios įrangą naudoja atokiose vietose, įskaitant ne savo pagrindinėje šalyje.

Norėdama stebėti savo medienos smulkinimo įrangą, kurią R GRUPA vadina tikru mobiliuoju fabriku, įmonė nusprendė atlikti eksperimentą – ant vienos mašinos įrengė kelias kameras. Dėl šių kamerų dabar galima bet kuriuo metu prisijungti prie transporto priemonės ir nuotoliniu būdu patikrinti saugumą bei našumą realiuoju laiku.

Prie Mapon sprendimų prijungtos ir kitos sudėtingos mašinos, pavyzdžiui, degalų stebėsena, naudojant CAN duomenis, labai naudinga miško technikai, kurią R GRUPA plačiai naudoja savo kasdieniame darbe. Krišjānis Caune tokią technologiją netgi lygina su kosminiais laivais – jei anksčiau tokius sudėtingus įrenginius buvo galima pamatyti tik per televizorių, tai dabar beveik tokia pat pažangi įranga veikia čia pat, mūsų miškuose.

Tikimasi, kad ateityje tokios mašinos bus valdomos nuotoliniu būdu, be vairuotojo. Net jei šis scenarijus išsipildys, transporto priemonių parko valdymo sprendimai išliks aktualūs, nes jie leidžia užtikrinti, kad darbas vyktų taip, kaip reikia, iš bet kurios pasaulio vietos.

Kas būtų, jei telematikos sprendimai išnyktų?

Pokalbį su R GRUPA baigiame su humoru ir klausiame, kas nutiktų, jei telematikos sprendimai staiga išnyktų? Krišjanis Caune atsako užtikrintai:

„Palyginčiau tai su apokalipse. Esame taip pripratę prie įvairių technologinių sprendimų, kad telematika mums yra tiek pat vertinga kaip ir pats internetas. Kas nutiktų, jei abu staiga išnyktų? Žinoma, išgyventume, bet būtų labai sunku“.

Jei tavo įmonei taip pat reikia įvairių transporto priemonių parko valdymo sprendimų, užsisakyk konsultaciją su vienu iš Mapon klientų projektų vadovų arba kreipkis adresu sales@mapon.com!

CategoriesLT