Vad du behöver veta om version 2 av den smarta färdskrivaren

Illustration som representerar version 2 av den smarta färdskrivaren, med modern design och avancerad datainsamling för fordonsövervakning.

Augusti 2023 markerar den första tidsfristen för införandet av andra generationens (eller version 2) smarta färdskrivare. Från och med nu måste alla nyregistrerade fordon som väger över 3,5 ton vara utrustade med en G2v2 smart färdskrivare.

I den här artikeln har vi samlat allt du behöver veta om de kommande förändringarna – varför de är nödvändiga, vilka nya möjligheter de medför och vad det innebär för ditt företag!

Andra generationens smarta färdskrivare – vad är nytt?

Från analoga till digitala, och nu till smarta färdskrivare. Det väcker oundvikligen frågan: varför? Svaret är enkelt. Alla dessa tekniska förändringar är nödvändiga för att uppfylla de säkerhetskrav som fastställts av Europeiska kommissionen (senast som en del av mobilitetspaketet), och för att göra det möjligt för myndigheter att kontrollera att reglerna följs.

Även om det i början kan kännas som ytterligare en börda har varje ny version gjort det enklare både för förare att redovisa sin arbetstid och för fordonsansvariga att följa upp och planera verksamheten mer effektivt. Syftet med version 2 är precis detsamma.

Den andra generationens färdskrivare (G2v2) innehåller flera förbättringar jämfört med den första versionen av den smarta färdskrivaren. Enligt förordning (EU) nr 165/2014 – som reglerar färdskrivare i vägtransporter – ska version 2 dessutom ha flera nya funktioner.

1. Registrering av gränspassager

Galileo-satellitnavigationssystemet (GNSS) har uppdaterats för att möjliggöra automatisk registrering av gränspassager. De nya färdskrivarna registrerar tid och plats vid varje passage, och kräver dessutom att föraren loggar lastnings- och lossningstillfällen tillsammans med typ av last, det vill säga passagerare eller gods.

Målet är att minska risken för manipulation genom bättre dokumentation av cabotagetransporter och förarutstationering.

2. Obligatoriskt gränssnitt för intelligenta transportsystem (ITS) och stöd för programuppdateringar

Det blir nu obligatoriskt att färdskrivarna har ett ITS-gränssnitt, vilket möjliggör utökad kommunikation med externa system, till exempel lösningar för vagnparkshantering, via Bluetooth. De nya färdskrivarna kommer dessutom att stödja programuppdateringar, vilket innebär att framtida lagändringar kan hanteras utan att hårdvaran behöver bytas ut.

3. Kortdistanskommunikation som överför körtider

Precis som tidigare smarta färdskrivare kommer data att sparas i minnet och vissa delar blir tillgängliga för myndigheter via fjärravläsning. Den stora skillnaden med version 2 är att förbättrad teknik gör det möjligt att överföra mer information på distans, exempelvis aktuell körtid.

Syftet är att effektivisera kontrollerna. Förare och företag som följer reglerna för kör- och vilotider minskar därmed risken för att bli stoppade för en fullständig kontroll vid vägkanten.

4. Ökad minneskapacitet

Minneskapaciteten på förarkorten utökas från 28 till 56 dagar i samband med införandet av G2v2-färdskrivarkort. Det ger fordonsansvariga bättre insyn i förarnas arbetstid och viloperioder, och hjälper samtidigt myndigheter att kontrollera efterlevnaden av regelverket.

Observera att detta kräver att förarkortet byts ut. Bytet är än så länge frivilligt och förväntas ske successivt när befintliga kort når sitt utgångsdatum. Alla tidigare färdskrivarkort är kompatibla med den nya versionen och vice versa.

Anledningen till minnesökningen är att antalet kontrollbara dagar har utökats.

När är jag skyldig att byta till andra generationens smarta färdskrivare?

Även om augusti 2023 varit det mest omtalade datumet, är det bara början. Den nya regeln gäller endast nyregistrerade fordon över 3,5 ton som används i internationell trafik. För fordon med äldre färdskrivare gäller andra deadlines.

Här är de viktigaste datumen för införandet av version 2 av den smarta färdskrivaren:

21 augusti 2023 | Alla nyregistrerade fordon med en tillåten totalvikt på 3,5 ton eller mer som används i internationell trafik måste ha en smart färdskrivare av andra generationen.

31 december 2024 | Alla fordon med en tillåten totalvikt på 3,5 ton eller mer som används i internationell trafik och som har en analog eller digital färdskrivare måste uppgraderas till version 2 av den smarta färdskrivaren.

21 augusti 2025 | Fordon med version 1 av den smarta färdskrivaren måste uppgraderas till version 2 om de används i internationell trafik.

1 juli 2026 | Alla nya fordon över 2,5 ton som används för internationell vägtransport eller cabotagetrafik måste vara utrustade med den smarta färdskrivaren version 2.

Kompatibilitet med telematikenheter

Den goda nyheten är att den andra generationens smarta färdskrivare är tekniskt kompatibel med telematikenheter. Den lite mindre goda är att enheterna behöver uppdateras för att fungera fullt ut, och alla på marknaden är inte redo för detta.

Mapon-teamet har följt utvecklingen noggrant och kan bekräfta att vår lösning för fjärrnedladdning av färdskrivardata fungerar effektivt med följande enhetsmodeller:

  • Mapon Expert-enheter kräver en firmwareuppdatering, men fungerar i övrigt sömlöst med den nya tekniken.
  • Ruptela-enheter som är integrerade med Mapon-plattformen har testats och bekräftats kompatibla med version 2.
  • Teltonika säkerställer kompatibilitet för utvalda modeller som FMC650, FMM650, FMB641 och framtida versioner.
  • Queclink-enheter testas just nu av vårt team. Kontakta din kundprojektledare för den senaste informationen!

Har du frågor om övergången till G2v2-färdskrivare eller funderar du på att byta leverantör av programvara för att möta de nya kraven? Tveka inte att höra av dig!

Osäker på var du ska börja? I vår introduktionsguide hittar du allt du behöver veta!

Vanliga frågor

Vad är en smart färdskrivare?

Enligt Europeiska kommissionen är smarta färdskrivare nästa generations digitala färdskrivare som stödjer EU:s regler om kör- och vilotider.

De använder ITS-teknik med satellitpositionering, registrering av start- och slutplatser, kortdistanskommunikation vid kontroller och kompatibilitet med telematikenheter.

Vad är ett G2v2-färdskrivarkort?

G2v2-kort är utvecklade för att stödja den nya färdskrivaren och erbjuder bland annat utökat minne (från 28 till 56 dagar), registrering av gränspassager samt uppgifter om lastning och lossning.

När måste färdskrivaren bytas ut till version 2?

Det beror på vilken typ av färdskrivare fordonet använder. För fordon i internationell trafik gäller övergångsperioden från augusti 2023 till 21 augusti 2025.

Bränslehanteringssystem: Kostnadseffektiv lösning för bättre kontroll och mindre svinn

Närbild av en förare som tankar en lastbil med grön bränslepistol, symboliserar bränslehantering och stöldförebyggande inom transportsektorn.

Bränsle är ofta den största löpande kostnaden för en vagnpark, särskilt inom transport- och logistikbranschen. En genomsnittlig lastbil kör omkring 10 000 kilometer per månad och förbrukar cirka 30 liter bränsle per 100 kilometer. Det innebär att en förbättring på bara 1 liter per 100 km kan ge en besparing på över 100 liter per fordon varje månad.

Med rätt mätutrustning och programvara för bränslehantering kan företag identifiera och åtgärda problem som bränslestöld, obehörig användning och ineffektiv körning. Alla dessa faktorer driver upp bränsleförbrukningen, men kan kontrolleras med rätt verktyg. Låt oss titta närmare på hur!

Hur mäts bränsleförbrukningen i en vagnpark?

Det finns flera sätt att mäta och övervaka bränsleförbrukning i realtid. Vanliga metoder inkluderar:

  • Standarddata för bränslenivå via fordonets CAN-buss
  • Externa bränsleförbrukningssensorer
  • Högkapacitets bränslenivåsensorer

De flesta moderna personbilar, lastbilar och traktorer är utrustade med CAN-buss, ett system som överför information från fordonets inbyggda dator till satellitbaserade övervakningslösningar. Bränslenivån som rapporteras via CAN-bussen kommer i sin tur från den fabriksmonterade sensorn i fordonets tank.

Även om detta är ett smidigt sätt att samla in bränsledata, har våra erfarenheter visat att felmarginalen kan vara så hög som 15 %. Det beror dels på sensorernas begränsningar, dels på att systemet inte tar hänsyn till så kallade dödzoner i tanken, vilket kan påverka upp till 10 % av volymen och därmed förvränga mätningen ytterligare.

Därför är CAN-bussdata främst lämpad för lättare fordon, medan större vagnparker inom exempelvis logistik och kyltransporter behöver mer tillförlitlig teknik, såsom externa bränsleflödesmätare eller bränslenivåsensorer.

Illustration av en bränsletank med markerade dödzoner där bränslenivåsensorer inte kan mäta, vilket visar vikten av exakt övervakning för att förebygga bränslestöld och optimera förbrukning.
Bränsletank med indikationer på dödzoner

Från enkel sensorteknik till avancerade mätlösningar

När Mapon startade för 17 år sedan var bränslestöld en av de största utmaningarna för transportföretag. För att motverka detta installerade vi tidigt enkla bränslenivåsensorer direkt i lastbilarnas tankar, vilket gjorde det möjligt att övervaka nivå, mängd och förbrukning.

Dessa tidiga sensorer hade en felmarginal på cirka 3 %, orsakad av hårdvarans precision, kalibrering och variation i påfyllningsdata.

Det fungerade bra i början, men i takt med att marknaden utvecklades och bränslepriserna steg, blev dessa felmarginaler inte längre acceptabla. För att möta kundernas krav behövde hårdvarutillverkarna snabbt ställa om. Lösningen blev att lansera bränslenivåsensorer med digitalt gränssnitt och möjlighet att ta hänsyn till faktorer som bränslets temperatur vid varje mätning.

Våra beräkningar visar att moderna bränslenivåsensorer idag når en noggrannhet på cirka 1 %, vilket innebär att skillnaden i oregistrerat bränsle kan minska från 30 liter till endast 10 liter i en 1000-liters tank.

Tänk dig vad detta betyder för en vagnpark med 10, 100 eller 1000 fordon!

Bränslenivåsensor och tankkalibrering – nyckeln till tillförlitlig data

För att säkerställa exakt mätning av bränsleförbrukning krävs inte bara rätt sensorer – korrekt kalibrering av bränslenivåsensorerna är avgörande. Det finns flera skäl till varför detta steg är så viktigt:

  1. Felaktigheter kan uppstå över tid, till exempel på grund av sensoravdrift, förändringar i bränslets egenskaper eller variationer i tankens form. Genom att kalibrera sensorn minimerar man felkällorna och får mer tillförlitliga och exakta data om bränsleanvändningen.
  2. Kalibreringen skapar också en tydlig referenspunkt, vilket gör att mätvärdena blir jämförbara mellan olika fordon och över längre tidsperioder. Det är en viktig förutsättning för att kunna följa trender i bränsleförbrukning och upptäcka ineffektivitet.
  3. Dessutom blir det lättare att identifiera ovanligt hög förbrukning, följa upp förbättringar och vidta åtgärder för att minska bränsleslöseri.
  4. Slutligen gör kalibreringen det möjligt att fastställa exakta basnivåer och snabbt reagera på avvikelser, ett effektivt sätt att förebygga bränslestöld.
Bränsledistributionsutrustning installerad i en Mapon-servicebil, som visar en mobil lösning för bränsleövervakning och stöldförebyggande inom flottahantering.
Utrustning för kalibrering av bränslenivåsensor i Mapons teknikers servicebil

Modern teknik ger snabbare installationer

​​Att uppgradera din bränslehantering ger många fördelar. Förutom att du får mer exakt och tillförlitlig data, sparar den moderna tekniken också tid vid installationen av bränslenivåsensorer, vilket innebär att dina fordon snabbare kan återgå i drift.

