Telemātikas risinājumi un ceļu uzturēšana ziemā. Rīgas Tilti pieredze

Ziema mēdz būt saspringts laika periods kā autovadītājiem, gājējiem un atbildīgajām iestādēm, tā arī dažādu brauktuvju uzturētājiem. Laikapstākļu prognozes ne vienmēr atbilst realitātei un dažreiz laikapstākļu straujas izmaiņas pārsteidz gan ceļu uzturētājus, gan satiksmes dalībniekus. Lai gan droša braukšana, tostarp transportlīdzekļa tehniskā sagatavotība, ir primāri atkarīga no katra paša, atbildība ziemas sezonā lielākoties tiek likta tieši uz ceļu uzturētājiem. 

Autoparka pārvaldības tehnoloģijas sniedz uzņēmumiem iespēju šo uzdevumu vienkāršot, ļaujot noteikt ceļu uzturēšanas tehnikas atrašanās vietu, sekot līdzi degvielas patēriņam, veikt precīzu izkaisītā pretslīdes materiāla uzskaiti, kā arī sniegt pasūtītājam precīzu informāciju par paveikto.

SIA Rīgas Tilti ir uzņēmums ar ilggadēju pieredzi tiltu, satiksmes pārvadu un arī ielu uzturēšanā. Par to, kā telemātikas risinājumi ir atvieglojuši tā darbību, lasi tālāk rakstā. 

Brauktuvju uzturēšana ziemas periodā

Rīgas Tilti pamatnodarbošanās jau vairāk nekā 30 gadus ir tiltu, satiksmes pārvadu un tuneļu ikdienas uzturēšana un remonts visā Latvijā. Uzņēmuma Autotransporta un mehanizācijas pārvaldes vadītāja vietnieks Valdis Vaivods dalās, ka šajā laikā daudz kas ir mainījies un Rīgas Tilti, tāpat kā daudziem citiem uzņēmumiem, ir nācies pielāgoties. 

“Sākotnēji bijām pie cita pakalpojumu sniedzēja, kurš pietiekami efektīvi nodrošināja atrašanās vietas datus. Ja pārējām mašīnām risinājums mūs vairāk vai mazāk apmierināja, ziemas uzturēšanas tehnikai ar to vairs nepietika,” lēmumu izvēlēties Mapon skaidro Valdis Vaivods.

Rīgas Tilti jau vairākus gadus piedalās publiskajos iepirkumos par ziemas uzturēšanas darbiem uz tiltiem un ceļu pārvadiem tieši Rīgas pilsētas pašvaldībā, kur, salīdzinot ar citām Latvijas pilsētām, šo konstrukciju ir visvairāk. Valdis, kurš ikdienā sevi devē par autoparka administratoru, papildina, ka šis segments Rīgā ir viens no prasīgākajiem, jo, saskaņā ar normatīvajiem aktiem, augstas noslodzes posmos ikdienas uzturēšanas darbiem ziemā atvēlētas trīs stundas. Savukārt pašvaldības autoceļu pārvaldītājs jeb pasūtītājs šo latiņu ir pacēlis vēl augstāk, atvēlot darbam vien divas stundas. Šajās reizēs ir īpaši svarīgi spēt parādīt paveikto.

Pasūtītājam vienmēr ir taisnība

Nav noslēpums, ka mūsdienu bizness ikvienā jomā balstās uz zelta patiesību – pircējam vienmēr ir taisnība. Šī tendence vērojama arī publiskajos iepirkumos. Attīstoties tehnoloģijām un to radītajām iespējām, arī pasūtītājs zina telemetrijas iekārtu sniegtās priekšrocības, tāpēc datu ieguve par to, vai uzturēšanas tehnika ir bijusi objektā, kaisījusi pretslīdes materiālu vai strādājusi ar sniega šķūri daudzviet pasaulē jau kļuvusi par normu.

Rīgas Tilti autoparka administrators dalās, ka tieši efektīva kopdarba rezultātā ar Mapon ekspertiem, uzņēmums jau pirms vairākiem gadiem ieviesis efektīvus risinājumus datu ieguvei. Tieši Rīgas Tilti bija pirmais uzņēmums, kuram tika uzstādīts papildaprīkojums pretslīdes materiāla patēriņa noteikšanai. Tā sauktās kaisīšanas pultis ir ātri un vienkārši uzstādāmas, tās var pievienot transportlīdzeklim sezonas sākumā un pavasarī ņemt nost. Risinājums ļauj ne tikai parādīt, bet arī pierādīt, ka tiek kaisīti nevis 10 grami, bet 40 grami materiāla – precīzi pēc pasūtītāja vēlmēm.

