Kõik, mida tasub teada Bluetooth Low Energy varajälgimise kohta

Low energy Bluetoothi loomisest alates on tehnikatööstus leidnud sellele järjest loovamaid kasutusalasid. See on kasutusel nii väiksemate esemete (nt võtmete, pagasi, elektritööriistade ja muruniidukite) asukoha jälgimiseks kui ka jaemüügikogemuste täiustamiseks, kodustes automaatsüsteemides, lemmikloomade jälgimiseks ja ettevõtete kvaliteetsetes sisenavigatsioonisüsteemides.

BLE on juhtmeta lahendus, mis võimaldab asukoha täpsuse kombineerida tõhusa akutarbe ja üleüldise kulutõhususega. Tavaliselt kasutatakse BLE-seadmeid lühimaa-andmeedastuseks ning need sobivad täiuslikult asukoha määramiseks ja varade jälgimiseks. Selles artiklis kirjeldame BLE tehnoloogia kõige olulisemaid aspekte, et mõistaksid paremini nii selle tööpõhimõtteid kui ka rolli oma ettevõttes.

(1) Bluetoothi abil jälgimine: BLE majakad ja BLE märgised

BLE-seadmetel ehk majakatel ja märgistel on tavapäraste GPS-põhiste varajälgimisseadmete ees mitu eelist, kui leiad nende jaoks sobiva kasutuse.

Juhul kui kaalud nende kasutuselevõttu oma ettevõttes, tasub teada, et BLE majakatel ja BLE märgistel on erinevad kasutusalad, kuigi nende funktsioonid on sarnased ja neid peetakse tihti samaks asjaks.

Lihtsustatult: BLE majakad sobivad hästi liikumatute varade jaoks ja siseruumides jälgimiseks ning BLE märgiste abil on parem jälgida väiksemaid liikuvaid varasid, mille asukohta pole tarvis kogu aeg täpselt teada.

Loe edasi, et erinevuste ja võimalike kasutusstsenaariumidega täpsemalt tutvuda.

ℹ️ Kui sa ei mõista päris täpselt, kuidas see tehnoloogia toimib, heida kindlasti pilk allservas toodud KKK jaotisele.

(1.1) BLE majakad on ette nähtud liikumatute varade jaoks

BLE-seadmed toimivad, saates välja signaale, mille võtab seejärel vastu teine seade. Selleks võib olla vastava rakendusega mobiiltelefon, telemeetriaseade või isegi vastuvõtjaks tehtud BLE majakas. Inimesed võrdlevad BLE majakaid tihti päris tuletornidega, kuna ka need edastavad meremeestele signaali, mis annab teada, et rannajoon on lähedal.

Kuidas majakad töötavad?

Majakad on nii kaudses kui ka otseses tähenduses passiivsed komponendid. Need paigaldatakse püsivalt konkreetsele liikumatule pinnale ja need ei edasta muud signaali peale oma ID, mistõttu kasutatakse neid kõige sagedamini siseruumides navigeerimiseks.

Kui siseneda hoonesse, siis täiesti ootuspäraselt GPS-signaal nõrgeneb. Mida suurem on hoone (või mida sügavam on kelder), seda nõrgemaks signaal muutub ning võib ka täielikult kaduda. Kuid asukoha jälgimine on tänapäeval vajalik ka siseruumides, kuna aitab suurematel laohoonetel, tegevuskeskustel ja isegi lennujaamadel tõhusamalt toimida. Siin tulevadki mängu BLE majakad.

Võimalikult hea tulemuse saamiseks tasub ruumi eri kohtadesse paigaldada mitu majakat viisil, mis tagab parima katvuse. Praktikas on neil majakatel hea koostoime ja iga registreeritud signaal võimaldab tuvastada hoones asukoha reaalajas.

Kuna majakad on ette nähtud liikumatutele varadele paigaldamiseks, on need üldjuhul märgistest väiksema vastupidavuse ja silmapaistmatuma kujundusega, sest tihti ei soovita, et need silma torkaksid.

