5 risinājumi videi draudzīgam autoparkam

Ņemot vērā Eiropas Savienības plānus līdz 2050. gadam panākt klimatneitralitāti un samazināt kopējo siltumnīcefekta gāzu emisiju līdz nullei, ir skaidrs, ka ikvienam uzņēmumam ir jāpieliek pūles šī mērķa sasniegšanai. Īpaša atbildība ir transporta nozarei, jo pašlaik tā rada ¼ no pasaules CO2 izmešiem.

Šajā rakstā pastāstīsim par pieciem veidiem, kā, izmantojot autoparka vadības risinājumus, vari padarīt to videi draudzīgāku un palielināt kopējo uzņēmuma efektivitāti!

1. Efektīvāk pārvaldi degvielas patēriņu un samazini CO2 izmešus

Viens no veidiem, kā samazināt autoparka negatīvo ietekmi uz vidi, ir ieviest degvielas patēriņa pārvaldības sistēmu. Mapon degvielas kontroles sistēma palīdz izsekot un optimizēt degvielas patēriņu, kā arī samazināt izmaksas, vienlaikus uzlabojot autoparka ilgtspējību.

Mapon platformā arī vari apskatīt, cik daudz CO2 emisiju rada katrs uzņēmuma transportlīdzeklis, nodrošinot skaidru atspēriena punktu uzlabojumiem.

Ekrānuzņēmums ar Mapon platformu, kurā redzami degvielas patēriņa un CO2 izmešu dati.
Mapon platformas skats ar CO2 izmešu apjomu nobrauktajā attālumā.

2. Pilnvērtīgi izmanto visus uzņēmuma transportlīdzekļus

Lai uzturētu videi draudzīgu autoparku, ir svarīgi atrast līdzsvaru starp uzņēmuma darbības paplašināšanu un optimālo transportlīdzekļu daudzumu. Autoparka efektivitātes izsekošanas risinājums palīdzēs to paveikt. Gūsti atziņas no svarīgākajiem transportlīdzekļu noslodzes datiem – efektivitāti, braukšanas un tukšgaitas laiku, kā arī vidējo laiku dienā ar izslēgtu un ieslēgtu aizdedzi. Ar mūsu risinājumu varēsi pieņemt datos balstītus lēmumus par transportlīdzekļu skaitu autoparkā un to slodzes sadali, tādējādi uzturot ilgtspējīgu autoparku.

Ekrānuzņēmums ar tādiem Mapon autoparka efektivitātes risinājuma mērījumiem kā braukšanas un tukšgaitas laiks, kā arī vidējais laiks dienā ar izslēgtu un ieslēgtu aizdedzi.
Autoparka efektivitātes mērīšana Mapon platformā.

3. Veicini ilgtspējīgu braukšanas kultūru

Braukšanas kultūra ir viens no autoparka ilgtspējas faktoriem, par kuru bieži vien tiek aizmirsts. Taču tā ir jāņem vērā, jo pārmērīga tukšgaita, strauja bremzēšana un it īpaši ātruma pārsniegšana būtiski ietekmē degvielas patēriņu. Piemēram, samazinot ātrumu par 8–16 km/h, var ietaupīt 7–14% degvielas, kas būtiski ietekmē CO2 izmešu apjomu. Mūsu autovadītāju braukšanas analīzes risinājums ļauj identificēt konkrētus aspektus, kas jāuzlabo katra vadītāja sniegumā. Atceries – strādājot pie ilgtspējīga autoparka izveides, svarīga ir katra vadītāja rīcība!

Ekrānuzņēmums ar Mapon autovadītāju braukšanas paradumu uzraudzības risinājumu, kurā redzami ilgtspējīgas braukšanas aspekti un reitingi.
Mapon autovadītāju braukšanas analīzes risinājums.

4. Ievies transportlīdzekļu koplietošanu videi draudzīgākam autoparkam

Līdzīgi kā autoparka efektivitātes risinājums, arī transportlīdzekļu koplietošana padara autoparku videi draudzīgāku, optimālāk izmantojot uzņēmumam jau piederošos resursus. Ar Mapon risinājumu vari sekot līdzi transportlīdzekļu atrašanās vietai, novērtēt, kuri no tiem tiek lietoti par daudz vai maz, un uzlabot esošo resursu sadalījumu, pielāgojot autoparka lielumu. Turklāt darbinieki redzēs, kuri transportlīdzekļi ir pieejami, un varēs tos rezervēt platformā, tādējādi atvieglojot ikdienu.

Cilvēks, kas izmanto Mapon transportlīdzekļu koplietošanas risinājumu no mobilās ierīces, lai pārbaudītu transportlīdzekļa pieejamību un rezervētu to.

5. Digitalizē uzņēmuma papīra veidlapas

Mūsdienās vairāk un vairāk uzņēmumi atsakās no papīra dokumentiem un sāk lietot elektroniskus risinājumus. Padari savu autoparku ilgtspējīgāku un modernāku – sāc izmantot Mapon digitālās veidlapas! Risinājums sniedz iespēju izveidot gan personalizētas veidlapas, gan rediģēt esošās, lai pielāgotu tās uzņēmuma vajadzībām. Risinājums ir integrēts Mapon GO mobilajā lietotnē, tāpēc darbinieki var aizpildīt un parakstīt veidlapas jebkurā laikā un vietā.

Ekrānuzņēmums ar Mapon digitālo veidlapu risinājumu, kas atspoguļots tīmekļa platformā un mobilajā ierīcē.
Mapon platformas digitālo veidlapu sadaļa tīmekļa un mobilo ierīču lietotājiem.

Atceries, ka ilgtspējas iniciatīvu ieviešana prasa laiku, taču katrs solis šajā virzienā ved uz labāku pasauli un sniedz reālus ieguvumus uzņēmumam. Ja vēlies uzzināt vairāk par mūsu risinājumiem un veidiem, kā uzturēt videi draudzīgu autoparku, sazinies ar mūsu komandu!