Videotelematik är en lösning för vagnparker som ger fordonsansvariga tillgång till värdefull visuell information om både enskilda fordon och hela vagnparken. Det är ett komplement till de verktyg för vagnparkshantering som många företag redan använder, och det ger en ännu tydligare bild av hur verksamheten fungerar.
Till exempel: om en kollision inträffar kan programvaran för vagnparkshantering analysera data som fordonets hastighet eller en kraftig inbromsning. Det ger ledtrådar till vad som orsakat olyckan, men ofta saknas ändå kontext. Det är där kamerorna kommer in – de visar bokstavligen vad som hände.
Och det här är bara ett av många användningsområden. Modern videotelematik erbjuder en mängd möjligheter för åkerier och logistikföretag, vilket gör tekniken till ett självklart val. Det är tydligt att framtidstänkande företag redan insett det – antalet kamerainstallationer ökar snabbt. Enligt en analys från Berg Insight förväntas antalet installerade videotelematikenheter i Europa öka från 1,4 miljoner år 2023 till 3,1 miljoner år 2028.
Låt oss titta på vilka kameralösningar som finns, och vilket värde de kan tillföra din verksamhet.
Vad är videotelematik?
Videotelematik består av flera delar. Själva kameran spelar in kontinuerligt, och det inspelade materialet skickas till en digital videoinspelare (DVR), som antingen är ett separat system eller inbyggd i kameran. Om kameran är ”ögonen” är DVR:n ”hjärnan” – den innehåller digitalt lagringsutrymme, kommunikationsmoduler, uppkoppling, GPS-spårning med mera. DVR:n skickar data till din plattform för vagnparkshantering, där fordonsansvarig kan övervaka alla fordon på flera sätt*:
- Se live-video från valfri kamera
- Få notifieringar och videoklipp när en händelse inträffar, till exempel en kraftig inbromsning
- Komma åt det interna lagringsutrymmet, organisera, visa och ladda ner inspelningar
*Funktionerna kan variera beroende på hårdvara.
Analys i realtid
Utöver att spela in video har dagens kameror för vagnparker även förmågan att analysera vad som händer i realtid. De använder sensorer och AI-lösningar som kan upptäcka olika typer av händelser – både inne i kupén och utanför fordonet. Dessa delas ofta in i tre huvudkategorier
- ADAS (Advanced Driver Assistance Systems): Analyserar vad som händer utanför fordonet och hjälper till med varningar, till exempel vid filbyte eller risk för kollision.
- DBA (Driving Behavior Analysis): Använder GPS och sensordata för att upptäcka händelser som kraftiga inbromsningar och skarpa svängar.
- DMS (Driver Monitoring Systems): Använder invändiga kameror för att upptäcka oönskat beteende hos föraren, som att använda mobiltelefon, röka eller köra trött.
Händelserna kan konfigureras så att både föraren och fordonsansvarig får notiser. Informationen kan sedan användas för analys, coachning eller direkt feedback i realtid för att undvika farliga situationer.
Kamerauppsättningar för vagnparker
Den totala konfigurationen och antalet kameror beror på behoven i just din vagnpark. Det finns många alternativ, inklusive kameror framåt, in i kupén, åt sidan, bakåt och på släp. Du kan utrusta ett fordon med flera kameror för att få en 360-graders vy, vilket ytterligare förbättrar både säkerheten och översikten.

Kamerorna kan användas i olika kombinationer. En vanlig lösning är en enkel framåtvänd kamera med inbyggd DVR. För mer avancerade uppsättningar krävs oftast en separat DVR för att koppla samman alla kameror i ett och samma system.
Det här är grunderna du behöver känna till om videolösningar för vagnparkshantering. Nu är det dags att fokusera på vilka konkreta fördelar de kan ge just ditt företag!
1. Skaffa bevis vid olycka eller stöld
Det här är förmodligen den mest uppenbara fördelen med videotelematik, och det är lätt att förstå varför. Utan tydliga bevis kan föraren hållas ansvarig för en olycka, vilket i sin tur kan leda till både ekonomiska förluster och skadat anseende för företaget. Det finns skräckexempel på så kallade ”nukleära domar” – alltså uppgörelser som överstiger 10 miljoner euro. I vanliga fall är beloppen mindre, men även enklare ärenden kan kosta upp till 5 000 euro i böter eller administrativa arbetstimmar. Det är fortfarande en kännbart stor utgift. Kostnaden för ett videotelematiksystem är däremot betydligt lägre – så varför ta risken att vara utan?
