Jäätävän tehokasta kylmäketjun hallintaa: Lämpötilaseuranta logistiikassa

Jos olet koskaan purkanut rahtia ja löytänyt ylikypsiä hedelmiä, itäviä vihanneksia tai värjääntyneitä katkarapuja, tiedät, kuinka lämpötilavirheet voivat vaikuttaa kuljetusten aikana tuotteiden pilaantumiseen.

Kylmäketjun hallinnassa oikean lämpötilan ylläpitäminen on elintärkeää liiketoiminnan menestykselle. Tässä artikkelissa syvennymme lämpötilaseurannan yksityiskohtiin logistiikassa, mukaan lukien merkittävimmät haasteet ja keinot haasteiden voittamiseksi lämpötilakaavioiden avulla.

Lämpötilaseuranta logistiikassa: 3 suurinta haastetta

Virheelliset yksikön asetusarvot

Kuva Mapon-järjestelmästä, jossa näkyy Lämpötila-osiossa jäähdytysyksikön toiminnan tilan asetukset.

Yksi suuri ongelma kuljetusyrityksille on, jos heidän jäähdytysyksiköidensä lämpötila-asetukset ovat väärin.

Kuvittele tilanne, jossa lähetys pitäisi säilyttää lämpötilassa +2°C, mutta inhimillisen virheen vuoksi yksikkö on asetettu lämpötilaan +22°C. Tällaisia virheitä tapahtuu useammin kuin voisi kuvitella.

Toinen yleinen virhe on desimaalipisteen puuttuminen tai lisääminen – esimerkiksi +6°C sijaan jäähdytyslaite on asetettu vahingossa lämpöön +0.6°C. Myös positiivisten ja negatiivisten numeroiden sekoittuminen on tavanomainen ongelma, esimerkiksi, jos lämpötilan pitäisi olla -6°C, mutta se on sen sijaan asetettu toimimaan asetuksella +6°C.

Samoin laitteiston viat, kuten kuolleet pikselit ohjauspaneelin näytössä, voivat johtaa virheellisiin lämpötila-asetuksiin.

Olipa syy mikä tahansa, poikkeaminen toivotuista parametreista vaarantaa kuljetettavien tavaroiden laadun. Lämpötilan etäseuranta logistiikassa voi pelastaa tilanteen, koska esimies voi havaita tällaiset virheet etänä heti ja ottaa yhteyttä kuljettajaan.

Virheellinen jäähdytysyksikön tila

Jäähdytettyjä tuotteita voidaan kuljettaa kahdessa eri toimintatilassa – jatkuvassa tilassa tai käynnistys-pysäytystilassa. Väärän tilan valinta aiheuttaa lämpötilaongelmia kuljetuksen aikana.

Jatkuvassa tilassa jäähdytysyksikkö toimii tauotta. Kun haluttu lämpötila saavutetaan, yksikkö siirtyy jäähdytystilaan matalalla nopeudella ja varmistaa optimaalisen lämpötilan hallinnan. Tämä tila on tyypillisesti suositeltava helposti pilaantuvien tavaroiden kuljetukseen, koska se estää lämpötilavaihtelut, jotka voisivat heikentää rahdin laatua.

Käynnistys-pysäytystila puolestaan toimii ajoittain, jolloin jäähdytysyksikkö käynnistyy ja sammuu säännöllisesti lämpötilan säätämiseksi. Vaikka tämä tila sopii tietyntyyppisille rahdeille, kuten ei-pilaantuville tavaroille, se aiheuttaa riskejä herkille tuotteille.

Lämpötilan vaihtelujen vuoksi käynnistys-pysäytystilassa tietyt rahdin osat saattavat kokea “yläpakastumista”, joka tarkoittaa sitä, että ylimmät kerrokset jäätyvät enemmän, kun taas loput pysyvät asetetussa lämpötilassa. Tämä voi vahingoittaa herkkiä tuotteita, kuten hedelmiä, vihanneksia tai maitotuotteita.

Lämpimät kuormat

Kuva kylmäketjulogistiikassa työskentelevästä henkilöstä, joka lastaa tuoreita mereneläviä ajoneuvon kylmätilaan.

Monet tuotteet, kuten hedelmät, maitotuotteet, merenelävät ja vastaavat helposti pilaantuvat tuotteet, on lastattava kyytiin oikeissa lämpötiloissa, jotta rahti pysyy tuoreena kuljetuksen aikana.