Tidigare kunde det ta upp till 6 timmar att installera och kalibrera två bränslenivåsensorer på en DAF XF-lastbil med 1485 liters tankkapacitet. Med vårt nuvarande kalibreringssystem gör vi samma arbete på 2,5 timmar. Det innebär att en tekniker i dag hinner med tre installationer per dag i stället för en. Resultatet är kostnadsbesparingar och snabbare avkastning på investeringen för våra kunder.

Förebygger bränslestöld

Noggranna data om bränsleförbrukning hjälper till att förbättra ekonomin, men det räcker inte när det gäller att förebygga bränslestöld, ett ständigt återkommande problem i branschen. De senaste årens energikris har drivit upp bränslepriserna, vilket lett till att stölderna ökat, särskilt vid parkeringsplatser eller rastområden där fordon står obevakade under vilopauser.

För att skydda våra kunders tillgångar har vi utvecklat ett bränslenivåövervakningssystem som även fungerar när fordonet är parkerat. Systemet använder extra sensorer som mäter bränslenivån kontinuerligt och utlöser ett högt larm vid försök att tömma tanken.

Kombinera bränslehantering med andra lösningar för vagnparken

Som du kan se består ett bra bränslehanteringssystem av många olika komponenter. Men i dag handlar det om mycket mer än att bara jämföra mängden påfyllt och förbrukat bränsle i ett diagram. Allt fler företagare och förare väljer att installera kompletterande hårdvara och mjukvara för att:

  • Beräkna exakta ruttkostnader åt sina kunder
  • Förbättra körkulturen inom vagnparken
  • Bidra till mer hållbara affärsmetoder genom att minska CO₂-utsläppen

Samtidigt blir fordonen allt mer uppkopplade och tekniskt avancerade. Att köra dem på ett effektivt sätt kräver kunskap, och här kommer andra telematiklösningar in i bilden. Förarbeteendeanalys är ett kraftfullt komplement till bränslehantering och ger insikter som gör det möjligt att spara både pengar och miljö.

Skärmbild från Mapon-plattformen som visar förarbeteendeanalys med betygsättning, effektivitetspoäng och körmönster som påverkar bränsleförbrukning och kostnader.
Instrumentpanel för analys av förarbeteende på Mapons plattform

Hur länge stod lastbilen på tomgång? Var och vid vilken punkt på rutten överskred föraren hastighetsgränsen? Hur länge körde föraren för fort? Användes farthållaren? Hur mycket bränsle förbrukade lastbilen när PTO var aktiverad? Alla dessa frågor är direkt kopplade till bränsleförbrukningen.

Låt oss titta på ett mer konkret exempel här. Data visar att en sänkning av hastigheten från 90 km/h till 80–85 km/h kan spara upp till 20 % bränsle.

Så, om din lastbil kör 10 000 km i månaden, skulle det kosta dig 600 liter bränsle varje månad att inte hålla en ekonomisk körhastighet.

Med dagens bränslepriser blir det snabbt stora summor.

Dessutom har flera europeiska länder, såsom Tyskland, Frankrike och Sverige, infört hastighetsgränser på 80 km/h för tunga fordon. Att köra snabbare än så kan alltså inte bara bli dyrt i drift, utan även leda till kännbara böter.

Bränsle är, och kommer alltid att vara, en av de största kostnaderna inom vagnparkshantering, oavsett om det handlar om bensin, diesel, LPG, LNG eller i framtiden: el. Tekniken utvecklas ständigt och öppnar upp för nya sätt att mäta och optimera, men behovet av att få ut mesta möjliga av företagets resurser består. Med smart teknik, god överblick och omtanke om både teamet och samhället blir du bättre rustad för framtiden. Redo att ta itu med bränslekostnaderna i din vagnpark? Begär en demo nu!

Vanliga frågor

Vad är ett bränslehanteringssystem?

​​Ett bränslehanteringssystem är en lösning som hjälper dig att övervaka, kontrollera och optimera bränsleförbrukningen i din vagnpark. Det består av olika hård- och mjukvarukomponenter som registrerar bränslenivåer, påfyllningar och annan relevant data så att du får en tydlig överblick och bättre kontroll över bränslekostnaderna.

Hur fungerar ett bränslehanteringssystem för vagnparker?

Systemet kombinerar hårdvara, som bränslenivåsensorer och telematikenheter, med mjukvara som samlar in och analyserar realtidsdata om förbrukning, påfyllning och bränslenivåer. All information presenteras i tydliga instrumentpaneler och rapporter som hjälper dig fatta smarta beslut kring bränsleekonomi, stöldförebyggande och kostnadsoptimering.

Vilka är fördelarna med ett bränslehanteringssystem?

Bättre bränsleeffektivitet: Upptäck ineffektiv körning och minska bränsleavfall med hjälp av noggrann uppföljning.

Förebygg bränslestöld: Systemet larmar vid misstänkta transaktioner eller ovanliga förbrukningsmönster.

Lägre kostnader: Optimerad bränsleanvändning och färre stölder minskar kostnaderna för drift och underhåll av vagnparken.

Datadrivna insikter: Du får tydlig analys av förbrukning och körbeteende, ett ovärderligt verktyg för att effektivisera din vagnpark.

Hur fungerar bränslenivåsensorer?

Bränslenivåsensorer använder olika tekniker för att mäta hur mycket bränsle som finns i en tank och skickar kontinuerlig data till ett bränslehanteringssystem. Systemet analyserar dessa mätvärden för att beräkna förbrukning genom att jämföra förändringar i bränslenivån över tid. Det kan även uppskatta hur mycket bränsle som återstår, vilket ger en tydlig bild av förbrukningsmönstret och hjälper ansvariga att optimera effektiviteten och upptäcka avvikelser.

Vilken typ av bränslehanteringslösning behöver jag?

Det beror helt på vilken typ av fordon du har och vilka behov du vill uppfylla. Har du främst lätta fordon, kan bränsledata oftast hämtas via fordonets CAN-buss. Men om du arbetar med tunga fordon är det bäst att installera högprecisionssensorer då tankarna är större och bränsleförbrukningen högre, vilket ger större potential för besparingar.

Om du ansvarar för en större vagnpark är det också viktigt att kunna följa upp bränsleköp. Det kan du göra genom att koppla ihop bränslebolagens system med din vagnparkshantering. Då överförs uppgifter som tidpunkt, plats, förare och mängd automatiskt och kan jämföras med faktiska nivåer i tanken.

Det finns många lösningar på marknaden, så vårt råd är att kontakta en erfaren leverantör av vagnparkssystem med dokumenterad expertis inom bränslehantering.

Hur fungerar Mapons bränsleövervakningslösning?

Vi har testat många lösningar för att förhindra bränslestöld och den kombination som visat bäst resultat är smarta bränslelock, digitala bränslenivåsensorer och Mapon Expert GPS-spårningsenhet. Tillsammans ger dessa komponenter en lösning som inte bara hjälper till att spara bränsle och läsa data från CAN-bussen, utan även att fjärravläsa färdskrivardata och visa fordonets position i realtid.

Så här går det till:

  1. Anta att du har en lastbil med två bränsletankar.
  2. En tekniker från Mapon installerar GPS-enheten Mapon Expert i fordonet.
  3. Två bränslenivåsensorer monteras och kalibreras, en i varje tank.
  4. Bränslenivåsensorerna kopplas sedan till spårningsenheten och larmmodulen inne i förarhytten.
  5. När fordonet står stilla och bränslenivån har stabiliserats, registrerar Mapon Expert datan från båda tankar. En särskild algoritm analyserar sedan eventuella avvikelser och larmar om bränsle försvunnit efter att fordonet stannat.

Vagnparksanalys – fatta datadrivna beslut

Skärmbild av Mapon-plattformen som visar analys av flotthantering med effektivitetsdata och färgkodade fordonsresultat.

Modern teknik erbjuder stora möjligheter till vagnparksanalys och datadrivet beslutsfattande. Ju mer du använder data och sätter upp riktmärken för framtiden, desto säkrare blir du i dina beslut.

Men det kan vara svårt att hantera all information – och risken är att du drunknar i de många plattformar som används inom företaget. Faktum är att 46 % av alla vagnparker använder över 10 appar för att hantera verksamheten, och 48 % av vagnparksansvariga betonar att den mest hjälpsamma tekniklösningen vore en enda plattform med all nödvändig information samlad.

En enda plattform för alla dina behov

Mapons vagnparksplattform erbjuder just detta – all din data samlad på ett ställe, oavsett om det gäller fordonens positioner, förarbeteende eller bränsleförbrukning. Med hjälp av API-integrationer kan företag enkelt överföra information från externa system till Mapon och få en samlad bild av all data för vagnparkshanteringen.

Dessutom kan du organisera informationen i en överskådlig instrumentpanel som visar de viktigaste insikterna för varje dag.

Hur kan vagnparksanalys hjälpa dig fatta rätt beslut?

Data från vagnparkshanteringen kan vara ovärderlig när du ska avgöra vilken utbildning dina förare behöver, hitta sätt att minska kostnader eller besluta vilka fordon som bör bytas ut.

I den här artikeln visar vi hur din plattform för vagnparkshantering kan hjälpa dig att fatta fyra typer av smarta beslut.

1. Hitta de mest effektiva resurserna

Ett av de viktigaste besluten handlar om att ta reda på vilka fordon som bör tas ur drift och vilka som bör användas mer. Det gäller att se till att vagnparken består av fordon som utnyttjas optimalt, samtidigt som ineffektiva fordon fasas ut och underhållskostnader hålls nere.

För att fatta välgrundade beslut kan du använda analysdata som bränsleförbrukning, tomgångstid, motoreffekt, totala reparationskostnader, körsträcka och koldioxidutsläpp. Mapon samlar all denna viktiga information på ett ställe, lyfter fram vagnparkens totala prestanda och gör det enkelt att granska data för varje enskilt fordon.

En skärmdump från Mapon-plattformen som visar analysdata för vagnparkshantering, såsom bränslenivå, motoreffekt, totala reparationskostnader, körsträcka och koldioxidutsläpp för enskilda fordon.
Sammanfattade vagnparks­-mätvärden i Mapon-plattformen.

Avfallshanteringsföretaget Remeo är ett exempel på hur detta fungerar i praktiken. De samlar in data om förare och fordon för att optimera resursanvändningen. Utvecklingschef Joonas Savolainen förklarar:

“Det är verkligen viktigt för oss att ha rätt antal fordon – så att vi inte har outnyttjade resurser eller att vi hela tiden står utan fordon.”

Lösningen för vagnparkseffektivitet tar fram en ögonblicksbild av fordonets prestanda under ett dygn, en vecka eller en månad. Den sammanställer nyckeltal som körtid, tomgångstid och tid med tändningen på eller av. Utifrån dessa data räknas ett poängbetyg ut för varje fordon, vilket gör det enklare att identifiera förbättringsmöjligheter och fatta beslut kring hela vagnparkens effektivitet.

2. Välj enkelt rätt ämnen för förarcoachning

Förarcoachning kan vara tidskrävande, och att hitta rätt förbättringsområden är en utmaning i sig. Här kommer vagnparksanalys in i bilden – i form av antingen beteendeövervakning eller kameralösningar. Båda alternativen ger en översikt över förarnas agerande, vilket gör det lättare att se beteendetrender och se vad som behöver förbättras.

Till exempel kan ett fordon utrustas med hårdvara som samlar in vagnparksdata via kameror både inne i och utanför hytten. Då får vagnparksansvariga automatiska aviseringar vid förinställda händelser som registreras av videosensorerna – till exempel kraftiga svängar, fortkörning eller mobilanvändning under körning.

Videotelematik har dessutom andra fördelar, som att snabbt kunna få fram bevis vid stölder eller trafikolyckor.

En skärmdump från Mapons kameralösning som visar registrerade händelser – vagnparksdata om kraftiga inbromsningar och kraftiga accelerationer.
Mapon-plattformen visar händelser som registrerats av kamerasensorerna.

3. Upptäck sätt att minska kostnaderna

Alla företag letar efter sätt att spara pengar – och företag med vagnpark är inget undantag. Det finns flera datakällor att ta hänsyn till när man vill minska kostnaderna, och första steget är att fastställa var verksamheten lägger ut för mycket.

