Viss, kas tev jāzina par aktīvu izsekošanu ar Bluetooth Low Energy

Kopš Bluetooth Low Energy (BLE) jeb zema enerģijas patēriņa Bluetooth izveides, ražotāji ir kļuvuši arvien radošāki attiecībā uz tā pielietojamību. Sākot ar nelielu priekšmetu, piemēram, atslēgu, bagāžas, elektroinstrumentu un zāles pļāvēju izsekošanu, līdz pat mājokļa automatizācijas sistēmām, mājdzīvnieku izsekošanai un kvalitatīvai iekštelpu navigācijai uzņēmumiem.

BLE ir bezvadu risinājums, kas sevī ietver precīzu atrašanās vietas noteikšanu, efektīvu baterijas izmantošanu un vispārēju rentabilitāti. BLE ierīces izmanto īsa darbības rādiusa datu pārraidei, un tās ir ideāli piemērotas atrašanās vietas noteikšanai un aktīvu izsekošanai. Šajā rakstā mēs pievērsīsimies būtiskākajiem BLE tehnoloģijas aspektiem, lai sniegtu labāku priekšstatu par tās darbību un vietu tavā uzņēmumā!

(1) Bluetooth izsekošana: BLE beacons un BLE tags

Atrodot tām piemērotu pielietojumu, BLE ierīcēm ir vairākas priekšrocības salīdzinājumā ar tradicionālajiem uz GPS bāzētajiem aktīvu izsekošanas ierīcēm.

Lai gan BLE beacons un BLE tags funkcionalitāte ir līdzīga, kā rezultātā šo ierīču nosaukumi nereti tiek uzskatīti par savstarpēji aizvietojamiem, ir būtiski saprast, katrai no tām ir savs pielietojums.

Īsumā, BLE beacons ir ideāli piemēroti stacionārajiem aktīviem un lieliski noder izsekošanai iekštelpās, savukārt BLE tags vislabāk piemēroti mazāku, pārvietojamu aktīvu izsekošanai, kam nav nepieciešama pastāvīga atrašanās vietas noteikšana.

Piemēri BLE iekārtu pielietojumam praksē

Tālāk rakstā mēs sīkāk aplūkosim atšķirības un praktisko pielietojumu katrai no ierīcēm! 

ℹ️ Ja neesi pilnībā pārliecināts, kā šī tehnoloģija darbojas, noteikti ieskaties sadaļā Biežāk uzdotie jautājumi raksta beigās!

(1.1) BLE beacons stacionārai aktīvu pārvaldībai

BLE ierīces pārraida izejošu signālu, kuru uztver cita tuvumā esoša ierīce. Tas var būt mobilais tālrunis ar lietotni, telemetrijas iekārta vai pat cits BLE beacon, kas ir veidots kā uztvērējs. BLE beacons nereti tiek pielīdzināti bākām, jo arī tās dod signālu, informējot jūrniekus par krasta tuvumu.

Kā strādā beacons?

Beacons gan tiešā, gan pārnestā nozīmē ir pasīvi elementi. Tie ir izgatavoti ar mērķi būt pastāvīgi novietotiem vienuviet – pie konkrētas stacionāras virsmas – un nenodod nekādu papildu informāciju, kā vien savu ID, tāpēc tos visbiežāk izmanto navigācijai iekštelpās.

Nav noslēpums, ka, ieejot ēkā, GPS signāls parasti kļūst vājāks. Un, jo lielāka ēka vai, alternatīvi, jo dziļāk pagrabā dodies, jo vājāks kļūst signāls, ja tāds vispār vēl ir pieejams. Mūsdienu biznesa vide pauž nepieciešamību arī pēc atrašanās vietas noteikšanas iekštelpās, tādējādi palīdzot uzlabot lielāku noliktavu, servisa centru un pat lidostu darbības efektivitāti. Šeit nāk palīgā BLE beacons.

Lai iegūtu vislabāko iespējamo rezultātu, nepieciešams izvietot vairākus beacons viscaur telpai tā, lai nodrošinātu lielāko iespējamo pārklājumu. Praksē šīs BLE ierīces viena ar otru labi mijiedarbojas, un katrs reģistrētais signāls spēj parādīt precīzu atrašānās vietu ēkā reāllaikā.

Tā kā beacons ir paredzēti uzstādīšanai uz stacionāriem objektiem iekštelpās, tie, salīdzinot ar tags, ir mazāk izturīgi un nav tik uzkrītoši savā izskatā, jo nav nepieciešams, lai tie piesaistītu papildu uzmanību.