Kuvitellaan, että lähetät erän tuoreita mereneläviä vientiin. Jos niitä ei ole kunnolla jäähdytetty ennen niiden lastaamista kuorma-autojen kylmäperävaunuihin, ne eivät todennäköisesti päädy perille kauppojen hyllyille tuoreina.

Ilman esijäähdytystä merenelävät altistuvat enemmän lämpötilan vaihteluille, mikä voi johtaa pilaantumiseen tai kontaminaatioon. Tällaisissa tilanteissa kaikki lämpötilaseurannan virheet kylmäketjussa voivat tarkoittaa suuria tappioita sekä rahdin toimittajalle että vastaanottajalle. Siksi on erityisen tärkeää varmistaa sujuva ja luotettava kylmäketjun hallinta.

No, miten se sitten tehdään?

Luotettavien toimitusten salaisuus on oikeanlainen työskentely datan kanssa – erityisesti lämpötilakaavioiden avulla.

Jatka lukemista oppiaksesi, kuinka tulkitset lämpötilojen seurantakaavioita oikein!

Kuinka kylmälaitteet toimivat?

Kun katsot lämpötilan seurantakaavioita Mapon-järjestelmässä, näet erilaisia ​​käyriä eri ilmavirroille – tältä näyttää lämpötilaseuranta logistiikassa. Näitä kaavioita ymmärtääkseen kalustojohtajien ja kuljettajien on ymmärrettävä kylmäperävaunujen toimintaperiaate.

Jäähdytysyksikkö tuo kylmää ilmaa ylhäältä päin ja tämä ilma kiertää lastin läpi ja ympäröi tuotteet. Ilma kulkee sitten takaovia kohti ja imee lämpöä tavaroista matkan varrella.

Takaoville päästyään ilma laskeutuu ja saavuttaa lopulta lattian ja jatkaa lämmön imemistä tuotteista. Tätä prosessia kiertävästä ilmasta, lämmön imemisestä ja jäähdytysyksikköön palaamisesta kutsutaan yleisesti “paluuilmaksi”.

Graafinen kuva kuorma-autosta, jossa on kaksi ilmavirtaa kylmäperävaunun sisällä. Kuva selittää kylmän ilman ja paluuilman eron logistiikan lämpötilavalvonnassa.
Sininen väri – kylmä ilma; vihreä väri – paluuilma.

Paluuilman lämpötila edustaa tuotteen todellista lämpötilaa ja lämpötilan seurantajärjestelmä voi antaa arvokasta tietoa siitä, oliko tuote oikeassa lämpötilassa lastattaessa.

Lämpötilakaavioiden oikeaoppinen tulkinta

Kun tuotteet lastataan oikeassa lämpötilassa, paluuilman lämpötilan tulisi nopeasti laskea asetettuun lämpötilaan ovien sulkemisen jälkeen.

Tarkastele alla olevaa kaaviota nähdäksesi, kuinka lämpötilaa seurataan rahtia kuljetettaessa:

Kuvakaappaus Mapon-kalustonhallintajärjestelmästä, jota käytetään lämpötilan valvontaan kylmäketjussa. Kuvakaappaus näyttää oikein tehdyn lastauksen lämpötilakaavion.
Tuote lastataan oikeassa kuljetuslämpötilassa, jonka jälkeen lastauksen päätyttyä ja ovien sulkemisen jälkeen vihreä viiva, eli paluuilman lämpötila, laskee nopeasti punaisen viivan, eli asetetun lämpötilan, tasolle.

Jos tuotteet kuitenkin lastataan kyytiin lämpiminä, jäähdytysyksiköllä voi kestää merkittävästi kauemmin jäähdyttää ne haluttuun lämpötilaan, mikä johtaa korkeampaan polttoaineenkulutukseen ja mahdollisesti riskeeraa tuotteen laadun ja säilyvyyden.

Tässä on esimerkki siitä, kuinka lämpötilaseuranta logistiikassa havaitsee lämpimän kuorman:

Kuvakaappaus Mapon-kalustonhallintajärjestelmästä jota käytetään lämpötilan valvontaan logistiikassa. Kuvakaappaus esittää lämpötilakaavion, kun tuotteet on lastattu lämpimänä autoon.
Tämän tuotteen kuljetuslämpötilaksi on asetettu +8°C. Paluuilman lämpötila (vihreä viiva) tuotteen lastaamisen jälkeen on 21°C. Tässä esimerkissä kesti 2 päivää, ennen kuin kylmäperävaunu sai laskettua tuotteen lämpötilan haluttuun asetusarvoon.