Mapon platformā var ievākt datus par padarīto darbu

“Ziemas uzturēšanas tehnikai, konkrēti kaisītājiem, tirgū ir pieejamas speciālās iekārtas, kas tiek uzstādītās uz paša mehānisma, taču tās ir dārgas. Mapon mums spēja piedāvāt efektīvu risinājumu, kas bija finansiāli krietni izdevīgāks,”

stāsta Valdis.

Mapon piedāvātās kaisīšanas pultis palīdz noteikt izmantotā pretslīdes materiāla daudzumu

Tikpat svarīgi, kā izkaisītā pretslīdes materiāla uzskaitīšana, uzņēmumam ir spēt parādīt, ka ziemas uzturēšanas tehnika konkrētā objektā ir šķūrējusi sniegu. Tas tiek panākts ar leņķu sensoru palīdzību, kas spēj Mapon platformā parādīt, kurā brīdī lāpsta ir bijusi pacelta un kurā nolaista jeb, kad ir ticis šķūrēts. 

“Mums ir iespēja parādīt Rīgas domes Satiksmes departamentam to, ko viņi no mums prasa. Tas ļoti atvieglo ikdienu, jo nav nepieciešami papildu skaidrojumi vai sarežģītas atskaites, nav arī pārpratumu par to, kas ir vai nav ticis darīts. Ziemas periodā tas tiltu un pārvadu uzturēšanā ir visefektīvākais,“

tā Valdis.

Ļauj samazināt degvielas patēriņu

Kamēr pasūtītājs ir priecīgs par iespēju uzzināt, kur un kad konkrētā tehnikas vienība ir bijusi, Rīgas Tilti komanda vislielāko atdevi jūt tieši degvielas patēriņa samazinājumā. Pateicoties Mapon degvielas kontroles risinājumam, uzņēmums ir spējis izskaust liekos kilometrus darbinieku maršrutos, kā arī piedāvāt konkurētspējīgu, faktos balstītu izmaksu tāmi konkursos.

Mapon ļauj sekot degvielas izlietojumam, izmantojot degvielas līmeņa sensorus vai borta datorā (CAN) pieejamo informāciju. Dati tiek augšupielādēti Mapon platformā, uzskatāmi parādot transportlīdzekļa veikto maršrutu, cik ilgu laiku tās ir pavadījis stāvot ar ieslēgtu aizdedzi un tukšgaitā, kāda ir veiktā distance un kopējais degvielas patēriņš. Tāpat ir iespēja arī fiksēt degvielas zādzību gadījumus.

“Mums bija daudz problēmu ar degvielas patēriņu. Kad uzlikām Mapon iekārtas, es varēju izsekot pat reizes, kad divi litri tika nolieti,” Rīgas Tilti pieredzē dalās Valdis. “Transportlīdzekļu atrašanās vieta palīdzēja arī izsekot gadījumus, kad autovadītāji uzņēmuma mašīnas izmantoja savām vajadzībām. Nu tā – braucu garām mājām, mazu līkumiņu uztaisīšu. Bet tas līkumiņš pārvēršas kilometros,” viņš turpina.

Noslēdzot sarunu, vaicājām Rīgas Tilti pārstāvim par kopējo sabiedrības ieguvumu telemātikas risinājumu ieviešanā, uz ko Valdis atbild īsi: “Ieguvēji ir visi”. 

“Uzņēmumam tas ir vērtīgi attiecībā pret pasūtītāju, jo viņš redz, ko mēs darām, kā mēs darām un vai mēs pareizi darām, tādējādi vairojot savstarpēju uzticību. Pasūtītājs, savukārt, šo informāciju izmanto, lai komunicētu ar sabiedrību. Ja ir fakti un cipari, uz kuriem balstīties, arī viņiem tas palīdz būt atklātiem savā darbā. Sabiedrība zina, ka uzturēšanas darbi notiek,” pārdomās dalās Valdis. 

Ja ceļu uzturēšana ziemā ir arī tava uzņēmuma darba plānā, piesakies konsultācijai ar Mapon ekspertu un uzzini, kā telemātikas risinājumi šoziem var palīdzēt tev.