Piemēri, kur praksē izmantot BLE beacons

  1. Apsardzes darbinieku uzraudzība reāllaikā, fiksējot darbinieka atrašanos pārbaudes punktos visā objektā.
  2. Tīrītāju un sanitāru uzraudzība lielos un ļoti apmeklētos objektos, piemēram, lidostās vai tirdzniecības centros.
  3. Automatizēta transportlīdzekļu reģistrācija, pēc dienas ceļā atgriežoties bāzē.
  4. Tirdzniecības automāti. Lai gan šie aktīvi ir pārvietojami, tie visbiežāk ilglaicīgi paliks konkrētā galamērķī. BLE beacons ļaus sekot līdzi tam, cik ilgi objekts ir bijis konkrētā vietā, vai tas joprojām tur atrodas un vai tam veikta regulāra apkope.

(1.2) BLE tags pārvietojamajiem aktīviem

Līdzīgi kā beacons, BLE tags ir ierīces, kas nepārtraukti raida unikālus signālus, kurus var uztvert ar Bluetooth aprīkotas ierīces. Taču, lai no tiem iegūtu jebkāda veida informāciju, joprojām ir nepieciešama vai nu lietotne, ja tā ir mobilā ierīce, vai arī telemātikas platformas savienojums ar telemetrijas iekārtu, kas spēj interpretēt signālu. Arī šajā gadījumā ir nepieciešams aktīvs interneta savienojums.

Kā strādā BLE tags?

BLE tags izmanto pārvietojamiem objektiem. Attiecīgi, tie ir izturīgāki un pamanāmāki, tie var noteikt temperatūru un mitrumu, un nereti nodod vairāk informācijas, piemēram, priekšmeta nosaukumu vai īpašības.

Tags funkcionāli darbojas līdzīgi kā beacons, tomēr informācija, kas tiek apkopota, nav par to, ka uztvērējs ir iekļuvis konkrētās BLE ierīces diapazonā, bet gan to, ka BLE ierīce atrodas uztvērējierīces darbības zonā. Īsāk sakot, galvenā atšķirība šajā gadījumā ir secinājums – nosakot aktīva atrašanās vietu, nevis savu.

Atceries – uztvērējs var būt jebkura ierīce tīklā, nevis viens cilvēks (priekšmeta īpašnieks), kas maldās pa autostāvvietu, meklējot savas atslēgas.

Piemēri, kur praksē izmantot BLE tags

  1. Celtniecības iekārtas. Būvprojekti prasa laiku, kurā objektos nereti salasās daudz darbarīku. Dažkārt ir vairāki projekti dažādos objektos, un darbarīki ir jāpārvieto no vienas vietas uz citu. BLE tags var palīdzēt sekot līdzi darbarīku atrašanās vietai un pārliecināties, ka neviens nav nozaudēts.
  2. Lauksaimniecība. Labības laukiem ir vajadzīga īpaša uzmanība un apstrāde. Mūsdienās ir daudz rīku, tehnikas un papildierīču, kas palīdz rakt, kultivēt, smidzināt, pļaut, apstrādāt vai, citiem vārdiem sakot, parūpēties par ražu. Vienlaikus, var būt reizes, kad kāda no papildierīcēm tiek pazaudēta labības džungļos. BLE tags piedāvā ātru risinājumu, jo tie var informēt par pēdējo lietotāju un atrašanās vietu.
  3. Neatliekamās palīdzības dienesti. No defibrilatoriem un nestuvēm līdz cirvjiem, ugunsdzēsības šļūtenēm, kāpnēm un daudz kam citam – mediķiem un ugunsdzēsēju brigādēm ir daudz instrumentu un aprīkojuma, ko viņi ikdienā izmanto un var aizmirst, steidzoties glābt kāda dzīvību. Izmantojot BLE tags ar ilgstošu baterijas darbības laiku un minimālu apkopi, katru priekšmetu varēs viegli izsekot.

Visbeidzot, salīdzinot ar tradicionālajām GPS sekošanas ierīcēm, zemas enerģijas Bluetooth tags ir daudz mazāki un ļoti viegli lietojami. Vairumā gadījumu viss, kas tev jādara, ir jāpiestiprina tas pie objekta, jāpārliecinās, ka ir pieejams uztvērējs, un būsi gatavs darbam! Nav nepieciešamas īpašas prasmes vai kvalificēti tehniķi.

