Telemaatikalahendused ja talvine teehooldus. Ettevõtte Rīgas Tilti kogemus

Talv võib nii autojuhtidele, jalakäijatele, vastutavatele asutustele kui ka erinevatele teehooldajatele stressirohkeks perioodiks osutuda. Ilmaennustused ei vasta alati tegelikkusele ja vahel üllatavad kiired ilmamuutused nii teehooldajaid kui ka liiklejaid. Olgugi et ohutu liiklemine ja ka sõiduki tehniline valmisolek sõltub eelkõige igaühest endast, lasub talvehooajal vastutus enamasti otseselt just teehooldajatel.

Autopargi haldustehnoloogia annab ettevõtetele selle ülesande lihtsustamise võimaluse, võimaldades kindlaks määrata teehooldustehnika asukoha, kütusekulusid jälgida, puistatavaid libedustõrje vahendeid täpselt arvestada ning samuti tellijale tehtud tööde kohta täpset teavet anda.

SIA Rīgas Tilti on ettevõte, kellel on sildade, viaduktide ja tänavahoolduse pikaajalised kogemused. Loe artiklist lähemalt, kuidas telemaatikalahendused ettevõtte tööd lihtsustasid.

Sõiduteede hooldus talveperioodil

Juba üle 30 aasta on ettevõtte Rīgas Tilti põhitegevus olnud sildade, viaduktide ja tunnelite igapäevane hooldus ja remont terves Lätis. Ettevõtte autotranspordi ja mehaanikaosakonna juhataja asetäitja Valdis Vaivods ütleb, et selle ajaga on toimunud mitmed muutused ning nagu ka paljud teised ettevõtted, on Rīgas Tilti pidanud olukorraga kohanema.

„Kõigepealt kasutasime ühe teise teenusepakkuja teenuseid, kes tagas asukohaandmed piisavalt tõhusalt. Kui ülejäänud masinate puhul see lahendus meid enam-vähem rahuldas, siis talvise hooldustehnika puhul sellest enam ei piisanud,“ selgitab Valdis Vaivods ettevõte Mapon valimise otsust.

Juba mitu aastat osaleb Rīgas Tilti Riia omavalitsuse sildade ja viaduktide talihooldustööde hangetes. Võrreldes Läti muude linnadega on just Riias neid ehitisi kõige rohkem. End igapäevatöös autopargi halduriks nimetav Valdis lisab, et see segment on Riias üks nõudlikumaid, sest õigusaktide kohaselt on talvel liiklustihedatel aegadel igapäevasteks hooldustöödeks ette nähtud kolm tundi. Omavalitsuse teedehaldaja ehk tellija on selle lati veelgi kõrgemale tõstnud, andes töö ärategemiseks vaid kaks tundi. Neil puhkudel on eriti oluline äratehtud tööd ka tõendada.

Tellijal on alati õigus

Pole mingi saladus, et mis tahes valdkonnas toetub tänapäevane ettevõtlus käibetõele – ostjal on alati õigus. Seda suundumust võib täheldada ka riigihangetes. Tehnoloogia ja selle loodud võimaluste arenedes tunneb klient ka telemeetriaseadmete tagatavaid eeliseid. Seega on maailmas juba mitmeti normiks muutunud, et on võimalik saada andmeid selle kohta, kas hooldustehnika on objektil viibinud, libedustõrje vahendeid puistanud või lumesahaga töötanud.

Rīgas Tilti autopargi haldur räägib, et just Maponi spetsialistidega tehtud tõhusa ühiskoostöö tulemusena võttis ettevõte andmete omandamise tõhusad lahendused juba mitu aastat tagasi kasutusele. Just Rīgas Tilti oli esimene ettevõte, kelle sõidukitesse paigaldati libedustõrje vahendite kulu kindlaksmääramise lisaseadmed. Niinimetatud puistamispuldid on kiiresti ja lihtsalt paigaldatavad, need on võimalik hooaja algul sõiduki külge kinnitada ja kevadel jälle maha võtta. Selline lahendus võimaldab nii näidata kui ka tõendada, et maha puistati mitte 10 grammi, vaid 40 grammi vahendit − just nii, nagu klient soovib.