Mapon hjälper till att hantera kostnader för bränsle, reparationer och underhåll genom analys av vagnparksdata. Plattformen gör det möjligt för vagnparksansvariga att ladda upp detaljerad information om bränslekvitton och registrera reparationskostnader, med möjlighet att bifoga fakturor och lägga in servicepåminnelser.

När all denna data samlas på ett och samma ställe blir det lätt att se vilka fordon som har högre bränsleförbrukning eller kräver frekvent underhåll. Det gör det enklare att fatta välgrundade beslut för att optimera vagnparken.

En skärmdump från Mapons plattform för vagnparksanalys som visar sektionen för reparationskostnader, med fält för att lägga till fakturor och servicepåminnelser för enskilda fordon.
Reparationskostnadssektion i Mapon-plattformen med möjlighet att lägga till fakturor och servicepåminnelser för enskilda fordon.

En annan viktig aspekt är personalkostnader – och att säkerställa att lönerna baseras på fakta och speglar det faktiska arbetet, det vill säga antal arbetstimmar och typ av utförda uppgifter. Mapons Arbetstid-lösning är ett utmärkt verktyg för tidrapportering och produktivitetsuppföljning som hjälper vagnparker inom många olika branscher.

4. Förbättra fordonens underhållsprocess

Effektivisera underhållsprocessen för vagnparken genom att ställa in servicepåminnelser baserat på olika utlösare – till exempel körd sträcka eller antal motortimmar. På så sätt kan beslutet fattas automatiskt om när ett fordon ska in på service, exempelvis efter 10 000 körda kilometer.

Mapon erbjuder en mängd olika påminnelsetyper samt möjlighet att skapa egna, anpassade aviseringar – allt för att förenkla användningen av plattformen, spara tid och öka effektiviteten.

En skärmdump från Mapons plattform för vagnparksanalys med visade aviseringstyper såsom objekt-, service-, tekniska- och körrelaterade aviseringar.
Aviseringstyper som kan läggas till i Mapon-plattformen.

Mapon Driver-appen erbjuder ytterligare ett sätt att effektivisera underhållet genom att involvera medarbetarna i processen. De kan regelbundet genomföra fordonskontroller via appen, och utifrån dessa inspektioner kan de ansvariga boka in nödvändig service.

Missa inte möjligheten att fatta faktabaserade beslut med hjälp av vagnparksanalys!
Vill du veta mer om våra lösningar och hur de kan hjälpa dig att spara tid och analysera din vagnparksdata? Kontakta vårt team!

RMC-Transports: Färdskrivarlösningar har gjort arbetstidsplaneringen tio gånger enklare

RMC Transports och färdskrivarlösningar

I dag är det svårt att föreställa sig transport- och logistikbranschen utan telematiklösningar. Enbart i Europa finns det över än en miljon företag som erbjuder transporttjänster, vilket skapar hård konkurrens om kunder som söker högsta möjliga kvalitet till bästa möjliga pris. Det är bland annat här som system för vagnparkshantering kommer in i bilden.

RMC Transports fordonsflotta

För att ta reda på vad som är viktigast för företag vid valet av telematiktjänstleverantör – och hur lösningarna underlättar det dagliga arbetet pratade vi med Artūrs Barojans, VD för SIA RMC-Transports.

1. Programvarulösningar för vagnparkshantering av hög kvalitet

RMC-Transports har samarbetat med Mapon sedan 2018, även om de tidigare använde en annan leverantör av telematiktjänster. När Artūrs beskriver övergången, konstaterar han att man på den tiden främst förväntade sig korrekt och stabil GPS-spårning av ett system för vagnparkshantering.

Tillsammans med systerbolaget RMC Logistics bedriver RMC-Transports godstransporter inom Europa och till tredjeländer, dock med vissa begränsningar just nu på grund av det geopolitiska läget. De främsta destinationerna är Italien, Tyskland, Beneluxländerna, Skandinavien och numera även Baltikum, där godset levereras i nya tautliners – släpvagnar av gardin- och borttyp. RMC-Transports kör huvudsakligen direkttransporter till och från avsändare och mottagare, vilket möjliggör ett förarvänligt arbetsschema med regelbundna hemresor.

Artūrs berättar om den situation som ledde till bytet av leverantör: “I praktiken försvann fordonet från kartan när det körde in i Ryssland eller Belarus, trots att leverantören hävdade att spårningen skulle fungera även där.

Vi tog kontakt med ett annat åkeri som rekommenderade Mapon. Vi bytte leverantör inom ett par dagar. Då satt vi alla och följde plattformen i realtid när den första lastbilen passerade samma gräns, och allt fungerade! Inte ett enda avbrott!”

Mapon-plattformen med färdskrivardata

2. Telematiklösningar som verkligen fungerar

Tachogram

På frågan om vilka lösningar som används mest hos RMC-Transports och vilka som haft störst påverkan på det dagliga arbetet, svarar vd:n utan att tveka: hantering och fjärrnedladdning av färdskrivardata:

“Den största fördelen är helt klart Tachogram, där vi kan se alla arbetstider. Tidigare fick vi lita på vad förarna sa eller räkna på fingrarna för att förstå hur många timmar någon hade kört, hur mycket arbetstid som använts och hur mycket som återstod. Det var väldigt svårt att planera schemat exakt.”

Mapon-plattformen färdskrivardata

Artūrs beskriver hur det såg ut innan lösningen infördes och nämner ett exempel: En förare var på väg att lämna en leverans i norra Italien när en chef ringde och bad honom hämta en ny last senare samma dag, i södra Italien. Föraren svarade: ”Tyvärr, jag har slut på körtid!”

Idag går det att se direkt om och hur en förare kan genomföra ett uppdrag, och planera därefter, utan onödiga samtal och osäkerheter.

”Nu räcker det att öppna plattformen, ett klick och du ser allt. Föraren måste vila, punkt slut. Med Tachogram har schemaläggningen blivit tio gånger enklare för både trafikledare och logistikpersonal, minst!”

säger Artūrs.

Fjärrnedladdning av data från digital färdskrivare

Företagets representant lyfter även fram möjligheten att ladda ner färdskrivardata på distans. Enligt EU-regler måste data från färdskrivare hämtas regelbundet. Underlåtenhet att göra detta kan resultera i höga böter, vilket gör att många företag håller noggrann koll på det. I praktiken innebär manuell nedladdning att man fysiskt måste gå till varje fordon och förare, vilket snabbt blir en stor belastning för företag med många fordon.

Som Artūrs påpekar: “Jag var tvungen att hantera varje fordon själv och ladda ner datan manuellt. Det tar så klart tid. Förarna kommer inte alltid på kontorstid, och de åker inte heller alltid iväg då. Ibland blev data helt enkelt inte nedladdad, vilket kunde ge rejäla böter.”

Status för nedladdning av färdskrivardata i Mapon-plattformen

“Om Tachogram är en stor hjälp för trafikledare och chefer, så är det just möjligheten till fjärrnedladdning som gjort mitt jobb mycket enklare.”

Tidigare tog det honom 2–3 dagar att ladda ner och sammanställa all information. “Nu tar det 20 minuter! Jag tog faktiskt tid, av ren nyfikenhet.”

Han tillägger att även kollegorna på ekonomiavdelningen uppskattar lösningen, då de får tydliga, färdiga rapporter som är direkt redo att användas vidare.

Bränslekontroll

Bränslekontroll har också blivit en viktig tillgång i RMC-Transports dagliga arbete. När samarbetet med Mapon inleddes var inga av fordonen utrustade med bränslenivågivare. Nu har nästan alla det.

På frågan om bränsleförbrukningen har minskat, är svaret ett tveklöst ja:

“Vi började med att installera bränslenivåsensorer i de fordon som tidigare haft onormalt hög förbrukning. Och mirakulöst nog blev de faktiskt mer bränsleeffektiva!” säger Artūrs med ett leende. “Det blev startskottet, och efter det utrustade vi resten av vagnparken.”

Förutom att spara pengar har lösningen även gjort vardagen mer effektiv.

“I slutet av varje månad kan jag ge revisorn exakta siffror på hur mycket bränsle som finns kvar i varje tank, vilket gör rapporteringen enklare. Samtidigt har den totala förbrukningen i vagnparken minskat.”

säger RMC-Transports chef.

I dag är de flesta lastbilar i företagets vagnpark utrustade med bränslenivågivare, som även har visat sig effektiva som skydd mot bränslestölder. Artūrs berättar om ett fall där han mitt i natten fick en varning i Mapons mobilapp om att bränslenivån i ett av fordonen snabbt sjönk. Föraren kontaktades direkt, och eftersom han vilade i fordonet kunde han starta det på en gång och skrämma iväg tjuven. En del skada hade redan skett, men tack vare varningen kunde man undvika ytterligare förluster.

Företaget planerar att snart installera smarta tanklock i sin vagnpark, eftersom man ser att de två lösningarna kompletterar varandra. De smarta tanklocken ger ett extra skydd, medan bränslenivågivarna inte bara gör det möjligt att upptäcka och dokumentera eventuella skador efter stöldförsök utan också ger full insyn i den dagliga bränsleförbrukningen.

“Om vi ska vara ärliga – vi kör ju alla bil och vet att mätarna på instrumentpanelen inte alltid stämmer. Med bränslenivågivare ser jag den exakta mängden bränsle. Det händer ofta att förare ringer och undrar om bränslet räcker till nästa station, som kan ligga 1000 kilometer bort,” säger Artūrs.

3. Nya smarta lösningar och ett professionellt team

Under samtalet återkommer vi flera gånger till det goda samarbetet med Mapons team, särskilt kundprojektledaren och teknikerna, som RMC-Transports har mest kontakt med.

“Jag uppskattar verkligen samarbetet med Mārtiņš, vår projektledare hos Mapon, som tog sig tid att komma ut och träffa oss. Han visade några av de senaste funktionerna, gjorde en snabb genomgång och förklarade hur informationen kan förbättra vår dagliga verksamhet. Visst, jag bläddrar själv runt på plattformen för att se vad som är nytt, men det är väldigt värdefullt när någon kommer hit och visar och förklarar,” säger Artūrs.

Fordonsinspektioner

Efter mötet med Mapon började teamet på RMC-Transports använda funktionen för fordonsinspektioner, där förare via Mapon GO-appen kan rapportera fordonens tekniska status.

“När jag har tid testar jag själv hur det funkar. Sedan installerar vi appen för förarna som har smartphones, och så lär vi oss tillsammans i lugn takt,” berättar Artūrs.

Mapon-plattformen som mobilapp – Mapon Driver

“Ännu en funktion som gör mitt jobb betydligt enklare. Tidigare bad jag varje förare att skriva ner informationen på papper som jag sedan samlade in med jämna mellanrum. En gång i halvåret gick jag igenom allt och försökte få en överblick. Nu skickar jag bara en uppgift till föraren via appen, han kollar igenom allt på en rast och jag slipper oroa mig. Jag ser direkt fordonets skick, vad som eventuellt saknas och vad som behöver hämtas, allt på samma dag. Inga fler onödiga kontorsbesök eller pappersformulär,” säger VD:n.

Förarbeteende

Analys av förarbeteende är också en av de lösningar som företaget använder då och då, men som man nyligen fått ny inspiration att utnyttja mer aktivt.

“Vid mitt senaste möte med Mārtiņš fick jag höra att andra företag brukar uppmuntra god körstil genom att anordna tävlingar för förarna. Jag planerar att presentera idén för teamet, titta närmare på resultaten nästa månad och belöna de mest effektiva förarna,” säger Artūrs.

VD:n minns också ett mindre positivt tillfälle som ändå resulterade i ett bra slut tack vare Mapons lyhörda team. Förutom kontakt med projektledaren har företaget ofta dialog med tekniker som installerar GPS-spårning och annan utrustning. Även om Artūrs beskriver deras arbete som smidigt och proffsigt, fanns det ett tillfälle då en långsam tekniker tvingade honom att jobba långt efter arbetstid.

