RMC-Transports: tachografo sprendimai 10 kartų palengvino darbo laiko planavimą

Šiandien sunku įsivaizduoti transporto ir logistikos pramonę be telematikos sprendimų. Vien Europoje yra daugiau nei milijonas įmonių, teikiančių transporto paslaugas, todėl dėl klientų, ieškančių aukščiausios kokybės už geriausią kainą, vyksta arši konkurencija. Tai, be kita ko, padeda užtikrinti transporto priemonių parko valdymo sistemos.

Norėdami sužinoti, kokie yra svarbiausi veiksniai verslui renkantis telematikos paslaugų teikėją ir kaip šie sprendimai padeda kasdienėje veikloje, pakvietėme pasikalbėti SIA RMC-Transports generalinį direktorių Artūrs Barojans.

1. Kokybiško transporto priemonių parko valdymo programinės įrangos sprendimai

RMC-Transports su Mapon bendradarbiauja nuo 2018 m., nors anksčiau naudojosi kito telematikos paslaugų teikėjo paslaugomis. Apibūdindamas perėjimą, Artūrs nurodo, kad tuo metu iš transporto priemonių parko valdymo sistemos tikėtasi tik tikslaus ir stabilaus GPS sekimo.

RMC-Transports kartu su susijusia įmone RMC Logistics vykdo krovinių pervežimą Europoje ir į trečiąsias šalis, kuriose veikla šiuo metu yra apribota dėl geopolitinės situacijos. Bendrovės pagrindinės paskirties vietos yra Italija, Vokietija, Beniliukso šalys, Skandinavija ir, visai neseniai, Baltijos šalys, kur prekės pristatomos naujomis tentinėmis puspriekabėmis – GARDIN ir BORT tipo priekabomis. RMC-Transports daugiausia teikia tiesiogines paslaugas siuntėjui / gavėjui, taip užtikrindami vairuotojui palankų darbo grafiką, leidžiantį reguliariai grįžti namo.

Prisimindamas situaciją, dėl kurios pasikeitė paslaugų teikėjai, Artūrs sako: „Praktiškai įvažiuojant į Rusiją ar Baltarusiją, transporto priemonė dingo iš žemėlapio, nors paslaugos teikėjas teigė, kad ten taip pat teikia sekimo paslaugą.

Susisiekėme su kitu vežėju, kuris rekomendavo Mapon. Per kelias dienas perėjome prie naujos sistemos. Tuo metu mes visi per platformą aktyviai stebėjome, kaip pirmasis sunkvežimis kirto tą pačią sieną, ir viskas veikė! Jokių trikdžių!

2. Veiksmingi telematikos sprendimai

Tachogram

Paklaustas apie sprendimus, kuriuos RMC-Transports naudoja dažniausiai ir kurie padarė didžiausią įtaką jų kasdienei veiklai, įmonės generalinis direktorius nedelsdamas atsako – tachografų duomenų įkėlimas ir tvarkymas: „Didžiausias privalumas neabejotinai yra Tachogram, kur matome visus darbo laikus. Anksčiau turėdavome tikėti vairuotojų žodžiais arba tiesiog skaičiuoti ant pirštų, kad sužinotume, kiek valandų vairuotojas nuvažiavo, kiek jis išnaudojo ir kiek dar liko darbo laiko. Buvo labai sunku tiksliai suplanuoti tvarkaraščius.“

Apibūdindamas situaciją įmonėje prieš sprendimo įgyvendinimą, Artūras pasakoja apie atvejį, kai vairuotojas pristatė siuntą Italijos šiaurėje ir vadovas paskambino jam ir paprašė paimti krovinį vėliau tą pačią dieną šalies pietuose. Vairuotojas atsakė: „Apgailestauju, aš nebeturiu darbo valandų!“ Dabar galima sužinoti, ar vairuotojas galės paimti krovinį ir kaip jį galės paimti, sudaryti planą ir negaišti laiko nereikalingiems pokalbiams.

Dabar tereikia atidaryti platformą, vienas spustelėjimas ir viską matote. Vairuotojas turi pailsėti ir viskas. Su Tachogram, dispečeriams ir logistikos darbuotojams planuoti yra dešimt kartų lengviau, jei ne daugiau!“

– sako Artūras.

