GPS iekārtas un elektrovelosipēdi – Latvijas Pasta pieredze

Elektrifikācija ir viena no pēdējo gadu nozīmīgākajām tehnoloģiju tendencēm. Tā ir skārusi teju visas dzīves jomas, bet sevišķi transporta nozari. Ņemot vērā, ka Eiropas Savienība šobrīd atbalsta ne mazāk kā 581 transporta elektrifikācijas projektu, rodas pārliecība, ka elektrība kā enerģijas avots transporta nozarē turpinās savu uzvaras gājienu.

Viens no uzņēmumiem, kas lēmis doties elektrifikācijas virzienā, ir VAS Latvijas Pasts (turpmāk – LP). Tā ir organizācija, kas plašus ievadus neprasa – pasta pakalpojumi dažādos veidos Latvijas teritorijā tiek nodrošināti jau simtiem gadu, bet iestāde mūsdienu izpratnē sāka darboties 1992. gadā. Ņemot vērā, ka uzņēmuma ilgtspējību, sevišķi brīvā tirgus apstākļos, lielā mērā nosaka tā spēja pielāgoties dažādiem laikiem un jaunām tehnoloģijām, arī LP pastāvīgi meklē risinājumus, kā uzlabot pakalpojumu kvalitāti, ātrumu, kā arī pastnieku darba apstākļus. 

Pastniekiem jauns transportlīdzeklis

Plānojot biznesa attīstību, uzņēmuma uzmanību piesaistīja elektrovelosipēdi. Kā sarunā ar Mapon norādīja Latvijas Pasta vecākais projektu vadītājs Toms Vāvere, tas ir aktuāls vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, elektrovelosipēds ir videi draudzīgs pārvietošanās veids. Otrkārt, tas sniedz iespēju nobraukt lielākus attālumus ar apjomīgākām kravām. Treškārt, elektrifikācija nodrošina stabilu enerģijas avotu, piemēram, lukturiem un GPS izsekošanas ierīcēm. 

Uzņēmuma Latvijas Pasts elektrovelosipēds ārā uz ietves
Jaunie elektrovelosipēdi ir īpaši pielāgoti pasta vajadzībām

Tieši šīs ierīces un ar tām saistītie pakalpojumi ir Mapon un LP sadarbības pamatā. Publiskajā iepirkumā mūsu piedāvājums tika atzīts par izdevīgāko, kā rezultātā uzstādījām vairāk nekā 100 izsekošanas iekārtu, kas sūta atrašanās vietas un maršruta datus uz Mapon Pro platformu

Elektrovelosipēdu pielietojums un priekšrocības ir skaidras, bet kāpēc pastam ir nepieciešami GPS risinājumi? 

Plašs pielietojums vienkāršai tehnoloģijai

Neskatoties uz to, ka šīs konkrētās iekārtas nodrošina ierobežotu funkcionalitāti, tostarp atrašanās vietas noteikšanu un veikto maršrutu pārskatu, pasta kontekstā tām ir liela nozīme. Aprīkojuma atrašanās vietas noteikšana palīdz to atrast zādzību gadījumos un uzlabo darbinieku drošību kopumā, piemēram, pievēršot pārvaldītāja uzmanību, ja elektrovelosipēds ilgstoši atrodas vienā vietā vai ir ārpus paredzētā maršruta. Turklāt arī pastnieks var justies mierīgāk, zinot, ka zaudēto mantu ir iespējams atrast. 

Mapon Pro sadaļa Karte ar iezīmētu maršrutu
Kartē var ērti redzēt visus transportlīdzekļus un to maršrutus

Izsekošana nodrošina arī pamata līmeņa veloparka uzturēšanas risinājumus. Proti, ir iespējams noteikt, cik daudz izmantots konkrētais elektrovelosipēds, kas ļauj laicīgi ieplānot apkopi vai remontdarbus. Turklāt, konstatējot pārāk mazu nobraukumu ilgākā periodā, var atklāt potenciālus bojājumus. 

Vēl viena svarīga GPS sekošanas funkcija ir piegāžu kvalitātes nodrošināšana. Mēdz notikt situācijas, kad pastam ir jāpierāda sūtījuma piegādes fakts. 

Mapon risinājumi palīdz noteikt, ka aprīkojums konkrētā laikā un vietā atradies pie sūtījuma saņēmēja – kopā ar citiem datiem tas palīdz pierādīt, ka piegāde tiešām ir veikta. 

Sevišķi aktuāli tas ir gadījumos, kad sūtījumi, piemēram, tiesas pavēstes, ir nevēlami. Saņēmējs cenšas maldināt, ka pastnieks nebija ieradies, bet Mapon Pro platformā redzamais pierāda pretējo.

LP pārstāvis arī ieskicēja plānoto darbu pie maršrutu optimizācijas. Proti, pastnieka darbs sastāv no pieturvietām. Ja uzdevums ir piegādāt jaunāko žurnālu abonentiem, tad no visām adresēm tiek izveidots iespējami loģiskāks maršruts. 

Iespēja vizualizēt darbinieka reālo maršrutu un mērotos kilometrus ļoti palīdz saprast, vai un kādi uzlabojumi ir nepieciešami. 

Kā nekā Latvijā ir ap 1.3 miljoni pastkastīšu uz 900 pastniekiem – jebkuri dati un optimizācijas iespējas ir vērtīgas. 

Sadarbību ar Mapon vērtē atzinīgi

Lai gan sistēmu testēšana un risinājumu ieviešana vēl nav pilnībā noslēgusies, LP jau ir iepazinušies gan ar Mapon Pro platformu, gan uzņēmumu kopumā. LP pārstāvis piemin, ka pastam ir pieredze ar dažādām karšu un GPS sistēmām, kas ļauj Mapon risinājumus izvērtēt arī plašākā tirgus kontekstā.

“Sevišķi atzinīgus vārdus jāvelta Mapon Pro intuitīvajam, ērtajam dizainam, kas vienlaikus gan atbilst pasta prasībām un vajadzībām, gan ir viegli apgūstams un lietojams,”

norāda Toms. Reizēm programmatūras izstrādātāji koncentrējas uz funkcionalitāti, nepievēršot uzmanību lietotāja pieredzei – Latvijas Pasta ieskatā, šis apgalvojums neattiecas uz Mapon risinājumiem. 

Arī runājot par sadarbību kopumā, Toms norādīja, ka nekādu nopietnu problēmu nav bijis. Viņš stāsta, ka ar Elīnu (pārdošanas projektu vadītāju) ir ļoti profesionāla, ātra komunikācija. Viņaprāt, Mapon klienta pieredzes prioretizēšana izpaužas gan produktu izstrādē, gan saziņā.

Divi Mapon un viens Latvijas Pasta darbinieks stāv pie pasta elektrovelosipēdiem
Pie jaunajiem elektrovelosipēdiem pozē Latvijas Pasta pārstāvis Toms (vidū) kopā ar Mapon projektu vadītāju Elīnu un produkta attīstības vadītāju Kalvi

Ja arī tavam uzņēmumam ir aktuāli dažādu transportlīdzekļu pārvaldības risinājumi sadarbībā ar atbildīgu, ieinteresētu partneri, sazinies ar Mapon klientu projektu vadītāju jau tagad!