Ett kamerasystem för vagnspårning gör mer än att bara spela in händelsen. Det ger också möjlighet till fjärråtkomst till videomaterialet vid behov. Varken föraren eller den fordonsansvariga behöver då ha besväret med att fysiskt hämta kameran och ladda upp materialet.
När en incident inträffar skickar systemet omedelbart en notifiering till den fordonsansvariga, tillsammans med ett kort videoklipp. Informationen kan även användas för att skicka in en FNOL (First Notice of Loss) till försäkringsbolaget – på ett pålitligt och delvis automatiserat sätt. Om mer kontext behövs i efterhand går det att använda minneskorts-funktionen för att få tillgång till hela inspelningen via DVR:ns interna lagring.

När det gäller försäkringsärenden gäller principen: ju fler kameror, desto bättre. Alla kollisioner sker inte framifrån. Med kameror på sidorna och baktill kan du även bemöta andra typer av anklagelser – till exempel om en fastighetsägare påstår att din förare skadat en lastbrygga vid på- eller avlastning. Och om stöld är ett stort bekymmer i din verksamhet, kan en kamera på släpet vara ovärderlig för att identifiera gärningspersonen.
Men även en enda kamera kan göra stor skillnad när det gäller att styrka din sak i ett kravärende.
2. Förstå och förbättra körkulturen
Med all teknik omkring oss är det lätt att glömma att det fortfarande är en människa bakom ratten. Ofta är det just den mänskliga faktorn som behöver – och går att – förbättra.
Den spelar en roll i upp till 90 % av alla trafikolyckor, och 75 % orsakas enbart av mänskliga misstag.
- Fortkörning, tomgångskörning och kraftiga inbromsningar ökar bränsleförbrukningen och leder till onödiga kostnader
- Att bli distraherad av mobilen, röka eller köra utan tillräcklig vila kan fördröja reaktionstiden i farliga situationer
- Att lämna körfältet, hålla för kort avstånd eller ignorera döda vinklar ökar risken för olyckor
Lyckligtvis finns det idag lösningar för att upptäcka sådant beteende – tack vare videotelematik. Den största utmaningen tidigare var att över huvud taget upptäcka negativt körbeteende. Med videotelematik för vagnparker har du flera alternativ.
Du kan när som helst slå på en livestream från valfritt fordon för att kontrollera situationen – men chansen att slumpmässigt upptäcka en överträdelse är förstås ganska liten.
Ett mer avancerat alternativ är att använda kamerornas inbyggda sensorer, som kan känna av olika förinställda händelser. När något inträffar skickas automatiskt ett meddelande till den fordonsansvariga, tillsammans med ett videoklipp. Därefter bestäms om materialet ska granskas, laddas ner, tas bort eller om vidare åtgärder behövs. Sensorerna kan konfigureras för allt från enkla varningar vid fortkörning till att upptäcka trötthet hos föraren – om en inåtvänd kamera finns installerad.

Vad göra med materialet?
Kameralösningar ger dig flexibla och kreativa sätt att förbättra förarnas körvanor:
- Anordna gemensamma utbildningar baserat på anonymt videomaterial
- Starta en intern tävling där de säkraste förarna får pris
- Inför ett bonussystem som belönar ansvarstagande medarbetare
- Arbeta individuellt med förare och gå igenom deras specifika klipp tillsammans
3. Ligg steget före lagkrav och försäkringsvillkor
Transportbranschen – från fordonstillverkare till transportföretag – har de senaste åren lagt stort fokus på säkerhet. Bakom detta ligger i stor utsträckning nya regler och direktiv som tas fram och införs för att minska olycksriskerna. Exempelvis finns det EU-lagar som kräver att nya fordon ska ha viss säkerhetsutrustning.