„Talvise hooldustehnika ja konkreetselt puisturite puhul on turul saadaval erivarustus, mis paigaldatakse mehhanismi enda külge, aga see on kulukas. Mapon suutis meile tagada tõhusa lahenduse, mis oli rahaliselt palju soodsam,“

räägib Valdis.

Libedustõrje vahendi arvestusega võrdväärselt oluline on ka see, et ettevõte peab suutma tõendada, et talihooldustehnika on konkreetsel objektil lume sahkamistöid teinud. See saavutatakse nurgaandurite abil. Maponi platvormil suudavad need näidata, millal oli lumesahk üles tõstetud, millal alla lastud ja millal reaalselt lund sahati.

„Meil on võimalik Riia linnavalitsuse transpordiosakonnale nende nõutut ka tõendada. See teeb igapäevaelu palju lihtsamaks, sest täiendavaid selgitusi ega keerulisi aruandeid ei ole vaja ning tehtud või tegemata jäetud töö asjus arusaamatusi ei teki. Talveperioodil on see sildade ja viaduktide hooldamisel kõige tõhusam,“

ütles Valdis.

Võimaldab kütusekulu vähendada

Kui tellijal on hea meel teada saada, kus ja millal konkreetne sõiduk on viibinud, siis Rīgas Tilti meeskond ise tunneb suurimat tasuvust just kütusekulu vähendamisel. Tänu Maponi kütusekontrolli lahendusele suutis ettevõte töötajate marsruutide liigsed kilomeetrid likvideerida ning samuti hangetel konkurentsivõimelisi ja faktidele tuginevaid eelarveid pakkuda.

Mapon võimaldab jälgida kütusekulu, kasutades selleks kütusetaseme andureid või pardaarvutis (CAN) saadaolevat teavet. Andmed laaditakse üles Maponi platvormi, näidates ülevaatlikult sõiduki läbitud marsruuti, sisselülitatud süüte ja tühikäiguga seismise aega, läbitud vahemaad ja kogu kütusekulu. Samuti on võimalik tuvastada kütusevarguse juhtumeid.

„Kütusekuluga oli meil palju probleeme. Paigaldades Maponi seadmed, sain järele isegi nendele juhtumitele, mil varastati vaid kaks liitrit,“ jagab Valdis Rīgas Tilti kogemusi. „Sõidukite asukoht aitas jälgida ka neid juhtumeid, mil autojuhid kasutasid ettevõtte sõidukeid omaenda vajadusteks. Umbes et „sõidan kodust mööda, teen väikese tiiru“. Aga see nö väike tiir hakkas juba kilomeetriteks muutuma,” jätkab ta.

Jutuajamise lõpul küsisime Rīgas Tilti esindajalt, et milline on telemaatikalahenduste rakendamisel ettevõtte saadav kasu üldkokkuvõttes. Sellele vastas Valdis lühidalt järgmiselt: „Kasu lõikavad kõik pooled.“

„Ettevõtte puhul on see kasulik tellijaga koostööd tehes, sest tellija näeb, mida me teeme, kuidas me seda teeme ja kas teeme õigesti. See parandab vastastikust usaldust. Tellija aga kasutab seda teavet ettevõttega suhtlemiseks. Kui olemas on faktid ja numbrid, millele toetuda, aitab see ka neid oma töös avameelne olla. Ettevõte teab, et hooldustööd on käimas,“ mõtiskleb Valdis.

Kui talvine teehooldus on ka Sinu ettevõtte tööplaanis aktuaalne, registreeru Maponi spetsialisti konsultatsioonile ja saad teada, kuidas telemaatikalahendused sel talvel sind aidata saavad.