“Nästa gång jag bokade en tekniker via supporten ville jag ange vem som skulle få uppdraget. Utan att jag ens behövde säga något, fick jag direkt frågan om det varit några problem. Jag svarade ärligt om min senaste erfarenhet, och sedan dess har just den teknikern inte fått fler uppdrag hos oss. Samarbetet har fungerat utmärkt efter det!” berättar Artūrs och tillägger att det känns bra att bli lyssnad på och att se att Mapon faktiskt bryr sig om att förbättra kundupplevelsen.

Mapon-teamet med chefen för RMC Transports

Avslutningsvis nämner Artūrs även de små funktioner i Mapon som kanske inte märks i det dagliga arbetet men som ändå gör skillnad. Till exempel påminnelser om fordonsförsäkring, färdskrivarkalibrering och besiktningsdatum. “Om man går igenom varje knapp i Mapon-plattformen verkar det som att varenda en förenklar något!” säger han med ett leende.

Vill du veta mer om hur det är att arbeta med Mapon eller om de lösningar som finns på plattformen? Boka en konsultation med en Mapon-expert!

Iskall effektivitet: Temperaturövervakning i logistiken

En vit lastbil som kör inom kylkedjelogistik kör på vägen.

Har du någon gång lastat av övermogen frukt, grodda grönsaker eller färglösa räkor? Då vet du hur allvarliga konsekvenserna av temperaturproblem i transportkedjan kan vara.

Inom kylkedjehantering är rätt temperatur avgörande – det är en nyckelfaktor för både kvalitet och affärsframgång. I den här artikeln dyker vi ner i de största utmaningarna med temperaturövervakning i logistiken – och visar hur du med hjälp av temperaturgrafer kan få full kontroll över kylkedjan.

Temperaturövervakning i logistiken: 3 vanliga utmaningar

1. Felaktiga temperaturinställningar i enheten

Ett av de största problemen inom kyltransporter uppstår när kylaggregatet är inställt på fel temperatur.

Tänk dig att en leverans ska hållas vid +2 °C, men på grund av ett misstag ställs aggregatet in på +22 °C. Den här typen av fel är betydligt vanligare än man kan tro.

Andra vanliga misstag är decimalfel, till exempel att enheten är inställd på +0,6 °C i stället för +6 °C. Det är också vanligt att man förväxlar plusgrader med minusgrader och ställer in -6 °C istället för +6 °C.

Tekniska fel, som döda pixlar på skärmen, vilket gör att inställningarna misstolkas.

Oavsett orsaken innebär varje avvikelse från rätt temperatur en direkt risk för godsets kvalitet. Med fjärrövervakning av temperaturen kan du upptäcka felen i tid och kontakta chauffören innan det är för sent.

2. Felaktigt driftsläge

Kylvaror kan transporteras i två olika lägen: kontinuerligt läge och start–stopp-läge. Om fel läge väljs kan det leda till allvarliga temperaturproblem under transporten.

I kontinuerligt läge arbetar kylaggregatet utan avbrott. När den inställda temperaturen har nåtts går systemet över till ett lägre kylflöde men fortsätter att hålla temperaturen stabil. Det här läget används oftast vid transport av känsliga varor, eftersom det minimerar temperatursvängningar som annars kan påverka kvaliteten.

Start–stopp-läget fungerar i stället intermittent, det vill säga att aggregatet slår av och på med jämna mellanrum för att reglera temperaturen. Det kan fungera för vissa icke-färskvaror, men innebär risker för känsliga produkter.

Just på grund av temperatursvängningarna i start–stopp-läget kan delar av lasten drabbas av så kallad toppfrysning, vilket innebär att det översta lagret fryser mer medan resten håller rätt temperatur. Det här är särskilt skadligt för ömtåliga varor som frukt, grönsaker eller mejeriprodukter.

3. Alltför varm last

Ett foto av en person som arbetar inom kylkedjelogistik och lastar färska skaldjur i kylbilen.

Ett stort antal produkter, som frukt, grönsaker, mejerivaror och skaldjur, måste lastas vid rätt temperatur för att hålla sig fräscha hela vägen fram.

Tänk dig att du skickar färska skaldjur för export. Om de inte har kylts ner ordentligt innan de lastas in i fordonet, är risken stor att de aldrig når butikshyllan i gott skick.

Utan rätt initial nedkylning blir lasten extremt känslig för temperatursvängningar. Det kan leda till försämrad kvalitet, eller i värsta fall kontaminering. I sådana fall räcker ett litet fel i övervakningen av kylkedjan för att orsaka stora ekonomiska förluster, både för avsändare och mottagare.

Hur undviker man då detta?

Nyckeln till en tillförlitlig kylkedja ligger i att arbeta smart med data, och framför allt i att kunna tolka temperaturgrafer på rätt sätt.

Fortsätt läsa för att se hur du tolkar grafer för övervakning av kylkedjan på rätt sätt!

Så fungerar kylaggregat

När du tittar på grafer för kylkedjeövervakning i Mapon-plattformen ser du att olika temperaturkurvor som speglar luftflödet i fordonet – det är så temperaturövervakning i logistiken visualiseras. För att kunna tolka dessa grafer korrekt behöver både vagnparksansvariga och förare förstå hur ett kylaggregat fungerar.

Kylaggregatet blåser ut kall luft uppifrån. Denna luft cirkulerar genom lasten, omger produkterna och rör sig bakåt mot dörrarna. På vägen absorberar luften värme från godset.

När luften når bakdörrarna sjunker den ner mot golvet, där den fortsätter att ta upp värme innan den återvänder till kylaggregatet. Denna återvändande luft kallas returluft.

En grafisk bild av en lastbil med två luftflöden inuti kylaggregatet, som förklarar skillnaden mellan kall luft och returluft för temperaturovervakning i logistik.
Blå färg = kall luft; grön färg = returluft.

Temperaturen på returluften speglar produktens faktiska temperatur. Därför ger temperaturövervakning i logistiken viktig information om huruvida varorna har rätt temperatur redan vid lastning.

Så tolkar du temperaturgrafer i kylkedjan

Om varorna lastas in vid rätt temperatur, bör returluftens temperatur snabbt sjunka ner till den förinställda måltemperaturen när dörrarna har stängts.

Se grafen nedan som exempel på hur du övervakar temperaturen vid korrekt lastning:

ChatGPT said:
En skärmbild från Mapon-plattformen som används för att övervaka temperaturen i en kylkedja. Skärmbilden visar den korrekta temperaturgrafen för kylkedjeövervakning.
Produkt med korrekt transporttemperatur: efter lastning och när dörrarna stängts sjunker den gröna linjen (returluftens temperatur) snabbt ner till den röda linjen (den inställda temperaturen).

Men om varorna lastas för varma, tar det mycket längre tid att kyla ner lasten. Det leder till högre bränsleförbrukning och sämre produktkvalitet.

Här är ett exempel på hur temperaturgrafer kan avslöja en för varm last:

En skärmbild från Mapon-plattformen som används för att övervaka temperaturen i en kylkedja. Skärmbilden visar varm last-grafen.
Den inställda temperaturen är +8 °C, men returluften (grön linje) visar 21 °C direkt efter lastning. I detta fall tog det två dygn för trailern att nå rätt temperatur.

Bränsleförbrukning i kylkedjan

När produkterna håller rätt temperatur vid lastning förbrukar kylaggregatet i genomsnitt 1,1 liter bränsle per timme. Men om aggregatet måste arbeta på högsta kapacitet för att sänka temperaturen till önskad nivå, ökar förbrukningen till cirka 4,1 liter per timme.

Om vi utgår från exemplet med den varma lasten ovan, ser vi att aggregatet förbrukade tre gånger så mycket bränsle för att kyla ner godset jämfört med om produkterna hade lastats korrekt nedkylda.

Bränsleförbrukning i vårt exempel:

  • 52 liter på 2 dygn om produkten håller rätt temperatur vid lastning
  • 196 liter på 2 dygn om kylaggregatet behöver jobba kontinuerligt för att sänka temperaturen

Skillnaden är tydlig, eller hur?

För att spara bränsle och skydda produktkvaliteten måste temperaturövervakningen börja redan vid lastning.

Säkerställ att godset är ordentligt nedkylt – och om det inte är det, kontakta leverantören och informera om att produkterna inte höll rätt temperatur vid avhämtning.

Övervaka allt som är viktigt

För att hantera riskerna med varma laster och felaktiga inställningar bör du införa geostaket (geofences) vid upphämtningsplatserna. På så sätt kan plattformen automatiskt skicka aviseringar när ett fordon lämnar området.

Med temperaturövervakning får vagnparksansvariga full insyn i viktiga parametrar som temperaturinställningar, kylaggregatets driftsläge och produktens faktiska temperatur.

Exempel:

En kylvarning har skickats via Mapon-plattformen. Rapporten visar detaljerad temperaturdata, och företaget kan fatta ett datadrivet beslut, till exempel att lasta om godset till en annan trailer innan det försämras.

Dessutom skickar Mapon-systemet automatiska varningar om en last är för varm, inklusive information om när temperaturen bör sänkas för att säkerställa korrekt nedkylning.

Ett foto av en fordonschef som tittar på Mapon-plattformen på sin bärbara dator för att utföra temperaturovervakning i logistik. Plattformen skickar en varning som säger att man ska vara uppmärksam på kylaggregat.

Utbilda chefer och förare i hur man övervakar temperaturen vid upphämtning och leverans. Ditt företag ansvarar inte för förstört gods om produkterna var feltempererade redan vid avhämtning.  Med hjälp av temperaturgrafer från Mapon kan du visa att felet inte låg hos dig, utan hos leverantören.

Mapon: för smidig temperaturövervakning i logistiken

Mapon har lång erfarenhet av kylkedjelogistik och erbjuder lösningar som effektiviserar dina processer och bevarar produktkvaliteten, även på känsliga produkter som läkemedel och ömtåliga livsmedel.

Kontakta vårt team för att ta reda på hur du kan integrera Mapons lösningar för kylkedjeövervakning i din dagliga verksamhet!

RMC-Transports: Fartskriver-løsninger har gjort arbejdstidsplanlægningen 10 gange nemmere

RMC-Transports lastbiler parkeret ved et logistikcenter, som fremviser deres flådekøretøjer.

I dag er det svært at forestille sig transport- og logistikbranchen uden telematik-løsninger. Alene i Europa er der mere end en million virksomheder, der tilbyder transporttjenester, hvilket skaber hård konkurrence om kunder, der er på jagt efter den højest mulige kvalitet til den bedst mulige pris. Det er bl.a. det, flådestyringssystemer er med til at sikre.

Nærbillede af RMC-Transports lastbiler parkeret side om side med fokus på branding og køretøjsdetaljer.

For at finde ud af, hvad der er de vigtigste faktorer for en virksomhed, når den vælger en telematik-tjenesteudbyder, og hvordan disse løsninger hjælper med den daglige drift, inviterede vi Artūrs Barojans, CEO for SIA RMC-Transports, til en samtale.

1. Softwareløsninger til flådestyring af høj kvalitet

RMC-Transports har arbejdet med Mapon siden 2018, selvom de brugte en anden telematik-tjenesteudbyder før. Når Artūrs beskriver overgangen, påpeger han, at det eneste, man dengang forventede af et flådestyringssystem, var præcis og stabil GPS-sporing.

RMC-Transports udfører sammen med søsterselskabet RMC Logistics godstransport i Europa og til tredjelande, hvilket i øjeblikket er begrænset på grund af den geopolitiske situation. Virksomhedens primære destinationer er Italien, Tyskland, Benelux-landenelande, Skandinavien og senest de baltiske lande, hvor varerne leveres i nye presenningstrailere – trailere af typen gardin og bort. RMC-Transports kører hovedsageligt direkte til og fra afsenderen/modtageren og sikrer dermed en chaufførvenlig arbejdsplan, der giver mulighed for regelmæssig hjemkomst.

Artūrs fortæller om den situation, der førte til skiftet af tjenesteudbyder: “I praksis forsvandt køretøjet fra kortet, når det kørte ind i Rusland eller Hviderusland, selv om tjenesteudbyderen hævdede, at han også leverede en sporingstjeneste der.

Vi kontaktede en anden operatør, som anbefalede Mapon. Vi skiftede inden for et par dage. På det tidspunkt fulgte vi alle aktivt med på platformen, da den første lastbil passerede den samme grænse, og alt fungerede! Ingen afbrydelser overhovedet!”