För några år sedan införde EU ytterligare säkerhetskrav för nya fordon, och många av dessa bygger på AI, dashcams och sensorer. Bland kraven finns trötthetsvarningar, uppmärksamhetslarm, avancerade varningar vid distraktion och händelsedataloggare. Dessa funktioner är nu obligatoriska för fordonstillverkare, vilket innebär att förare i äldre fordon kan hamna i ett säkerhetsmässigt underläge om du har en blandad vagnpark.
Med hjälp av videotelematik kan du höja säkerhetsnivån för hela vagnparken och samtidigt leva upp till krav som riktar sig till fordonsägande företag – exempelvis Direct Vision Standard (DVS) i Storbritannien. Det är dessutom troligt att fler liknande regler kommer framöver.
Bättre försäkringsvillkor
När det gäller försäkring finns det två viktiga aspekter. För det första är videotelematiksystem vanligtvis inget krav för att teckna försäkring, men de rekommenderas starkt. De snabbar upp handläggningen av skadeärenden och ökar andelen fall där föraren frias från skuld.
För det andra är försäkringspremier en ständig fråga – de hör till de största utgifterna i den totala ägandekostnaden för fordon. Videotelematik kan bidra till att sänka dessa kostnader. Det sker kanske inte över en natt, men över tid kommer försäkringsbolaget att märka att olyckorna minskar, skadeärenden hanteras snabbare och effektivare, och det blir enklare att bevisa att föraren inte gjort fel. Allt tack vare videolösningar för vagnparker.
4. Öka trafiksäkerheten i realtid
Vägsäkerheten för vagnparker har fortfarande stor förbättringspotential. Enligt European Road Safety Observatory (ERSO) omkom 333 personer som färdades i tunga lastfordon i EU under 2023 – och då är inte andra trafikanter medräknade.
Videotelematik handlar inte bara om att analysera vad som hände i efterhand – tekniken kan även hjälpa både fordonsansvariga och förare i realtid, direkt ute på vägarna.
För förarna handlar det om bättre sikt. Ett skärmsystem installeras i hytten och visar direktsänd video från alla kameror som är monterade på fordonet. Det är ovärderligt i många situationer, till exempel:
- Kontrollera döda vinklar innan en manöver genomförs
- Mäta avståndet när man backar mot en lastbrygga
- Säkerställa att man inte nuddar egendom eller andra fordon vid parkering
Utöver detta får den fordonsansvariga notifieringar när systemet upptäcker problem som ouppmärksam körning, körfältsavvikelser eller otillräckligt säkerhetsavstånd. Då kan personen direkt ansluta till livestreamen och kontakta föraren i realtid – för att coacha, varna eller bara uppmärksamma något som rör säkerheten.
Larma om hjälp
En annan ofta underskattad säkerhetsfunktion är SOS-knappen (fysisk eller appbaserad). Konceptet är enkelt – föraren kan trycka på den vid en olycka, hälsoproblem eller tekniskt fel för att omedelbart meddela den fordonsansvariga.
Videotelematik tar den här funktionen till nästa nivå genom att ge tillgång till livestream, så att den fordonsansvariga kan se vad som faktiskt händer och avgöra vilken typ av hjälp som behövs. Bland annat kan den här funktionen vara särskilt viktig vid utsläpp av farligt gods eller om fordonet blir utsatt för ett rån.
Hyr kameror och få tillgång till videotelematikens alla fördelar på ett smidigt sätt
Videotelematik har visat sitt värde på flera sätt – från att spara pengar genom att motbevisa falska anklagelser, till att rädda liv genom att förbättra körbeteenden. Det råder inga tvivel om att den här tekniken kommer att bli allt mer utbredd framöver.
Erfarenheter från Mapons kunder visar att kameror ofta betalar sig redan efter ett enda löst ärende. Särskilt eftersom vi erbjuder ett hyralternativ som gör det enkelt att komma igång.
Mapon levererar en helhetslösning inom videotelematik – från installation av hårdvara till programvara för vagnparkshantering. När allt är på plats kan den fordonsansvariga enkelt se livestreams, ta emot händelsenotiser och få tillgång till videomaterial via minneskortet – direkt i Mapon-plattformen.
Vi anpassar oss efter dina behov och stödjer olika kameramodeller, uppsättningar och funktioner i mjukvaran.
Om du är intresserad av Mapons videotelematiklösningar för vagnparker eller har några frågor – tveka inte att kontakta oss!