Nuotolinis skaitmeninių tachografo duomenų atsisiuntimas

Be to, įmonės atstovas pabrėžia galimybę tachografų duomenis atsisiųsti nuotoliniu būdu. Kadangi pagal Europos Sąjungos teisės aktus reikalaujama dažnai atsisiųsti tachografo duomenis, o jų nesilaikant gali būti skiriamos didelės baudos, įmonės tam skiria daug dėmesio. Tačiau praktiškai rankiniu būdu atsisiųsti duomenis reiškia fiziškai aplankyti kiekvieną transporto priemonę ir jos vairuotoją. Įmonei, turinčiai didelį transporto priemonių parką, tai yra didelė našta.

Kaip nurodo Artūrs: „Turėjau pats rūpintis kiekvienu iš jų ir atsisiųsti duomenis. Žinoma, tam reikia laiko. Vairuotojai ne visada atvyksta darbo valandomis ir ne visada išvyksta darbo valandomis. Taip pat pasitaikydavo, kad kartais duomenys būdavo neatsisiunčiami, o dėl to skiriamos didelės baudos.

„Jei Tachogram yra didelis pranašumas dispečeriams ir vadovams, tai mano darbą palengvino nuotolinio atsisiuntimo sprendimas.“

Be laiko, kurio prireikdavo informacijai surinkti, man prireikdavo 2–3 dienų, kol atsisiųsdavau ir suvesdavau visą informaciją. Dabar tai trunka 20 minučių! Įdomumo dėlei, aš iš tikrųjų skyriau tam laiko ir patikrinau!

Įmonės atstovas pabrėžia, kad apskaitos skyriaus kolegos taip pat labai vertina informaciją, kuri yra aiškiai apibendrinta ir yra iš karto paruošta tolimesniam naudojimui.

Degalų kontrolė

Degalų kontrolės sprendimas taip pat buvo svarbus privalumas RMC-Transports kasdieniame darbe. Pradėjus bendradarbiauti su Mapon, nė vienoje transporto priemonėje nebuvo įrengti degalų lygio jutikliai. Dabar jie yra beveik visose.

Paklausus, ar įmonėje sumažėjo degalų sąnaudos, atsakymas yra teigiamas. „Pirmąsias transporto priemones degalų lygio jutiklių įrengimui pasirinkome pagal jų ankstesnius rezultatus, pasirinkdami tas, kurios sunaudojo daugiau nei turėtų. Ir įvyko stebuklas: transporto priemonės iš tiesų pradėjo efektyviau naudoti degalus!“ – šypsodamasis sako Artūrs. „Tai buvo atspirties taškas, po kurio mes šia įranga aprūpinome likusį transporto priemonių parką“, – tęsia jis.

Šis sprendimas ne tik padėjo sutaupyti pinigų, bet ir pagerino kasdienės veiklos efektyvumą.

Kiekvieno mėnesio pabaigoje savo buhalteriui galiu tiksliai pasakyti, kiek degalų liko kiekviename bake, o tai palengvina ataskaitų teikimą. Tai taip pat prisidėjo prie bendro degalų sąnaudų mažinimo transporto priemonių parke,“

– sako RMC-Transports vadovas.

Šiuo metu daugumoje įmonės sunkvežimių yra įrengti degalų lygio jutikliai, kurie taip pat pasirodė esantys veiksmingi prieš degalų vagystes. Artūrs dalijasi atveju, kai vidury nakties Mapon mobiliojoje programėlėje jam buvo pranešta apie spartų degalų lygio kritimą vienoje transporto priemonėje. Nedelsiant buvo susisiekta su vairuotoju ir, kadangi jis ilsėjosi transporto priemonėje, galėjo iš karto ją užvesti ir išgąsdinti vagį. Nors tam tikra žala jau buvo padaryta, šis įspėjimas padėjo išvengti didesnių nuostolių.

Artimiausiu metu bendrovė planuoja savo transporto priemonių parke įrengti išmaniuosius degalų dangtelius, nes mano, kad abu sprendimai papildo vienas kitą. Nors išmanieji degalų dangteliai suteikia papildomą apsaugą, degalų lygio jutikliai ne tik leidžia suprasti ir pastebėti vagių padarytą žalą, bet ir kasdien stebėti degalų sąnaudas.

„Būkime atviri – visi naudojamės automobiliais, visi žinome, kad rodmenys prietaisų skydelyje ne visada būna tikslūs. Naudodamas degalų lygio jutiklius galiu matyti tikslų kiekį. Vairuotojai dažnai man skambina ir klausia, ar užteks degalų pasiekti kitą degalinę, kuri yra už 1000 km“, – atkreipia dėmesį Artūrs.

3. Nauji, perspektyvūs sprendimai ir profesionali komanda

Pokalbio metu mes pakartotinai grįžtame prie teigiamo bendradarbiavimo su Mapon komanda, ypač jų klientų projektų vadovu ir technikais, su kuriais jie dažniausiai bendrauja.