Person arbejder ved et skrivebord med Mapon-platformen åbnet på to skærme, der viser køretøjsplaceringer i Europa og flådedata.

2. Telematik-løsninger der virker

Tachogram

På spørgsmålet om, hvilke løsninger RMC-Transports bruger mest, og hvad der har haft størst indflydelse på den daglige drift, svarer virksomhedens CEO med det samme – upload og håndtering af fartskriver-data: “Den største fordel er helt klart Tachogram, hvor vi kan se alle arbejdstider. Før var vi enten nødt til at tage chaufførerne på ordet eller bogstaveligt talt tælle på fingrene for at vide, hvor mange timer en chauffør havde kørt, hvor meget arbejdstid der var brugt, og hvor meget der var tilbage. Det var meget vanskeligt at planlægge vagtplanerne nøjagtigt.”

Visning af tachografdata i Mapon-platformen, der viser føreraktivitet, hviletider og kortstatus.
Fartskriver-data  i realtid tilgængelige på Mapon-platformen

Artūrs beskriver situationen i virksomheden, før løsningen blev implementeret, og fortæller om et tilfælde, hvor en chauffør var ved at aflevere en forsendelse i Norditalien, da en leder ringede ham op og bad ham om at afhente en last senere på dagen i den sydlige del af landet. Chaufføren svarede: “Beklager, men jeg har ikke mere tid!” Nu er det muligt at se, om, og hvordan chaufføren vil være i stand til at afhente et læs, lægge en plan og ikke spilde tid på unødvendige samtaler frem og tilbage.

“Nu åbner du bare platformen, et klik, og du kan se alt. Chaufføren skal hvile sig, og det er det. Med Tachogram er det ti gange nemmere for disponenter og logistikmedarbejdere at planlægge – hvis ikke mere!”

siger Arthur.

Download af data fra digital fartskriver på afstand

Derudover fremhæver virksomhedens repræsentant muligheden for at downloade fartskriver-data  eksternt. Da EU-forordningerne kræver hyppige downloads af fartskriver-data, og manglende overholdelse kan føre til store bøder, er virksomhederne meget opmærksomme på dette. I praksis betyder manuel dataoverførsel dog, at man fysisk skal besøge hvert køretøj og dets chauffør. For en virksomhed med en stor flåde er det en betydelig byrde.

Som Artūrs påpeger: “Jeg var nødt til at tage mig af hver enkelt af dem og selv downloade dataene. Det tager naturligvis tid. Chaufførerne ankommer ikke altid i arbejdstiden, og de tager ikke altid afsted i arbejdstiden. Det skete også, at data ikke blev downloadet, hvilket betød en stor bøde.

Skærmbillede af Mapon-platformen, der viser status for tachograf-download for flere køretøjer, inklusive tidspunkter for seneste aktivitet.
Mapon-platformen giver mulighed for at downloade alle fartskriver-data  og se statistikker

“Hvis Tachogram er en stor fordel for disponenter og ledere, er det løsningen med fjerndownload, der har gjort mit arbejde lettere.”

Udover fra den tid, det tog at indsamle oplysningerne, plejede det at tage mig 2-3 dage at downloade og afrunde alle oplysningerne. Nu tager det 20 minutter! Af ren interesse tog jeg mig faktisk tid til at tjekke det!

Virksomhedsrepræsentanten fremhæver, at kolleger i bogholderiet også sætter stor pris på information, der er klart opsummerede rapporter og er straks klar til videre brug.

Kontrol af brændstof

Brændstofstyrings-løsningen har også været en vigtig fordel for RMC-Transports i det daglige arbejde. Da samarbejdet med Mapon startede, var ingen af køretøjerne udstyret med brændstofniveau sensorer. Nu er næsten alle udstyret med det.

På spørgsmålet om, hvorvidt virksomheden har oplevet en reduktion i brændstofforbruget, er svaret bekræftende. “Vi valgte de første køretøjer til installation af brændstofniveau sensorer ud fra deres tidligere præstationer og valgte dem, der havde et højere forbrug, end de burde. Og mirakuløst nok blev køretøjerne faktisk mere brændstofeffektive!” siger Artūrs med et smil. “Det var udgangspunktet, hvorefter vi udstyrede resten af flåden,” fortsætter han.

Løsningen har ikke kun vist sig at spare penge, men har også bidraget til at forbedre effektiviteten i den daglige drift.

“I slutningen af hver måned kan jeg fortælle min revisor præcis, hvor meget brændstof der er tilbage i hver tank, hvilket gør rapporteringen nemmere. Det har også bidraget til en generel reduktion af brændstofforbruget i flåden.”

siger lederen af RMC-Transports.

I øjeblikket er de fleste af firmaets lastbiler udstyret med brændstof sensorer, som også har vist sig at være effektive mod brændstoftyveri. Artūrs fortæller om et tilfælde, hvor Mapons mobilapp midt om natten advarede ham om et hurtigt fald i brændstofniveauet på et bestemt køretøj. Chaufføren blev straks kontaktet, og da han hvilede sig i bilen, kunne han straks starte den og skræmme tyven væk. Selv om der allerede var sket en vis skade, undgik de yderligere tab takket være denne advarsel.

Virksomheden planlægger at tilføje intelligente tankdæksler til sin flåde i den nærmeste fremtid, da den mener, at begge løsninger supplerer hinanden. Mens intelligente tankdæksler giver ekstra beskyttelse, giver sensorer til brændstofniveau dem ikke kun mulighed til at forstå og notere skader forårsaget af tyve, men også for at overvåge brændstofforbruget på daglig basis.

“Lad os være ærlige – vi bruger alle biler, og vi ved alle, at aflæsningerne på instrumentbrættet ikke altid er helt nøjagtige. Med sensorer til brændstofniveau kan jeg se den præcise mængde. Chauffører ringer ofte til mig og spørger, om der er brændstof nok til at nå den næste tankstation, som ligger 1000 km væk,” påpeger Artūrs.

3. Nye, perspektivrige løsninger og et professionelt team

Under samtalen vender vi gentagne gange tilbage til det positive samarbejde med Mapon-teamet, især deres kundeprojektleder og teknikere, som de oftest interagerer med.

“Jeg sætter stor pris på samarbejdet med Mārtiņš, vores kundeprojektleder, som tog sig tid til at komme ud og besøge os. Han præsenterede nogle af de nyeste funktioner, lavede en hurtig fremvisning og forklarede, hvordan oplysningerne kunne forbedre vores daglige drift. Jeg kigger selvfølgelig på platformen og prøver at følge med i, hvad der er nyt, men det er meget rart, at nogen kommer ud og viser og forklarer tingene,” siger Artūrs.

Inspektioner af køretøjer

Efter mødet med Mapon begyndte RMC-Transports‘ team at bruge funktionen til inspektion af køretøjer, hvor chaufførerne kan notere deres køretøjs tekniske tilstand via Mapon GO-mobilappen. Som Artūrs påpeger: “Når jeg har tid, kigger jeg selv på, hvordan det fungerer. Så installerer vi appen til chauffører med smartphones og lærer langsomt sammen.”

Person holder en smartphone med Mapons mobilapp åben, der viser en rute og køretøjets placering på kortet.
Mapon-platformen er tilgængelig som mobilapp – Mapon Driver

“Endnu en gang er det en funktion, der gør mit arbejde meget lettere. Tidligere var jeg nødt til at bede hver enkelt chauffør om at skrive alle oplysninger ned på papir, og så indsamlede jeg dem med jævne mellemrum. En gang hvert halve år gennemgik jeg oplysningerne og lagde alle afkrydsningerne sammen. Med denne løsning kan jeg hurtigt sende en opgave til chaufføren på appen, han tjekker alt i en pause, og jeg behøver ikke at bekymre mig nærmere om det. Jeg kan se køretøjets aktuelle tilstand, hvad der eventuelt mangler, og om jeg skal hente det, alt sammen på samme dag. Ikke flere unødvendige stop på kontoret eller udfyldelse af papirformularer,” siger direktøren.

Førerens adfærd

Analyse af føreradfærd er også en af de løsninger, som virksomheden bruger fra tid til anden, men som der nu er fundet yderligere inspiration til.

“Under mit sidste møde med Mārtiņš fandt jeg ud af, at andre virksomheder har en praksis med at opfordre chaufførerne til at følge gode køreprincipper ved at arrangere en konkurrence. Jeg har planer om at præsentere ideen og løsningen for teamet mere indgående, se nærmere på resultaterne i næste måned og belønne de mest effektive chauffører,” siger Artūrs.

Endelig husker den administrerende direktør også et mindre positivt tilfælde, hvor Mapon-teamet var i stand til at reagere proaktivt og finde en god løsning. Bortset fra kundens projektleder kommunikerer virksomhedens repræsentanter oftest med teknikere, der installerer GPS-sporingsenheder og andet udstyr. Selvom Artūrs beskriver deres arbejde som gnidningsfrit og af høj kvalitet det meste af tiden, var der et tilfælde, hvor teknikerens langsomme præstation tvang ham til at blive langt tid efter fyraften.

“Sidste gang jeg bookede en tekniker gennem supportteamet, ville jeg gerne specificere, hvem der skulle have opgaven. Uden at nævne andet blev jeg straks spurgt, om der havde været nogen problemer, hvortil jeg svarede ærligt om min sidste oplevelse. Siden da har den specifikke tekniker ikke fået til opgave at udføre arbejde for os igen, og samarbejdet har været fantastisk!” Siger Artūrs og tilføjer, at det er rart at blive hørt, og se at Mapon-teamet bekymrer sig om at forbedre deres kundeoplevelse.

Medarbejdere fra Mapon smiler under et besøg hos RMC-Transports, med lastbiler og logistikfaciliteter i baggrunden.
Mapon-teamet mødes med repræsentant fra RMC-Transports.

I slutningen af samtalen påpeger Artūrs, at han også sætter pris på de mindre funktioner, som ikke er vigtige i det daglige arbejde, men som alligevel letter flere af virksomhedens aktiviteter. For eksempel påmindelser om køretøjsforsikringer, kalibrering af fartskrivere eller deadlines for tekniske inspektioner. “Hvis man tager hver eneste knap på Mapon-platformen, ser det ud til, at de alle sammen gør noget lettere!” konkluderer Artūrs med et smil.

Kontakt os – lad os sammen sikre din flådes fremtid!

Iskold effektivitet: Temperaturovervågning i logistikken

Bagside af en hvid lastbil med lukket kasseanhænger, der kører på en motorvej, vist med en dynamisk baggrund, der fremhæver bevægelse.

Hvis du nogensinde har læsset en last af og fundet overmoden frugt, spirende grøntsager eller misfarvede rejer, så kender du konsekvenserne af temperaturfejl under transporten.

For dem der arbejder med styring af kølekæden, er det afgørende for virksomhedens succes, at den korrekte temperatur opretholdes. I denne artikel dykker vi ned i detaljerne om temperaturovervågning i logistikken, herunder de største udfordringer og måder at overvinde dem på, ved hjælp af temperaturgrafer.

Temperatur­overvågning i logistik: Top 3 udfordringer

Forkerte temperaturindstillinger

Skærmbillede af Mapons flådestyringsplatform, der viser realtidssporing af køretøj og temperaturovervågning for en lastbil.

En af de største udfordringer for transportvirksomheder er, når køleenhedernes temperaturer er indstillet forkert.

Forestil dig en situation, hvor en forsendelse skal opbevares ved +2 °C, men på grund af en menneskelig fejl er enheden indstillet til +22 °C. Fejl som denne sker langt oftere, end man måske ville tro.

Et andet hyppigt problem er forkerte kommatal. Enheden arbejder ved +0,6 °C i stedet for de nødvendige +6 °C. Det er også almindeligt at forveksle plusgrader med minusgrader, f.eks. at indstille -6 °C i stedet for +6 °C.

Ligeledes kan tekniske fejl, som pixel fejl på kontrolpanelets skærm, føre til forkerte temperaturindstillinger.