BLE majakate kasutusstsenaariumide näited

  1. Mööda hoone kontrollpunkte liikuvate turvatöötajate reaalajas jälgimine.
  2. Koristajate ja puhastustöörajate jälgimine suurtes ja tiheda liiklusega hoonetes, nt lennujaamades ja kaubanduskeskustes.
  3. Pärast teel veedetud tööpäeva baasi naasvate sõidukite automaatne sisseregistreerimine.
  4. Müügiautomaadid. Kuigi iseenesest ei saa neid varasid pidada liikumatuks, jäävad need tõenäoliselt pikaks ajaks samasse kohta. Saad jälgida, kui kaua on seade koha peal olnud, kas see on endiselt seal ja kas hooldustiim on seda külastanud.

(1.2) BLE märgised liikuvate varade jälgimiseks

Majakatega sarnaselt on ka BLE märgised seadmed, mis saadavad pidevalt välja kordumatut signaali, mille saavad vastu võtta Bluetoothiga ühilduvad seadmed. Kuid mis tahes teabe saamiseks vajad endiselt rakendust, kui kasutad mobiilseadet, või platvormiühendust telemeetriaseadmes, mis suudab signaali tõlgendada. Aktiivne internetiühendus on hädavajalik!

Kuidas BLE märgised töötavad?

Märgiseid kasutatakse aktiivsete või liikuvate varade korral. Seetõttu tehakse need teadlikult vastupidavamaks ja silmatorkavamaks ning suudavad tuvastada temperatuuri ja niiskust, lisaks talletavad need tavaliselt rohkem teavet, näiteks eseme nime või omadusi.

Ja kuigi need on funktsioonide poolest majakatega sarnased, on märgistel erinevad kasutusalad. Nende puhul ei kogu sa teavet selle kohta, et keegi on kindlasse kohta saabunud, vaid hoopis selle kohta, et BLE-seade viibib vastuvõtja levialas. Seega peamine erinevus seisneb lõpptulemuses: iseenda asukoha asemel määratakse kindlaks vara asukoht.

Pea meeles, et vastuvõtjana saab toimida iga võrku ühendatud seade, mitte näiteks ainult sinu telefon ajal, mil sa püüad parklast oma võtmeid üles leida.

BLE märgiste kasutusstsenaariumide näited

  1. Ehitusseadmed. Ehitusprojektid on ajamahukad ning nende käigus koguneb objektile palju tööriistu. Mõnikord on korraga käimas mitu projekti viiel eri objektil ja tööriistu tuleb ühest kohast teise üle viia. BLE märgiste abil saab määrata kindlaks tööriistade asukoha ja kontrollida, kas kõik on olemas.
  2. Põllumajandus. Viljapõllud nõuavad hoolt ja tähelepanu. Nüüdisajal on põldude hooldamiseks ehk kaevamiseks, kultiveerimiseks, pritsimiseks, lõikamiseks ja töötlemiseks rohkelt mitmesuguseid tööriistu, masinaid ja tarvikuid. Paljud neist võivad selles viljadžunglis ka kaotsi minna. BLE märgised lahendavad probleemi kiiresti, teavitades sind töövahendi viimasest kasutajast ja asukohast.
  3. Hädaabiteenistus. Parameedikud ja tuletõrjebrigaadid kasutavad iga päev paljusid eri tööriistu ja seadmeid alates defibrillaatoritest ja kanderaamidest kuni kirveste, tuletõrjevoolikute, redelite ja palju muuni, mis võivad kiiruga kellegi elu päästmisel lihtsalt maha jääda. Kuid pikka aega kestva akuga ning vähest (kui üldse) hooldust vajavad märgised võimaldavad tööpäeva lõpus hõlpsasti iga eseme üles leida.

Tavapäraste GPS-jälgimisseadmetega võrreldes on low energy Bluetoothi märgised igal juhul palju väiksemad ja hõlpsamini kasutatavad. Enamasti tuleb see lihtsalt vara külge kinnitada ja veenduda, et sul oleks vastuvõtja, ning ongi kõik. Erioskusi ega kutselisi tehnikuid pole tarvis!