„Labai vertinu bendradarbiavimą su Mārtiņš, mūsų klientų projektų vadovu, kuris skyrė laiko ateiti ir susitikti su mumis. Jis pristatė kai kurias naujausias funkcijas, trumpai pademonstravo ir paaiškino, kaip ši informacija galėtų pagerinti mūsų kasdienę veiklą. Akivaizdu, kad naršau platformoje ir bandau sužinoti naujoves, bet labai malonu, kad kas nors ateina, parodo ir paaiškina, kaip tai veikia“, – sako Artūrs.

Transporto priemonių apžiūros

Po susitikimo su Mapon, RMC-Transports komanda pradėjo naudotis transporto priemonių apžiūros funkcija, kurioje vairuotojai gali įrašyti pastabas apie savo transporto priemonės techninę būklę per Mapon GO mobiliąją programėlę. Kaip nurodo Artūrs: „Kai turiu laiko, pats pažiūriu, kaip tai veikia. Tada įdiegiame vairuotojams su išmaniaisiais telefonais skirtą programėlę ir lėtai mokomės kartu.“

„Tai dar viena funkcija, kuri labai palengvina mano darbą. Anksčiau turėdavau prašyti, kad kiekvienas vairuotojas visą informaciją užrašytų ant popieriaus, o paskui periodiškai ją surinkdavau. Kartą per šešis mėnesius peržiūrėdavau informaciją ir ją apibendrindavau. Naudodamas šį sprendimą galiu greitai nusiųsti užduotį vairuotojui programėlėje, jis per pertrauką viską patikrina ir man dėl to nereikia jaudintis. Tą pačią dieną galiu pamatyti dabartinę transporto priemonės būklę, sužinoti, ko trūksta, jei ko nors trūksta, ir ar man tai reikia gauti. Daugiau jokių nereikalingų sustojimų biure ar popierinių formų pildymo“, – sako generalinis direktorius.

Vairuotojų elgesena

Vairuotojų elgsenos analizė taip pat yra vienas iš sprendimų, kurį bendrovė kartais naudoja, tačiau dabar jam rasta papildomų taikymo galimybių.

„Paskutinio susitikimo su Mārtiņš metu sužinojau, kad kitose įmonėse vyrauja praktika skatinti vairuotojus vadovautis gerais vairavimo principais organizuojant varžybas. Planuoju išsamiau pristatyti komandai idėją ir sprendimą, kitą mėnesį atidžiau išnagrinėti rezultatus ir apdovanoti efektyviausius vairuotojus,“ – sako Artūrs.

Galiausiai generalinis direktorius taip pat primena mažiau teigiamą atvejį, kai Mapon komanda sugebėjo aktyviai reaguoti ir rasti puikų sprendimą. Be kliento projektų vadovo, įmonės atstovai dažniausiai bendrauja su technikais, kurie montuoja GPS sekimo įrenginius ir kitą įrangą. Nors Artūrs jų darbą dažniausiai apibūdina kaip sklandų ir kokybišką, buvo atvejis, kai dėl lėto techniko darbo jis buvo priverstas pasilikti gerokai po darbo valandų.

„Kitą kartą užsakydamas techniką per palaikymo komandą norėjau, kad būtų nurodyta, kas bus paskirtas atvykti. Manęs iškart paklausė, ar nebuvo jokių problemų, ir aš sąžiningai papasakojau apie savo paskutinę patirtį. Nuo to laiko konkretus technikas nebuvo paskirtas atlikti darbą mums, o bendradarbiavimas buvo puikus!“ – sako Artūrs, pridurdamas, kad malonu būti išgirstam ir matyti, kad Mapon komandai rūpi pagerinti savo klientų patirtį.

Pokalbio pabaigoje Artūrs nurodo, kad jis taip pat vertina mažesnes funkcijas, kurios nėra reikšmingos kasdieniame darbe, tačiau vis tiek palengvina kelių įmonių veiklą. Pavyzdžiui, priminimus apie transporto priemonės draudimą, tachografo kalibravimą arba techninės apžiūros terminus. „Paėmus kiekvieną mygtuką Mapon platformoje, atrodo, kad kiekvienas iš jų kažką palengvina!“ – Artūrs šypsodamasis užbaigia.

Jei nori sužinoti daugiau apie darbą su Mapon ar bet kurį iš platformoje prieinamų sprendimų, užsiregistruok Mapon eksperto konsultacijai!

CategoriesLT