Uanset årsagen bringer afvigelser fra de ønskede temperaturer varernes kvalitet i fare. Fjernovervågning af temperaturen i logistikken kan afværge sådanne situationer, fordi en ansvarlig hurtigt opdager fejlen og kan kontakte chaufføren.

Forkerte driftsindstillinger

Kølevarer kan transporteres i to forskellige driftsformer – kontinuerlig drift og start-stop-drift. Hvis der vælges den forkerte indstilling, kan det føre til temperaturrelaterede problemer under transporten.

Ved kontinuerlig drift kører køleenheden uden afbrydelser. Når den ønskede temperatur er nået, skifter enheden til lavhastighedskøling, men fortsætter med at holde temperaturen stabil. Denne driftsform foretrækkes normalt til transport af letfordærvelige varer, da den minimerer temperaturudsving, som ellers kunne gå ud over varernes kvalitet.

Start-stop-drift, derimod, fungerer med jævne mellemrum – enheden tændes og slukkes automatisk for at regulere temperaturen. Denne indstilling kan være passende til visse typer ikke-fordærveligt gods, men udgør en risiko for sarte produkter.

På grund af temperaturudsving i start-stop-drift kan der opstå såkaldt topfrysning, hvor det øverste lag af lasten fryser mere end det resterende, som forbliver ved den indstillede temperatur. Dette kan føre til skader på følsomme produkter som frugt, grøntsager eller mejeriprodukter.

Varme læs

Mand aflæsser skaldyr fra et kølerum i en rød lastbil, hvilket illustrerer temperaturkontrolleret logistik.

Et bredt udvalg af varer – frugt, grøntsager, mejeriprodukter, skaldyr og meget mere – skal lastes ved den rette temperatur for at sikre friskhed under transport.

Forestil dig, at du eksporterer en sending frisk fisk og skaldyr. Hvis varerne ikke er ordentligt nedkølede inden lastning i kølebilen, er det meget sandsynligt, at de ikke når frem til butikshylderne i god stand.

Uden den indledende nedkøling forbliver varerne udsatte for temperaturudsving, hvilket kan føre til fordærv eller kontaminering. I sådanne tilfælde kan selv små fejl i temperatur­overvågningen i kølekæden føre til store tab – både for leverandøren og modtageren. Derfor er det afgørende med en pålidelig og velkoordineret kølekæde.

Så hvordan sikrer du dette?

Hemmeligheden bag pålidelige leverancer ligger i korrekt datahåndtering – nærmere bestemt, i brugen af temperaturgrafer.

Læs videre og find ud af, hvordan du fortolker graferne for overvågning af kølekæden korrekt!

Sådan fungerer køleenheder

Når du ser på overvågningsgrafer for kølekæden i Mapon-platformen, vil du ligge mærke til forskellige kurver, som viser luftstrømmenes bevægelse – det er netop sådan temperatur­overvågning i logistikken visualiseres. For at kunne navigere i disse grafer, er det vigtigt, at både flådemedarbejdere og chauffører forstår, hvordan køletrailere fungerer.

Køleenheden blæser kold luft ud fra toppen, som derefter cirkulerer gennem lasten og omslutter varerne. Luften bevæger sig herefter mod bagdørene, mens den absorberer varme fra godset undervejs.

Når luften når bagenden, begynder den at falde nedad, når ned til gulvet og fortsætter med at opsuge varme. Denne cirkulerende luft, som har optaget varme og vender tilbage til køleenheden, kaldes ofte for returluft.

Illustration af luftstrøm i en kølelastbil, der viser kold luft (blå pile), som cirkulerer fra toppen og nedad, samt retur-luft (grønne pile), der strømmer tilbage langs gulvet, hvilket illustrerer effektiv temperaturfordeling til køling af lasten.
Blå farve – kold luft; grøn farve – returluft.

Returluften repræsenterer den faktiske temperatur på godset, og temperatur­overvågning i logistikken kan give værdifuld indsigt i, om produktet havde den korrekte temperatur ved pålæsning.

Sådan læser du grafer fra kølekæden korrekt

Når produkterne bliver læsset ved korrekt temperatur, bør returluftens temperatur hurtigt falde til den ønskede indstilling, så snart dørene er lukket.

Tag et kig på grafen herunder for at se, hvordan du overvåger temperaturen i en kølekæde forsendelse:

Skærmbillede af Mapon-platformen, der viser temperaturgrafer for køleenheden Carrier Vector 8600 MT.
Produkt ved korrekt transporttemperatur – når pålæsningen er afsluttet, og dørene er lukket, falder den grønne linje (returluftens temperatur) hurtigt ned til niveauet for den røde linje (den indstillede temperatur).

Men hvis produkterne læsses varme, kan det tage væsentligt længere tid for køleenheden at nedkøle lasten. Det medfører øget brændstofforbrug og kan i værste fald gå ud over produktets kvalitet.

Her er et eksempel på, hvordan temperatur­overvågning i logistikken kan afsløre en varm last:

Skærmbillede af Mapon-platformen, der viser en temperaturgraf for køleenheden Carrier Vector 6600 MT.
Transporttemperaturen for dette produkt er sat til +8 °C. Returluften (grøn linje) viser 21 °C umiddelbart efter pålæsningen. I dette tilfælde tog det 2 dage, før køletraileren havde nedbragt temperaturen til det ønskede niveau.

Brændstofforbrug i kølekæden

Når produktet er ved korrekt temperatur, forbruger køleenheden cirka 1,1 liter brændstof i timen. Til sammenligning – hvis enheden kører på maksimal kapacitet for at nedkøle lasten til den ønskede temperatur, stiger forbruget til omkring 4,1 liter i timen.

I eksemplet med den varme last brugte køleenheden altså tre gange mere brændstof på at nedkøle produktet, end den ville have gjort, hvis produktet allerede havde haft den rigtige temperatur ved pålæsning.

Brændstofforbruget i vores eksempel:

  • 52 liter på 2 dage, hvis produktet er korrekt nedkølet inden læsning
  • 196 liter på 2 dage, hvis køleenheden kører uafbrudt for at sænke temperaturen

Forskellen taler for sig selv, ikke?

Hvis du vil spare brændstof, skal temperatur­overvågningen i kølekæden starte allerede ved pålæsning.

Sørg for, at lasten er ordentligt nedkølet, når den læsses – og hvis det ikke er tilfældet, bør du kontakte vareleverandøren og informere om, at deres produkter ikke havde den korrekte temperatur.

Overvåg alt det, der betyder noget

For at imødekomme disse udfordringer bør du implementere geo-fencing ved afhentningssteder, så platformen kan sende alarmer, når lasten forlader det definerede område.

Ved at indføre temperatur­overvågning i logistikken kan flådemedarbejdere få indsigt i vigtige parametre som enhedens temperatur­indstillinger, driftindstilling og den faktiske temperatur på godset.

Her er et eksempel på temperatur­data fra en rapport, efter at der blev sendt en alarm via Mapon-platformen. Kunden kan træffe en beslutning baseret på data og omlaste godset til en anden trailer, før det når at blive ødelagt.

Derudover – hvis der registreres varm last, sender Mapon-systemet automatiske advarsler om, hvornår temperaturen skal sænkes, for at sikre korrekt nedkøling.

Sammensat billede, der viser en temperaturgraf for en køleenhed med en betydelig temperaturafvigelse og en mand, der arbejder på en bærbar computer ved siden af en advarselsbesked.

Træn både flådeansvarlige og chauffører i at foretage temperatur­overvågning ved kølekædetransport.

Din virksomhed er ikke ansvarlig for fordærvet last, hvis produktet aldrig havde den korrekte temperatur ved afhentning. Med temperaturgraferne i hånden kan du gå tilbage til leverandøren og dokumentere, at produktet ikke var tilstrækkeligt nedkølet fra starten.

Mapon sikrer enkel og effektiv temperatur­overvågning i logistikken

Mapon har omfattende erfaring med kølekædelogistik og kan hjælpe dig med at optimere driften og bevare produktkvaliteten – selv på de mest krævende markeder som lægemidler og letfordærvelige fødevarer.

Kontakt vores team og hør, hvordan du kan integrere Mapons løsninger til temperatur­overvågning i dine daglige logistikprocesser!

Keskkonnahooldus: kameros kasdien sutaupo valandų valandas darbo

Estijos įmonė Keskkonnahooldus Eesti OÜ užsiima miestų aplinkos priežiūra – valo gatves, išveža šiukšles, tvarko žaliąsias erdves. 2025 metų pavasarį, įmonė dalyje savo transporto priemonių įdiegė Mapon vaizdo kameras.

Pasikalbėjome su Keskkonnahooldus atstovu Maksimu Akulistõi, kad sužinotume, kodėl įmonė nusprendė pradėti naudoti vaizdo telematikos sprendimus ir kaip kameros pakeitė jų kasdienį darbą.

Kodėl kameros?

Keskkonnahooldus jau kurį laiką svarstė apie galimybę ant savo įrangos sudiegti kameras, tačiau ilgai nerado tinkamo sprendimo rinkoje. Įmonei reikėjo ne tik vaizdo įrašų – reikėjo vieningos sistemos, kuri sujungtų GPS stebėseną ir vaizdinę kontrolę.

Kai rinkoje pasirodė Mapon sprendimas, viskas tapo aišku – būtent to ir ieškojo Keskkonnahooldus:

vieningos platformos su GPS ir vaizdo monitoringu.

Kamerų sistemos specializuotuose transporto priemonėse

Įmonė vaizdo kameras įdiegė ant siurblių – didelių savaeigių mašinų, skirtų sezoniniams darbams: gatvių ir šaligatvių valymui, granito skaldos ir dulkių šalinimui po žiemos, lapų, šakų, spygliuočių spyglių, šiukšlių surinkimui vasarą ir rudenį. Be to, įmonė prižiūri automobilių stovėjimo aikšteles ir statybvietes.

Saulėtą dieną aikštelėje stovi Bucher valymo mašinos su įdiegtomis kameromis.
Mapon kamerų sistemos padeda stebėti šepečių darbą, maršrutus ir vairuotojų elgesį autoparke

Kabinos kameros – biudžeto taupymas

Viena tokia siurbimo mašina kainuoja daugiau nei 200 tūkstančių eurų, todėl bet koks gedimas – tai ne tik techninis nesklandumas, bet ir rimtas kirtis biudžetui.

Dažnai gedimų priežastys slypi paslėptose eksploatavimo klaidose: netinkamas pasvirimo kampas, liuko užkabinimas, neteisinga trajektorija. Būtent todėl Keskkonnahooldus svarbu ne tik žinoti, kur yra technika, bet ir matyti, kaip ji iš tikrųjų naudojama – kokiomis sąlygomis, kokiu vairavimo stiliumi ir su kokiais rezultatais.

Kameros gerina vairavimą

Keskkonnahooldus pastebėjo, kad kameros padeda išlaikyti aukštą darbo kokybę. Vaizdo medžiaga naudojama:

  • naujų vairuotojų darbui stebėti realiuoju laiku;
  • pasikartojančioms klaidoms analizuoti;
  • taupant laiką tikrinant atliktus darbus.

„Anksčiau turėdavau vykti į objektus ir stebėti darbus vietoje. Dabar galiu prisijungti prie platformos, pažiūrėti po 10 minučių vieno vairuotojo, kito – ir taip kasdien sutaupyti kelias valandas“,

– sako Maksimas.

Stebėjimo kamera sumontuota valymo mašinos priekinio stiklo vidinėje pusėje.
Viena iš salone įdiegtų kamerų, fiksuojanti, kas vyksta priešais transporto priemonę

Kameros kaip stebėjimo ir mokymo priemonė

Pagrindinė kamerų įrengimo paskirtis nėra kontrolė vien dėl kontrolės. Keskkonnahooldus pabrėžia, kad niekas neturi tiek laiko kasdien peržiūrėti visą įrašytą medžiagą arba nuolat stebėti tiesioginį vaizdą.

Įrašai tikrinami prireikus, atsižvelgiant į klientų pastabas, lauko darbuotojų pastabas ir naujų darbuotojų darbo vertinimus.

Keskkonnahooldus patirtis rodo, kad kameros padeda:

  • išvengti gedimų analizuojant ir gerinant vairavimo įpročius;
  • spręsti ginčus su klientais;
  • apmokyti naujus darbuotojus;
  • taupyti vadovų laiką.