(2) BLE aktīvu izsekošana Mapon platformā

Mapon autoparka vadības platforma piedāvā dažāda veida aktīvu izsekošanas risinājumus, tostarp BLE. Signālus no BLE ierīces uztver tuvumā esoša telemetrijas iekārta, un informācija tālāk tiek nogādāta Mapon platformā, kur tā tiek parādīta lietotājam. Turklāt menedžeri var arī saņemt paziņojumus un skatīt detalizētu BLE ierīces informāciju, izmantojot Mapon mobilo lietotni.

BLE tags atrašanās vietas precizitāte, kas atspoguļota Mapon Pro platformā, galvenokārt ir atkarīga no ierīces frekvences, jutības un diapazona. Tiklīdz telemetrijas iekārta nonāk attiecīgā BLE tag darbības zonā, tiek noteikta un platformā atspoguļota tā atrašanās vieta.

Risinājums piedāvā vieglu un vienkāršu iestatīšanu, lietotājam draudzīgu pārskatu un pārvaldības iespējas, kā arī atskaiti, kas apkopo visu būtiskāko informāciju par izvēlēto periodu.

Mapon platformas atskaite par BLE tag atrašānās vietu

Ja vēlies uzzināt vairāk par BLE risinājumiem un to pārvaldības iespējām Mapon, ieplāno tikšanos ar mūsu klientu projektu vadītāju sev ērtā laikā!

BUJ

Kā strādā BLE ierīces?

BLE ierīces izstaro noteikta viļņa garuma signālus, kurus nolasa tuvumā esošie uztvērēji. Parasti tā ir vienvirziena pārraide, kur viedtālrunis, telemetrijas iekārta vai jebkura cita veida ierīce, kas atbalsta šo funkcionalitāti, darbojas kā uztvērējs, taču jāņem vērā, ka ir arī tādi BLE beacons, kas veidoti kā uztvērēji.


Lai risinājums darbotos, uztvērējam jābūt arī vajadzīgajai programmatūrai, piemēram, lietotnei vai tiešsaistes platformai ar aktīvu interneta savienojumu, kas reģistrēs un atspoguļos ienākošo signālu. Kad signāla apstrādes ceļš ir pabeigts, tev būs pieejama informācija par savu vai nozaudētā priekšmeta atrašanās vietu.

Kas ir BLE protokols?

Pašlaik ir pieejami vairāki protokoli, kas pārvalda BLE signālus, no kuriem populārākie ir Apple iBeacon un Google Eddystone. Bet kas ir protokols un kāpēc tam ir nozīme?

Dažādie protokoli nodrošina dažādu ierīču atpazīšanas un nolasīšanas iespējas, t.i., tāpat kā Wi-Fi un Bluetooth ir radio komunikācijas standarti, beacons un tags protokoli ir BLE komunikācijas standarti. 

Ir svarīgi atcerēties, ka ne visas ierīces atbalstīs visus saziņas protokolus, kas nozīmē, ka konkrēta lietotne vai platforma var neatpazīt konkrētu beacon ierīci. Piemēram, mēs zinām, ka Apple AirTags izmanto iBeacon, kas labi darbosies iOS ekosistēmā, bet tās var nedarboties ar citām platformām. Turpretī, piemēram, AltBeacon tika izveidots kā atvērtā koda beacon protokols, lai atrisinātu problēmu ar protokoliem, kuri dod priekšroku vienam piegādātājam.


Cits piemērs varētu būt trešās puses veidota ierīce, piemēram, ELA ražotais BLE beacon, kas uzreiz parāda savietojamību ar abiem galvenajiem protokoliem, ļaujot tev par to neuztraukties.

Cik ilgi darbojas BLE beacon baterija?

Viena no galvenajām BLE ierīču priekšrocībām ir to darbspēja un efektivitāte ilgtermiņā, jo tām nepieciešams ļoti maz enerģijas. BLE ierīces var darbināt ar iebūvētu bateriju vai USB vadu, tomēr visplašāk tās ir pazīstamas un iecienītas kā bezvadu ierīces, tāpēc visizplatītākās ir tieši ar bateriju darbināmās iekārtas.


Atkarībā no ražotāja, modeļa, signāla diapazona un frekvences, BLE beacon var kalpot no viena līdz desmit gadiem. Piemēram, ierīce, kas sūta signālu 10 metru rādiusā ik pēc 5 sekundēm, kalpos ilgāk nekā ierīce, kas sūta signālu 30 metru rādiusā ik pēc 3 sekundēm.