(2) BLE varajälgimine koos Maponiga

Maponi sõidukipargihaldusplatvorm võimaldab kasutada erinevaid varajälgimise lahendusi, sealhulgas BLE-d. BLE-seadmest pärinevad signaalid võtab vastu läheduses paiknev telemeetriaseade ning teave edastatakse Maponi platvormile, kus seda kuvatakse kasutajatele. Lisaks saavad haldurid Maponi mobiilirakenduse kaudu võtta vastu teateid ja vaadata üksikasjalikku teavet BLE-seadme kohta.

Mapon Pro platvormil kuvatava BLE märgise asukoha täpsus oleneb peamiselt seadme sagedusest, tundlikkusest ja leviulatusest. Asukoht määratakse kindlaks kohe, kui telemeetriaseade viibib vastava BLE märgise leviulatuses.

Lahendust iseloomustavad lihtne ja selge seadistamine, kasutajasõbralikud ülevaate- ja haldusvõimalused ning aruanne, mis esitab valitud perioodi kohta kõige olulisema teabe kokkuvõtte.

Ja ongi kõik! Kui soovid Maponi BLE lahenduste ja võimaluste kohta lisateavet, broneeri esimesel võimalusel kohtumine meie spetsialistidega!

KKK

Kuidas BLE-seadmed töötavad?

BLE-seadmed saadavad välja kindla lainepikkusega signaale, mida võtavad vastu läheduses asuvad vastuvõtjad. Üldjuhul on tegu ühesuunalise edastusega, mille korral telefon, telemeetriaseade või muu selle funktsiooniga ühilduv riistvara toimib vastuvõtjana, kuid olemas on ka vastuvõtjana toimivaid BLE majakaid/märgiseid.


Et lahendus töötaks, peab vastuvõtja jaoks olemas olema ka sissetuleva signaali registreerimiseks ja kajastamiseks vajalik tarkvara (nt rakendus või veebiplatvorm) ning aktiivne internetiühendus. Kui teabeedastus on valmis, ongi sul olemas teave enda või esemete asukoha kohta.

Mis on BLE protokollid?

Praegu on BLE-signaalide haldamiseks olemas mitu eri protokolli, millest kõige levinumad on Apple’i iBeacon ja Google’i Eddystone. Aga mis on protokoll ja miks on see oluline?

Eri protokollidel on seadmete tuvastatavuse ja loetavuse osas erinevad võimalused, s.t nii nagu Wi-Fi ja Bluetooth on raadiosidestandardid, on majakaprotokollide näol tegu BLE-side standarditega.

Kindlasti tuleb meeles pidada, et kuna iga seade ei ühildu iga sideprotokolliga, ei pruugi konkreetne rakendus või platvorm suuta mõnda majakat tuvastada. Näiteks teame, et Apple’i AirTagid kasutavad iBeaconit, mis toimib hästi iOS-i kasutajate seas, kuid ei pruugi seda teha muudel platvormidel. Seevastu AltBeacon on loodud avatud lähtekoodiga majakaprotokollina, mis on ette nähtud lahendama protokollide ühe tootja teisele eelistamisega seotud probleemi.

Veel üheks näiteks sobib kolmanda osapoole toodetud seade, näiteks ELA BLE majakas, mis on spetsiaalselt loodud ühilduma mõlema peamise protokolliga.

Kui kaua kestab BLE majaka aku?

BLE-seadmete üks peamine eelis on nende kasutatavus ja tõhusus pikas perspektiivis, mis tuleneb üliväikesest energiatarbest. Kuigi BLE-seadmed võivad töötada nii aku kui ka USB toitel, eelistatakse ja teatakse neid üldjuhul juhtmeta kasutusvõimaluste poolest. Seetõttu on kõige tavalisemad akutoitel töötavad seadmed.

Margist, mudelist, signaali leviulatusest ja sagedusest sõltuvalt võib BLE majakal toidet jätkuda üheks kuni kümneks aastaks. Näiteks seade, mis saadab iga 5 sekundi tagant välja 10-meetrise raadiusega signaali, kestab kauem seadmest, mis saadab iga 3 sekundi tagant välja 30-meetrise raadiusega signaali.