Štai kaip Maksimas apibūdina, kaip jis naudoja kameras:

„Aš jau žinau, kurios maršruto dalys yra sudėtingiausios ir žinau, kada man reikia nueiti prie platformos ir patikrinti tiesioginį vaizdą arba įrašus.“

Asmuo peržiūri valymo mašinos įrašą nešiojamajame kompiuteryje Mapon internetinėje platformoje.
Vaizdo įrašai pasiekiami Mapon platformoje realiuoju laiku arba archyve

Kameros padeda dirbti miesto aplinkoje

Keskkonnahooldus specialios transporto priemonės dirba tankiai apgyvendintose miesto vietose, kur navigavimą dažnai apsunkina pastatyti automobiliai, statybų zonos ir kitos įprastos kliūtys. Anksčiau vairuotojai turėdavo fotografuoti situaciją ir rankiniu būdu siųsti nuotraukas per programėlę. Tai blaškė dėmesį ir atimdavo laiką nuo pagrindinio darbo, tačiau dėka kamerų šią problemą pavyko išspręsti.

Dabar vadovams tereikia pagal laiką ir GPS rasti tinkamą vaizdo įrašo segmentą, jį išanalizuoti, o jei reikia – persiųsti klientui, ir tai viskas.

Valymo mašinos vaizdo įrašas rodomas išmaniojo telefono ekrane.
Valymo mašinos vaizdo įrašas rodomas išmaniojo telefono ekrane

Jei žiemą vairuotojas užkliūna už šulinio dangčio ar bortelio ir sulaužo peilį, kamera leidžia tiksliai matyti, kas įvyko. Toks požiūris užtikrina skaidrumą komandos viduje ir suteikia nepaneigiamus įrodymus sprendžiant ginčus.

Vaizdo įrašas kaip argumentas klientui

Savivaldybės dažnai sulaukia gyventojų skundų, ypač žiemą: „Valymo mašina nevažiavo“ arba „sniegas nebuvo nuvalytas“. Anksčiau vairuotojas turėdavo nufotografuoti atliktą darbą ir rankiniu būdu išsiųsti.

Dabar vadovas atsidaro platformą, randa tinkamą vaizdo įrašo fragmentą ir padaro ekrano kopiją arba trumpą vaizdo įrašą, kurį siunčia klientui, patvirtindamas atliktą darbą.

Keskkonnahooldus pažymi, kad jų darbe taip pat svarbu atsižvelgti į oro sąlygas. Pavyzdžiui, rudenį mašina gali pravažiuoti ir sutvarkyti teritoriją, tačiau po 15 minučių viskas vėl bus padengta lapais ir spygliais. Vaizdo įrašai padeda įrodyti klientui, kad darbas buvo atliktas.

Patys darbuotojai prašo peržiūrėti įrašus

Įmonė atliko kamerų diegimą Mapon aptarnavimo dirbtuvėse Taline ir liko patenkinta rezultatu: „Viskas buvo atlikta puikiai, o kameros pradėjo veikti iškart po įrengimo“.

Vairuotojai ramiai priėmė šią naujovę. Maksimas prisimena, kad iš pradžių kėlė nerimą garso įrašymas ir filmavimas kabinoje. Tuomet darbuotojams buvo paaiškinta,

kad kabinoje kameros neįrengtos ir garsas nėra įrašomas – fiksuojama tik kelio eiga ir kas vyksta aplink transporto priemones.

Dabar vairuotojai taip priprato prie kamerų, kad patys prašo vadovų „pažiūrėti kameras“, jei kyla kokių nors klausimų.

„Mes nenaudojame vaizdo kamerų visiškai kontrolei, naudojame tam, kad vairuotojai suvoktų, jog galime matyti, kaip jie dirba, ir padėtume jiems tobulėti“, – sako Keskkonnahooldus atstovas.

Vaizdo stebėjimo kamera montuojama transporto priemonės salone.
Priekinių kamerų montavimas yra greitas ir nereikalauja įsikišimo į valdymo sistemą

Planas plėsti kamerų naudojimą

Šluojamosios mašinos yra toli gražu ne vienintelė Keskkonnahooldus technika. Įmonė planuoja pakeisti įprastus GPS įrenginius su GPS kameromis ir jas įrengti:

  • rankinių įrankių komandų transporto priemonėse (naudojamose parkų priežiūrai ir pan.);
  • žiemos technikoje kitam sezonui.

Planuojama kameras įrengti ne tik priekyje ir gale, bet ir šonuose, kad būtų galima įrašyti visą darbo zoną. Mapon sprendimai leidžia sukurti būtent tokias kamerų sistemas, kokių reikia jūsų autoparkui.

Bucher valymo mašinos galinė dalis su įdiegta galinio vaizdo kamera.
Galinio vaizdo kamera leidžia vairuotojams saugiai manevruoti ankštose vietose ir važiuojant atbuline eiga

Tai, ko GPS neparodys, parodys vaizdo įrašas

Kameros tapo svarbia darbo priemone tokioms įmonėms kaip Keskkonnahooldus, veikiančioms sudėtingose miesto aplinkose ir turinčioms daug klientų.

Įrengus vaizdo kameras, Keskkonnahooldus jau turėjo aiškius maršrutus, patyrusių vairuotojų komandą ir gerai veikiančius procesus. Tačiau būtent kameros padėjo užpildyti akląsias zonas, kurių su GPS nebuvo galima stebėti.

Vaizdo įrašai suteikia vadovui galimybę matyti situaciją vairuotojo akimis ir priimti sprendimus greičiau bei tiksliau – be būtinybės vykti į vietą, be nereikalingų skambučių ir spėlionių. Tai naujas kontrolės lygis, kuris užtikrina kokybę, saugumą ir pasitikėjimą.

***

Norite sužinoti, kaip iš tiesų sekasi jūsų autoparkui? Susisiekite su mūsų komanda – mes parinksime tinkamą vaizdo sprendimą, kuris padės greičiau suprasti ir įvertinti situacijas maršrutuose bei priimti tinkamus sprendimus.

Nesvarbu, ar valdote sunkvežimius, gatvių šlavimo mašinas, ar aptarnavimo mikroautobusus – mes viskuo pasirūpinsime!

Keskkonnahooldus: kaamerad säästavad iga päev tunde tööd

Eesti ettevõte Keskkonnahooldus Eesti OÜ tegeleb linnakeskkonna hooldusega: tänavate puhastamise, prügiveo ja haljasalade hooldusega. 2025. aasta kevadel paigaldas ettevõte mõnele oma sõidukile Maponi kaamerad.

Rääkisime Keskkonnahoolduse esindaja Maksim Akulistõiga, et teada saada, miks ettevõte otsustas kasutada videotelemaatikat ja kuidas kaamerad on muutnud igapäevast tööd.

Miks kaamerad?

Keskkonnahooldus oli kaamerate paigaldamist masinatele kaalunud juba pikemat aega, kuid sobivat lahendust turult ei leitud. Ettevõte vajas mitte ainult videot, vaid terviklikku süsteemi, mis ühendaks GPS-jälgimise ja visuaalse kontrolli.

Kui turule jõudis Maponi lahendus, sai kohe selgeks – just seda Keskkonnahooldus otsis:

ühtne platvorm, mis ühendab GPS- ja videoseire

Kaamerasüsteemid erisõidukitel

Ettevõte paigaldas kaamerad tolmuimejatele – suurtele iseliikuvatele masinatele, mida kasutatakse hooajatöödel teede ja kõnniteede puhastamiseks ehk kevadel talvejärgse graniitkillustiku ning tolmu eemaldamiseks, suvel ja sügisel lehtede, okste, okaste, prügi jms koristamiseks. Lisaks teenindab ettevõte ka parklaid ja ehitusobjekte.

Päikeselisel päeval seisavad parklas kaameratega varustatud Bucheri puhastusmasinad.
Maponi kaamerasüsteemid aitavad jälgida harjade tööd, marsruute ja juhtide käitumist sõidukipargis

Kaamerad kabiinis – kokkuhoid eelarves

Ühe sellise tolmuimeja maksumus on üle 200 000 euro ning iga rike ei ole lihtsalt tehniline tõrge, vaid tõsine löök eelarvele.

Sageli on rikete põhjuseks varjatud kasutusvead: vale kallutusnurk, kokkupõrge luugiga, vale sõidutrajektoor. Seetõttu on Keskkonnahoolduse jaoks oluline mitte ainult jälgida, kus seadmed asuvad, vaid näha ka, kuidas neid tegelikult kasutatakse – millistes tingimustes, millise sõidustiili ja tulemusega.

Kaamerad parandavad sõidukultuuri

Keskkonnahooldus märgib, et kaamerate olemasolu aitab säilitada töö head kvaliteeti. Videot kasutatakse selleks, et:

  • hinnata uusi sõidukijuhte reaalajas;
  • analüüsida korduvaid vigu;
  • säästa aega tööülesannete kontrollimisel.

„Varem pidin ise objektidele kohale minema ja tööd kohapeal jälgima. Nüüd saan minna platvormile, vaadata kümme minutit ühe ja kümme teise sõidukijuhi tööd ning säästan sellega mitu tundi päevas.“

– ütleb Maksim.

Järelevalvekaamera on paigaldatud puhastusmasina esiklaasile.
Üks salongi kaameratest, mis salvestab sõiduki ees toimuvat

Kaamerad kui järelevalve- ja koolitusvahend

Kaamerate paigaldamise peamine eesmärk ei ole kontroll kontrolli pärast. Keskkonnahooldus rõhutab, et kellelgi ei ole nii palju aega, et iga päev kogu salvestis läbi vaadata või seda pidevalt reaalajas jälgida.

Salvestisi vaadatakse ainult siis, kui selleks on vajadus – olenevalt klientide tagasisidest, välitööl olevate sõidukijuhtide teadetest või uute töötajate töösoorituse hindamisest.

Keskkonnahoolduse kogemuse põhjal aitavad kaamerad:

  • vältida rikkeid, analüüsides ja parandades sõiduharjumusi;
  • lahendada vaidlusi klientidega;
  • koolitada uusi töötajaid;
  • säästa juhtide aega.

Nii kirjeldab Maksim, kuidas ta kaameraid kasutab:

„Ma juba tean, millised marsruudi osad on kõige raskemad läbida ja millal pean minema platvormile ning kontrollima reaalajas pilti või salvestisi.“

Inimene vaatab Maponi veebiplatvormil sülearvutist puhastusmasina videot.
Videomaterjal on Maponi platvormil kättesaadav reaalajas või arhiivist

Kaamerad aitavad töötada linnakeskkonnas

Keskkonnahoolduse erisõidukid töötavad tiheda liiklusega linnapiirkondades, kus liikumist raskendavad sageli pargitud autod, ehitusalad ja teised tüüpilised takistused. Varem pidid sõidukijuhid olukorrast pilte tegema ja need käsitsi rakenduse kaudu saatma. See segas tähelepanu ja võttis aega põhitööst, kuid tänu kaameratele on see probleem lahendatud.

Nüüd peavad juhid vaid leidma õige videolõigu aja ja GPS-i järgi, seda analüüsima ning vajaduse korral kliendile edasi saatma – ja see on kõik.

Puhastusmasina kaamera salvestis mängib nutitelefoni ekraanil.
Puhastusmasina kaamera salvestis mängib nutitelefoni ekraanil

Kui talvel satub sõidukijuht kaevukaane või äärekiviga kokku ning lõhub tera, võimaldab kaamera täpselt näha, mis juhtus. See lähenemine tagab meeskonnas läbipaistvuse ning annab vaidluste lahendamisel ümberlükkamatud tõendid.

Video kui argument kliendile

Omavalitsused saavad tihti elanike kaebusi, eriti talvel: „Puhastusmasin ei käinud“ või „Lumi ei olnud koristatud“. Varem pidi sõidukijuht tehtud tööst pilti tegema ja selle käsitsi saatma.

Nüüd avab juht platvormi, leiab õige videolõigu ning teeb ekraanipildi või lühikese video, et saata see kliendile ja kinnitada tehtud töö.