Polttoaineenkulutus kylmäketjun ja lämpötilan hallinnassa

Kun tuote lastataan oikeassa lämpötilassa, jäähdytysyksikkö kuluttaa noin 1,1 litraa polttoainetta tunnissa. Jos tuote lastataan lämpimänä ja jäähdytysyksikkö joutuu toimimaan täydellä teholla saavuttaakseen asetetun halutun lämpötilan, polttoaineenkulutus on noin 4,1 litraa tunnissa.

Jos käytämme edellä mainittua esimerkkiä lämpimästä kuormasta, kylmäyksikkö kuluttaa kolme kertaa enemmän polttoainetta jäähdyttääkseen tuotteen lämpötilan kuin jos tuote olisi oikeassa lämpötilassa jo lastauksen aikana.

Esimerkissämme polttoaineen kulutus on:

  • 52 litraa kahdessa päivässä, jos tuote on oikeassa lämpötilassa ennen lastausta
  • 196 litraa kahdessa päivässä, jos kylmäyksikkö toimii tauotta jäähdyttääkseen lämpötilan haluttuun lämpötilaan

Ero kulutuksessa on ilmeinen, eikö vain?

Polttoaineen säästämiseksi sinun on seurattava lämpötilaa kylmäkuljetusten alusta alkaen. 

Varmista, että rahti on etukäteen jäähdytetty jo lastattaessa – ja jos näin ei ole, sinun on oltava yhteydessä rahtitoimittajaan ja ilmoitettava, että heidän tuotteensa eivät olleet oikeassa lämpötilassa.

Seuraa kaikkea oleellista dataa

Näiden ongelmien ratkaisemiseksi ota käyttöön alueen rajaus -työkalu Mapon-järjestelmässä. Sen avulla voit merkitä nouto- ja lastauspaikat kartalle, ja saada sitten hälytykset, kun tavarat lähtevät liikkeelle määritellyltä alueelta.

Käyttämällä järjestelmää lämpötilan seurantaan kalustojohtajat ja esimiehet voivat tarkastella tärkeitä parametreja, kuten yksikön asetuslämpötiloja, yksikön toimintatilaa ja tuotteen lämpötilaa, etänä yhdestä järjestelmästä.

Tässä on esimerkki lämpötilaraportin tiedoista, kun jäähdytyshälytys on lähetetty Mapon-järjestelmän kautta. Asiakas voi tehdä tietoon perustuvan päätöksen kuorman lastaamisesta eri perävaunuun ennen kuin se ehtii pilaantua.

Lisäksi, jos lämmin rahti havaitaan, Mapon-järjestelmä lähettää hälytyksen ilmoittaen, milloin lämpötilaa tulee laskea jäähdytyksen onnistumiseksi oikein.

Kuva kalustojohtajasta, joka katselee Mapon-järjestelmää tietokoneelta suorittaakseen lämpötilan valvontaa. Alusta lähettää hälytyksen, jossa kehotetaan kiinnittämään huomiota kylmälaitteisiin.

Kouluta johtajiasi ja kuljettajiasi suorittamaan lämpötilaseurantaa kylmäkuljetuksissa. Yrityksesi ei ole vastuussa pilaantuneesta rahdista, jos tuotetta ei ollut alunperinkään jäähdytetty oikeaan lämpötilaan noutopisteessä. Lämpötilakaavioiden avulla voit ottaa yhteyttä toimittajaan ja osoittaa, että tuote ei ollut asianmukaisesti jäähdytetty.

Mapon varmistaa vaivattoman lämpötilaseurannan logistiikassa

Meillä on paljon kokemusta kylmäkuljetusten logistiikasta, ja voimme auttaa sinua tehostamaan toimintaasi ja ylläpitämään tuotteiden laadun haastavimmillakin markkinoilla – mukaan lukien lääkkeet ja herkästi pilaantuvat elintarvikkeet.

Ota yhteyttä tiimiimme kuullaksesi lisää, miten voit integroida Maponin lämpötilan seurantaratkaisut osaksi päivittäistä toimintaasi!