Keskkonnahooldus rõhutab, et töös on oluline arvestada ka ilmastikutingimustega. Näiteks sügisel võib masin mööda sõita ja puhastada, kuid 15 minuti pärast katab kõike jälle lehtede ja okaste kiht. Video aitab kliendile tõendada, et töö on tehtud.

Töötajad ise paluvad salvestisi kontrollida

Ettevõte paigaldas kaamerad Maponi hooldusjaamas Tallinnas ning oli tulemusega rahul: „Kõik tehtud korrektselt ja kaamerad hakkasid kohe pärast paigaldust tööle.“

Sõidukijuhid võtsid uuenduse rahulikult vastu. Maksim meenutab, et alguses oli mure salongis heli salvestamise ja filmimise pärast. Seejärel selgitati töötajatele, et

salongi ei ole kaameraid paigaldatud ja heli seal ei salvestata – salvestatakse ainult tee ja sõidukite ümbruses toimuv.

Nüüd on sõidukijuhid kaameratega nii harjunud, et küsivad ise oma juhtidelt, kas nad võiksid „kaameraid kontrollida“, kui neil on küsimusi.

„Me ei kasuta kaameraid täielikuks kontrolliks, vaid selleks, et sõidukijuhid mõistaksid, et me näeme, kuidas nad töötavad, ja saaksime neid aidata paremini toimetada,“ ütleb Keskkonnahoolduse esindaja.

Sõiduki salongi paigaldatakse järelevalvekaamera.
Esikaamerad paigaldatakse kiiresti ja ilma sekkumiseta juhtimissüsteemi

Kaamerate laiendamise plaan

Tolmuimejad ei ole kaugeltki ainus Keskkonnahoolduse varustus. Ettevõte kavatseb asendada tavapärased GPS-seadmed GPS-iga varustatud kaameratega ning paigaldada need:

  • käsimeeskonna sõidukitele (kasutatakse parkide hoolduseks jne);
  • talvevarustusele järgmise hooaja jaoks.

Neil juhtudel on plaan paigaldada kaamerad mitte ainult ette ja taha, vaid ka külgedele, et jäädvustada kogu töökeskkond. Maponi lahendused võimaldavad luua täpselt sellise kaamerasüsteemi, nagu sinu sõidukipargile vaja on.

Bucheri puhastusmasina tagumine osa koos paigaldatud tagakaameraga.
Tagakaamera aitab juhtidel ohutult manööverdada kitsastes hoovides ja tagurdades

Mida GPS ei näita, seda näitab video

Kaamerad on muutunud oluliseks töövahendiks sellistele ettevõtetele nagu Keskkonnahooldus, kes tegutsevad keerulistes linnakeskkondades ning kellel on palju kliente.

Kaamerate paigaldamise ajal olid Keskkonnahooldusel juba selged marsruudid, kogenud sõidukijuhtide meeskond ja hästi toimivad protsessid. Kuid just kaamerad aitasid katta pimedad alad, mida GPS-i abil jälgida ei olnud võimalik.

Video annab juhile võimaluse näha olukorda sõidukijuhi silmade läbi ning teha otsuseid kiiremini ja täpsemalt – ilma kohapealsete visiitide, ebavajalike kõnede ja oletusteta. See on uus kontrollitase, mis toetab kvaliteeti, ohutust ja usaldust.

***

Kas soovid näha, kuidas sinu sõidukipark tegelikult toimib? Võta meiega ühendust – leiame video­lahenduse, mis aitab olukordi marsruudil kiiremini mõista ning teha täpseid otsuseid.

Olgu su haldusalas veoautod, tänavapuhastid või teenindusautod – meil on sulle sobiv lahendus!

Keskkonnahooldus: Kameraer sparer arbejdstimer hver dag

Det estiske firma Keskkonnahooldus Eesti OÜ arbejder med vedligeholdelse af bymiljøet;gaderengøring, affaldshåndtering og pleje af grønne områder. I foråret 2025 installerede virksomheden Mapon-kameraer på flere af deres køretøjer.

Vi talte med Maksim Akulistõi, der er repræsentant for Keskkonnahooldus, for at høre, hvorfor de valgte at bruge videotelematik, samt hvordan kameraerne har ændret det daglige arbejde

Hvorfor kameraer?

Keskkonnahooldus havde længe overvejet at installere kameraer på deres maskiner, men i lang tid fandt de ikke en passende løsning på markedet. Virksomheden havde brug for mere end bare video – de søgte et samlet system, der kombinerer GPS-overvågning og visuel kontrol.

Da Mapons løsning kom på markedet, stod det klart – det var præcis, hvad Keskkonnahooldus havde ledt efter:

En samlet platform med både GPS- og videoovervågning.

Kamerasystemer på specialkøretøjer

Virksomheden installerede kameraer på deres fejemaskiner – store selvkørende maskiner, der bruges til sæsonbestemt rengøring af veje og fortove. Om foråret fjernes skærver og støv efter vinteren, og om sommeren og efteråret blade, grene, nåle fra nåletræer, affald m.m. Derudover servicerer virksomheden også parkeringspladser og byggepladser.

Bucher-fejemaskiner med monterede kameraer holder parkeret på en solrig dag.
Mapons kamerasystemer hjælper med at overvåge børsternes arbejde, ruter og chaufførernes adfærd

Kameraer i kabinen – en besparelse på budgettet

En enkelt fejemaskine koster over 200.000 euro, og enhver skade er ikke bare en teknisk udfordring, men et alvorligt økonomisk slag.

Ofte skyldes skader skjulte brugsfejl – forkert hældningsvinkel, påkørsel af dæksler eller forkert kørselsbane. Derfor er det vigtigt for Keskkonnahooldus ikke kun at overvåge, hvor udstyret befinder sig, men også hvordan det bruges i praksis – under hvilke forhold, med hvilken kørestil og med hvilke resultater.

Kameraer forbedrer kørslen

Keskkonnahooldus bemærker, at kameraerne hjælper med at opretholde høj arbejdskvalitet. Videooptagelserne bruges til at:

  • Evaluere nye chauffører i realtid
  • Analysere tilbagevendende fejl
  • Spare tid ved kontrol af opgaver

“Før var jeg nødt til at tage ud til stederne og selv følge med i arbejdet. Nu kan jeg logge ind på platformen, se 10 minutter på én chauffør, 10 på en anden – og spare flere timer om dagen,”

– fortæller Maksim.

Et overvågningskamera monteret på forruden af en fejemaskine.
Et af de indvendige kameraer, der optager, hvad der sker foran køretøjet

Kameraer som overvågnings- og oplæringsværktøj

Formålet med at installere kameraerne er ikke kontrol for kontrollens skyld. Keskkonnahooldus understreger, at ingen har tid til at se alt videoindhold hver dag eller følge med i livevisning konstant.

Optagelserne gennemgås, når det er nødvendigt – f.eks. ved kundekommentarer, meldinger fra chauffører på vejene eller ved evaluering af nye medarbejdere.

Ifølge Keskkonnahooldus hjælper kameraerne med at:

  • Undgå skader ved at analysere og forbedre kørselsvaner
  • Løse tvister med kunder
  • Oplære nye medarbejdere
  • Spare tid for ledelsen

Sådan beskriver Maksim brugen af kameraerne:

“Jeg ved allerede, hvilke dele af ruterne der er mest udfordrende, og hvornår jeg skal logge ind på platformen og tjekke livevisningen eller optagelserne.”

En person ser en videooptagelse fra en fejemaskine på en bærbar computer via Mapons webplatform.
Videomateriale er tilgængeligt i Mapon-platformen i realtid eller fra arkivet

Kameraer understøtter arbejdet i bymiljøer

Keskkonnahooldus’ specialkøretøjer opererer i tætte byområder, hvor navigation ofte kompliceres af parkerede biler, byggezoner og andre typiske forhindringer. Tidligere skulle chaufførerne tage billeder af situationen og manuelt sende dem via en app. Det var distraherende og stjal meget tid fra det egentlige arbejde – men takket være kameraerne er problemet nu løst.

Nu skal ledere blot finde det rette videoklip via tidspunkt og GPS, analysere det og sende det videre til kunden, hvis nødvendigt – så er sagen klaret.

Videooptagelse fra en fejemaskinekamera vises på en smartphone-skærm.
Videooptagelse fra en fejemaskinekamera vises på en smartphone-skærm

Hvis en chauffør om vinteren rammer et dæksel eller en kantsten og beskadiger en kost, viser kameraet præcis, hvad der skete. Denne tilgang sikrer gennemsigtighed i teamet og giver utvetydigt bevis i tilfælde af uenigheder.

Video som dokumentation over for kunden

Kommuner modtager ofte klager fra borgere, især om vinteren: “Rengøringsmaskinen kørte ikke forbi” eller “snerydningen blev ikke udført.” Tidligere skulle chaufføren tage et billede af det udførte arbejde og sende det manuelt.

Nu åbner lederen blot platformen, finder det rette videoklip og tager et screenshot eller deler en kort video med kunden som dokumentation for, at arbejdet er udført.

Keskkonnahooldus påpeger også, at vejrforhold spiller en vigtig rolle. Om efteråret kan en maskine sagtens have renset et område, men allerede 15 minutter senere kan det igen være dækket af blade og nåle. Videoen hjælper med at bevise over for kunden, at opgaven faktisk blev løst.

Medarbejderne beder selv om at få optagelserne tjekket

Virksomheden fik installeret kameraerne hos Mapons serviceværksted i Tallinn og var tilfreds med resultatet: “Alt blev gjort ordentligt, og kameraerne virkede med det samme.”

Chaufførerne tog åbent imod nyheden. Maksim fortæller, at der i starten var bekymring for lydoptagelse og optagelser i kabinen. Det blev dog hurtigt gjort klart for medarbejderne, at

der ikke er installeret kameraer i kabinen, og at der ikke optages lyd – kun vejen og hvad der sker omkring køretøjerne.

Nu er chaufførerne så vant til kameraerne, at de selv beder ledelsen om at “tjekke optagelserne”, hvis der opstår spørgsmål.

“Vi bruger ikke kameraerne til total overvågning, men for at chaufførerne skal forstå, at vi kan se deres arbejde og hjælpe dem med at forbedre sig,” siger Keskkonnahooldus’ repræsentant.

Et overvågningskamera installeres i køretøjets kabine.
Frontkameraer installeres hurtigt og kræver ikke indgreb i styresystemet

Plan for udvidelse af kamerasystemet

Fejemaskinerne er langt fra det eneste udstyr, Keskkonnahooldus bruger. Virksomheden planlægger at erstatte traditionelle GPS-enheder med kameraer med GPS og installere dem på:

  • Arbejdsbiler, der bruges til fx parkvedligeholdelse
  • Vinterudstyr til den kommende sæson

I disse tilfælde er planen at montere kameraer ikke kun foran og bagpå, men også i siderne – for at kunne dække hele arbejdsområdet. Med Mapons løsninger kan du sammensætte præcis det kamerasystem, som din flåde har brug for.

Bagsiden af en Bucher-fejemaskine med installeret bakkamera.
Bakkameraet hjælper chaufførerne med at manøvrere sikkert i smalle gårde og under bakning

Det GPS ikke viser – viser video

Kameraer er blevet et vigtigt arbejdsredskab for virksomheder som Keskkonnahooldus, der opererer i komplekse bymiljøer og har mange kunder.

Da kameraerne blev installeret, havde Keskkonnahooldus allerede klare ruter, et team af erfarne chauffører og veletablerede procedurer. Men det var kameraerne, der lukkede hullerne – de blinde vinkler, som GPS ikke kan dække.

Video giver lederen mulighed for at se situationen fra chaufførens perspektiv og træffe hurtigere og mere præcise beslutninger – uden fysisk at besøge stedet, unødvendige opkald eller gætterier. Det er en ny form for kontrol, der styrker kvalitet, sikkerhed og tillid.

***

Vil du vide, hvordan din flåde rent faktisk præsterer?

Kontakt vores team – vi finder en videoløsning, der hjælper dig med at forstå, hvad der sker ude på ruten, og træffe præcise beslutninger.

Uanset om du styrer lastbiler, fejemaskiner eller servicevogne – vi har løsningen!